István Téglás – Carpe Diem!

Olga Tudorache // Carpe Diem // Headshot by Simion Buia
octombrie 11, 2017
Slugă la 5 stăpâni // Masterclass UNATC // Commedia Dell’Arte // Mihai Gruia Sandu
octombrie 11, 2017
Olga Tudorache // Carpe Diem // Headshot by Simion Buia
octombrie 11, 2017
Slugă la 5 stăpâni // Masterclass UNATC // Commedia Dell’Arte // Mihai Gruia Sandu
octombrie 11, 2017
Show all
Data nașterii

11 octombrie 1981

Locul nașterii

Baraolt

Studii

Universitatea de arte Targu Mures, sectia actorie, promoția 2004-2005 Profesori: Lohinszky Loránd, Kovács Katalin

Profesie

Actor

Headshot by Simion Buia

www.romanianactors.com

 

Yorik.ro // Ai vreun ritual înainte de spectacol?

Mai demult aveam, pentru că îmi era frică, deși știam că nu mă ajută la nimic. Era un reflex. În ultima vreme nu prea mai am timp, iar asta mă ajută. Eu dacă nu am timp să stau să mă gândesc, atunci îmi iese totul bine. Așa că am renunțat la aceste ritualuri. De obicei mă încălzesc înainte de spectacole mai ales dacă acestea mă solicită și fizic.

 

         Dorina Chiriac // Sursa: Facebook

azi este despre el. dintre ai mei cei mai frumoși și mai iubiți. îl urmăresc cu lupa, în detalii, îl parcurg încet, că inventează nano-lumi. din când în când îl privesc de la ani-lumină să nu-l mai știu; să nu mă tulbur.
e ziua lui. deși ființa asta nu se măsoară-n ani. dar la mulți ani. ♡

Istvan Teglas merge pe sârmă. neted. fibra umană ascultă liniștită comanda lui și-așează pașii sigur unul după altul pe cea mai îngustă cale fără să se tulbure. nici o asperitate. neted. nimic nu îți rămâne-n palmă la atingerea ființei. control. Istvan alunecă precis. glasul respectă curenții aerului dimprejur, nu tulbură particule de praf și sticlă. actorul nu inspiră, nu expiră, nu este. învelișul lui este o hologramă perfectă prin care raza reflectorului trece nestingherită. Istvan nu-i e obstacol luminii, cum nici beznei. se integrează atmosferei dezintegrându-se molecular.
în partea lui superioară, actorul translucid e prevăzut cu două fante mici mobile, când rotunjite, când piezișe, luminoase, ude. prin ele se zărește departe oceanul, când liniștit, sclipind a soare, când zbuciumat apocaliptic cu valuri uriașe de furtună. dacă te-apropii, vezi ființe marine minunate, corali în cele mai bazaconice culori, iar in adânc, in neguri, simți cum bolborosește subacvatic tulburarea unor ființe înfricoșătoare nedescoperite. apele ochilor actorului ascund povești cu înecați și cu corăbii care au ajuns la țărm cu bine.’
asta scriam acum timp despre Istvan în Psycho. ♡

p.s. să nu mi se contorizeze declarațiile de admirație, uimire, de iubire față de Istvan. voi recidiva. )

 

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

István Téglás – Carpe Diem!
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more