Emil Boroghină despre Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2022

Macbeth \ by Nagy Botond
mai 28, 2022
Angel Rababoc despre Richard al III-lea
mai 29, 2022
Macbeth \ by Nagy Botond
mai 28, 2022
Angel Rababoc despre Richard al III-lea
mai 29, 2022
Show all

Video by © Simion Buia // Romanianactors.com // 2022

Emil Boroghină absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București – Facultatea de Teatru, Secția Actorie, în 1963. 22 de ani mai târziu (1985), a absolvit cursurile postuniversitare ale Facultății de Regie, din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București. Între 1963 și 1988 a fost actor al Teatrului Național din Craiova. A fost director al Teatrului Național din Craiova între 1988 și 2000. În calitate de actor al Teatrului Național din Craiova, Emil Boroghină a realizat o serie de roluri importante din dramaturgia românească și universală printre care Iakorev în „Cei din urmă” (piesa de debut) de Maxim Gorki, Lope în „Castiliana” de Lope de Vega, Siro în „Mandragola” de Nicolo Machiavelli, Proca Purici în „O familie îndoliată” de Branislav Nușici, Ioniță în „Opinia publică” și Ion Bocioacă în „Interesul general” de Aurel Baranga, Rică Venturiano din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, Doctorul Rank din „Nora” de Henrik Ibsen, Bufonul L’Angely din „Marion Delorme” de Victor Hugo, Profesorul Ghermănescu în „Vârstele dragostei” de Tudor Mușatescu, Tudor din „Un suflet romantic” de Tudor Popescu, etc. 

În 1994, Emil Boroghină a fondat Festivalul Internațional Shakespeare, festival considerat unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Este Societar de Onoare al Teatrului Național din Craiova și membru al Senatului UNITER. Prin organizarea Festivalului Internațional Shakespeare, care a câștigat de-a lungul existenței o binemeritată notorietate națională și internațională, Craiova devine capitală europeană a teatrului de calitate. Personalități marcante, regizori recunoscuți pe plan mondial cum sunt Declan Donnellan, Eimuntas Nekrosius, Lev Dodin, Robert Wilson, Silviu Purcărete, Peter Brook, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Romeo Castelucci, George Banu, Philip Parr, Yukio Ninagawa și-au prezentat spectacolele de excepție în cadrul programului festivalier. 

Director al Teatrului Național Craiova între 1988 și 2000, perioadă în care Naționalul craiovean devine unul dintre cele mai apreciate teatre din Europa Centrală și de Răsărit, izbutind în decurs de 10 ani un număr record de participări la mari festivaluri internaționale, de pe toate continentele lumii, 97, printre care festivalurile de la Edinburgh, Avignon, Tokyo, Seoul, Singapore, Melbourne, New York, Montreal, São Paulo, Cairo, Paris, Londra, Belfast, Dublin, Glasgow, Lisabona, Barcelona, Amsterdam, Bruxelles, Luxemburg, München, Viena, Roma, Atena, Istanbul, Ierusalim, Stockholm, Copenhaga, Bergen, Gdansk și altele. În această perioadă, Teatrul Național Craiova este distins cu 12 premii internaționale și peste 100 de premii naționale de creație.

George Banu definea Festivalul Shakespeare drept: „extrem de curajos, extrem de radical. Dacă festivalul de la Sibiu este unul de deschidere, cel de la Craiova este unul de focalizare.” Michel Vais scria în amplul său articol din revista canadiană, Le Jeu, că „este, fără îndoială, cel mai important festival din lume, de acest fel, consacrat bardului englez, într-o țară nonanglofonă”, iar Maria Shevtsova, în revista New Theatre Quarterly, de la Cambridge University Press, spunea că este „un festival uluitor”. Festivalul Internațional Shakespeare este „opera vieții lui Emil Boroghină”, după cum nota Alice Georgescu în revista Dilema veche în 2010. Ediția din anul 2010 s-a desfășurat cu subtitlul „Constelația Hamlet (Shakespeare și noua realitate teatrală)”, iar cea din anul 2012 s-a numit „Lumea-i o scenă și toți oamenii actori”. Ediția din 2014, „Shakespeare al tuturor”, al cărei program Michael Dobson – director al Institutului Internațional Shakespeare de la Stratford-upon-Avon – l-a apreciat ca fiind „senzațional”, a fost un prilej de sărbătorire a marelui dramaturg (450 de ani de la naștere), iar cea din 2016 (anul comemorării a 400 de ani de la moartea dramaturgului), a avut ca temă „Shakespeare pentru eternitate”.

În data de pe 15 ianuarie 2019, la Sala „George Constantin” (Teatrul Nottara), recitalul extraordinar „De la Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin, la Mihai Eminescu, luceafărul din țara mioriței”, susținut de actorul Emil Boroghină, a fost dedicat exercitării de către România a Președinției Consiliului Europei în prima jumătate a anului 2019. Recitalul a fost precedat de conferința Limba latină, prima instituție a Europei, susținută de conferențiarul Radu Boroianu. La inițiativa domnului Emil Boroghină, Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu”, decorat de Președinția României, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer, la Craiova, în anul 2020 a luat naștere Teatrul POESIS, primul de acest fel din România. Spectacolul inaugural a fost susținut la sala Amza Pellea, din Teatrul Național „Marin Sorescu”, de către fondatorul său, actorul Emil Boroghină. Spectacolul-premieră ‘Cântarea Cântărilor’, unul dintre marile poeme de dragoste ale lumii, prezentat în prima parte, a fost urmat de o selecție de sonete din operele lui Dante, Petrarca, Michelangelo, Ronsard, Shakespeare și Eminescu. (Wikipedia)

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Emil Boroghină despre Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2022
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more