Despre


„Romanian Actors by Simion Buia” este un proiect artistic de promovare a actorilor din România în fotografii și mărturisiri filmate, găzduite atât în spații de expoziții cât și online pe www.romanianactors.com. După ce a portretizat peste 70 de actori în cadrul „Actorii și Fotograful” - majoritatea din Generația de Aur, proiect premiat la Gala Societății Civile, Simion Buia revine cu un nou demers artistic de respirație lungă. Fără a avea intenția unei galerii de tip who-is-who, romanianactors.com se prefigurează a fi o platformă de artă cu folos, un spațiu în care fotografia și videografia devin moduri de reprezentare a actorilor și intermediere a cunoașterii lor dincolo de roluri și personaje.
Într-o perioadă în care fotografia este un mijloc de experimentare, Simion Buia rămâne adeptul unei viziuni ciné vérité asupra imaginii. Portretele realizate de el sunt curate, cu intervenții minimale de editare, amintind de influența mentorului său - Thomas Ruff, și sunt de obicei printate pe fine art canvas evocând prima funcție a portretisticii înainte să devină gen artistic. Nou în videografie, Simion Buia, după ședința foto, folosește camera mirrorless pentru a înregistra mărturisiri video ale actorilor într-un set-up sobru.

V Mihaiu Cicort T Popa Bleonț Mirea Ralea Ivascu
  • Romanian Actors se naște și va continua dincolo de noi. Voi fi și eu o amprentă, cum vor fi și alții, într-un cimitor vizual, virtual.
    Claudiu BLEONȚ
  • Proiectul mi se pare extraordinar pentru că dumneavoastră, Simion Buia, sunteți creator și participați la un act artistic. Sunteți un pioner în această aventură pe care ați pornit-o alături de actori.
    Virginia MIREA
  • Romanian Actors este un lucru foarte necesar pentru noi, este ca o pagină de istorie care ne dă liniștea că parcursul nostru efemer va fi marcat pentru totdeauna.
    George IVAȘCU


Despre AUTOR

Simion Buia face parte din categoria artiștilor preocupați de identitatea individuală și culturală pe care o abordează folosind fotografia și videografia ca instrumente de înfățișare și imortalizare a chipului uman. Simion Buia a studiat estetica fotografiei la Kunstakademie Düsseldorf și jurnalismul la Facultee Libre de Paris et d'Ile de France și a devenit membru al Deutscher Journalisten Verband în 1998. A avut peste 15 expoziții solo cu proiectele sale „Actorii și Fotograful” și „Maschere di Venezia”. Lucrări ale artistului se află în colecții private din România, Ungaria, Cehia, Germania și Emiratele Arabe. Trăiește și lucrează în București unde este manager al unei școli private de fotografie - Academia de Fotografie.
martie 27, 2018

HEADSHOTS – expoziție la Sfântu Gheorghe cu actorii teatrelor Andrei Mureșanu & Tamási Áron

COMUNICAT DE PRESĂ Expoziție inedită cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de […]
mai 15, 2015

LANSARE Romanian Actors @ Teatrul Metropolis

locație: Teatrul Metropolis autor: Simion Buia actori: George Ivașcu » Tania Filip » Claudiu Bleonț » Irina Movilă » Constantin Cojocaru » Cecilia Bârbora » Mihai […]
Simion are deja o listă lungă de actori / actrițe pe care îi sună in prealabil, dar si voi puteți acționa, exprimându-vă dorința de participare la proiect prin Formularul de Contact: https://www.romanianactors.com/contact/ Ulterior veniți la studio / locație la data și ora convenită. Se incepe cu un scurt shooting, din care Simion va alege un portret ce va fi postat la profilul vostru. Apoi se realizează un video de 20-30 minute - nici mai scurt, nici mai lung - in care veți povesti despre: Cum și de ce ați devenit actor? Parcursul vostru de actor, din copilărie până în prezent. Desigur, o poveste adevărată, cu bune și rele, cu împliniri și neajunsuri, adică chestii umane. Filmul ar crește în valoare dacă ați și rosti o poezie, o poveste, un monolog. Vă rugăm să vă pregătiți în acest sens.
Simion lucrează sporadic, dar energic la Romanian Actors.
Studio Palatul Universul București // str. Actor Ion Brezoianu 23-25 // Sector 1
Pregătiri înainte de shooting / videography: Să fiți odihnit, vesel, deschis, sincer, punctual. Doamnele eventual fardate sau cum doresc ele // Să aveți 90 - 120 minute timp pentru Simion, cu telefonul închis, fără grabă și griji // Să fiți voi înșivă, fără scenarii pentru povestire sau alte pregătiri, întrucât Romanian Actors dorește să prezinte actorul / actrița așa cum este, înainte de a urca pe scenă. După shooting la câteva zile - 2 săptămâni - apare imaginea și informația biografică. Filmul trebuie editat și are nevoie de mai mult timp, deseori câteva săptămâni - 2 luni, apoi se inserează în website. La shooting se realizează câteva imagini, din care va fi aleasă și editată una, restul se șterg. Imaginea postată poate fi utilizată de oricine, gratis, cu respectarea Dreptului de Autor si a Drepturilor Conexe // Legea 8/1996. Dacă doriți imagini pentru casting sau portofoliu - trebuie discutat și organizat shooting separat, contra cost. Filmele nu se "taie" sau montează, ci rămân "pure" - ca la filmare. Vă așteptăm!

Preumblă-te prin scena actoricească din România


În fiecare luni, zi liberă la teatru, pe romanianactors.com vi se prezintă un actor
într-o imagine identitară și o mărturisire. Îți recomandăm să vezi filmele folosind funcția fullscreen și căști
pentru a păstra intimitatea pe care actorul ți-o propune prin mărturisirea 1 la 1.

Vezi