RICHARD III / Tam.ro

Pappa mia! / m-studio.ro / Fehér Ferenc
martie 21, 2024
Festivalul Internațional Shakespeare / Craiova 2024
martie 30, 2024
Pappa mia! / m-studio.ro / Fehér Ferenc
martie 21, 2024
Festivalul Internațional Shakespeare / Craiova 2024
martie 30, 2024
Show all

Text: Ada-Maria Ichim

Foto: Simion Buia

Din cele trei reprezentații prezentate până acum de către TAM, în cadrul SEPSI Theatre Showcase, cu Sebastian Marina în rolul principal, devine evident că acesta, unul dintre actorii de bază ai teatrului, se simte cel mai în largul său în universul shakespearian. Dotat cu un spectru vast de interpretare, cu o voce melodios controlată și de anvergura, Marina îmbracă cu succes hainele diferitelor partituri propuse, Torvald din „Nora 2” sau Ian, jurnalistul alcoolic și violator din „Blasted!”, dar care îi impun limite, cerute de coerența spectacolului. În schimb, în "Richard III", Marina se bucură deplin de libertate artistică și demonstrează că propunerea regizorală a lui Eugen Gyemant i se potrivește perfect.

Regatul râvnit de Richard de Gloucester se dezagregă pas cu pas, în viziunea lui Gyemant, iar o gașcă de golani criminali preiau conducerea. Adaptându-se la trupa din Sfântu Gheorghe, regizorul propune reduceri de text. Personajele sunt combinate sau schimbate, astfel încât cele masculine sunt interpretate de către femei.

Sunt eliminate sau scurtate scene. Totuși, spectacolul durează tot trei ore și este un maraton la care Marina face față cu brio, câștigând de la premiera din 10 noiembrie 2021 un plus de nuanțe și o echilibrare adecvată. Richard-ul său este un amestec de duplicitate, ipocrizie, violență, libidinozitate, duritate, duioșie falsă, dar și de umor ironic.

Sala mică a teatrului este re-gândită de regizor, care semnează și decorul, cu trimitere la scena elisabetană, cu publicul pe trei laturi. Spațiul de joc este completat de un șir de mese masive, centrate inițial, pe care se desfășoară acțiunea, care se mută dimprejurul lor, direct pe ele, pe măsură ce gașca de derbedei criminali a lui Richard cucerește și ucide tot mai mult, călcând totul în picioare. În plus, este folosită o pasarelă care închide patrulaterul, încadrată de o balustradă cu motive gotice, sugerând Turnul, sau, printr-un joc cu propunerea textului, subteranul bisericii în care se roagă ipocrit smerit viitorul rege.

Sub forța distructivă a lui Gloucester, lumea se degradează asemeni simțului moral al curtenilor. Se descompune. Cenușa, fie ea umană sau nu, acoperă toate suprafețele, pângărind în continuare costumele și pe cei care le poartă, crima zăbovind vizual. Confeti-urile zboară negre ca stolurile rău prevestitoare de ciori, sărbătorind încoronarea. Doar fantomele care bântuie prin peisaj, își acompaniază blestemele cu o veselă ploaie de steluțe argintii. Mesele-scenă ajung, în final, răsturnate, devenind suport pentru cariatide îndoliate.

Lumea este întoarsă pe dos și, în timp ce distribuția masculină știe clar cum să întrupeze distrugerea, violența și ambivalența, distribuția feminină mai are de explorat zona de răspuns, în a cărei zbatere de o disperare monocordă, spectatorul se implică cu greu.

Alături de Richard (Marina), Queen Elizabeth (Fatma Mohamed) aduce o forță și un tragism caracteristice unei lumi civilizate pe cale de a fi anihilată. Lady Ann (Oana Jipa) nu reușește să susțină coerent trecerile cerute de rol de la văduvă agresivă la viitoare mireasă a ucigașului soțului ei. Lord Buckingham (Iulian Traistaru) profită din plin de caracteristicile sale fizice, umplând scena și fiind omniprezent și agil, completându-se de minune cu Catesby (Costi Apostol), o salutară fuziune de personaje a căror fervoarea criminală este abil pusă în slujba dorinței de putere a lui Richard. Și ei acoperă multiple roluri, paznicii dublându-se ca ucigași, Catesby fiind și Tyrell (cum sugerează numele) – un exemplu de condensare eficientă a vastei distribuții shakespeariene. Ni se pare că din rolul Ducesei de York (Mona Codreanu), au rămas două replici confuze. O poate prea tânără Queen Margaret (Nicoleta Lefter) se impune prin forța textului – faimoasele sale blesteme profetice – și a expresivității sale, dar nu pare să găsească rezonanță în ansamblul spectacolului. Episcopul Ely care aduce căpșuni s-a contopit cu Hastings (Marius Popa). Dorset, Grey și Rivers se îmbină în sora reginei, Lady Rivers (Ioana Costea).

Costumele (Cristina Milea) cu accente steam-punk, sunt versatile, schimbându-se prin detalii grijuliu alese (de exemplu, mănușa decupată cu care sunt înzestrați ucigașii) odată cu evoluția conformă cu avansarea personajului pe scara ierarhică. Și costumul lui Richard suferă interesante transformări cu cât situația lui mentală se degradează: grafice adaosurile metalice – un con de osatură metalică pentru picior, o mână dublată de articulații asemeni unor picioare de păianjen – care îi schimbă silueta.

Lumina din spațiul de joc este, adesea, crudă și neprietenoasă, chiar uniformă și plată, probabil din cauza limitărilor fizice ale scenei, sau din cauza intenției regizorale de a ne pune față în față cu distrugerea fără milă a unui status quo. Cu toate că aduce un plus de profunzime perspectivei scenice, platforma "turnului" încetinește întotdeauna când este utilizată, din cauza accesului pe scările din spate, afectând ritmul piesei.
Spectacolul, solid în ansamblu, se confruntă cu ruperi de ritm și pierderi de energie, dar propunerea regizorală rămâne demnă de luat în considerare.

RomanianActors.com este o colaborare între oamenii care înțeleg impactul culturii vizuale în dezvoltarea unei societăți echilibrate estetic & intelectual.

 

RomanianActors.com

Comunicate de presă / Parteneriate / Etc

+4 0763654920

contact@romanianactors.com

 

ADA-MARIA ICHIM

Scenarist și producător de film și televiziune, a migrat spre cronica de teatru unde a (re)descoperit lumea în care a crescut – cea a spectacolului/spectacularului.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

RICHARD III / Tam.ro
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more