120 battements par minute // Grand Prix, Cannes 2017

Mihai Gruia Sandu // Carpe Diem // Headshot by Simion Buia
octombrie 12, 2017
Actorul Bogdan Costea despre cum se face un spectacol de teatru // Festivalul DebutanT
octombrie 31, 2017

Va recomand acest film!

Tema e actuala, stilul de filmare e contemporan, actorii joaca excelent, unii dintre ei fiind actori amatori „racolati” de pe Facebook, conform spuselor regizorului Robert Campillo, prezent la discutii dupa screening.

Va recomand sa ascultati cu castile videoul filmat de mine l Cinema Pro, la sfarsitul filmului, cu regizorul Robin Campillo, care vorbeste despre realizarea filmului, actori, casting si marea lui sansa, sau mai curand a filmului – de a fi fost selectat la Cannes, altfel s-ar fi pierdut…

Synopsis:

Inceputul anilor 90, Paris, Mitterand. Asociatia Act Up Paris are nenumarati militanti anti-sida, boala recent descoperita si rapid raspandita in Europa. Nenumarati infectati militeaza pentru obtinerea unor medicamente bune, actuale, atragand atentia asupra lor prin diferite manifestari, inclusiv la concerne farmaceutice sau in spatii publice, respectiv la Gay Parade.

Exista si o poveste de dragoste intre doi barbati: Sean & Nathan, care s-au cunoscut in Act Up Paris. Se iubesc, fac dragoste, comunica excelent unul cu celalt, ca in viata reala, asa cum din ce in ce mai rar o fac cuplurile hetero din ziua de azi. Filmul nu este despre homosexualitate in mod explicit, ci despre pozibila, as spune extrem de umana relatie dintre doi barbati, dintre care unul, Sean, e bolnav, si pierde lupta cu viata.

E un film realist, desfasurat in cotidian, chiar daca filmul este plasa la inceputul anilor 90. Din pacate in ziua de azi nu se mai vorbeste de HIV, de SIDA, de seropozitivi, de medicamente, nu mai auzim statistici, chiar daca ele exista, deoarece boala nu a fost eradicata, dimpotriva. Filmul ne (re)aduce in contextul  propriei noastre vieti, a bolilor care ne pot cuprinde oricand, oricum, batandu-ne prieteneste pe umar.

Mi-a placut foarte mult jocul extrem de natural al actorilor, toata lupta lor si mai ales solidaritatea unui grup alcatuit cu un scop clar: atragerea atentiei ca ei mor. Ei mor, noi murim, tu, el, ea – moare.

Ma gandeam ca in Romania, conform statisticii oficiale – peste 30% din romani traiesc sub limita saraciei, fiecare al doilea copil e obez, sistemul de invatamant e dezastruos, spitalele sunt un lagar de umilinta, romanii citesc doar o carte/an, analfabetismul a atins cea mai mare cota din Europa – si cu toate acestea nimeni nu se revolta!

E revoltator!

Mergeti sa vedeti acest film, veti intelege cat de putin spre nimic face fiecare dintre voi in societatea romaneasca, versus ACT UP Paris, dar exemplele sunt numeroase peste tot in lume.

20 battements par minute

Grand Prix, Cannes 2017

 

 

Regia: Robin CAMPILLO 

Țara: FRANȚA

Anul: 2017

Durata: 140 minute

Genul: dramă

 

 

 

Începutul anilor ’90. Cu virusul SIDA care a făcut nenumărate victime vreme de aproape 10 ani, activiștii Act-Up Paris își inmulțesc acțiunile pentru a lupta împotriva indiferenței generale.

Lui Nathan, un nou venit în grup, lumea îi este zguduită de Sean, un militant activist radical, care-și aruncă ultimele fărâme de putere  în lupta această intensă.

 

 

Realizatori

Robin CAMPILLO – Regie

Robin CAMPILLO – Montaj

Robin CAMPILLO – Scenariu / Dialoguri

Arnaud REBOTINI – Muzică

Philippe MANGEOT – Scenariu / Dialoguri

Jeanne LAPOIRIE – Imagine

Jean-Pierre LAFORCE – Sunet

Valérie DELOOF – Sunet

Julien SICART – Sunet

 

 

Actori

Nahuel PÉREZ BISCAYART – Sean

Arnaud VALOIS – Nathan

Adèle HAENEL – Sophie

Antoine REINARTZ – Thibault

Félix MARITAUD – Max

Médhi TOURÉ – Germain

Aloïse SAUVAGE – Eva

Simon BOURGADE – Luc

Catherine VINATIER – Hélène

Saadia BENTAIEB – Mère Sean

Ariel BORENSTEIN – Jérémie

Théophile RAY – Marco

Simon GUÉLAT – Markus

Jean-François AUGUSTE – Fabien

Coralie RUSSIER – Muriel