Iustinian Turcu / Actor & more

Festivalul de teatru DbutanT / Sfântu Gheorghe
iulie 11, 2019
Începe ANONIMUL 2019 – premiere, proiecții speciale și surprize de neratat
august 5, 2019
Festivalul de teatru DbutanT / Sfântu Gheorghe
iulie 11, 2019
Începe ANONIMUL 2019 – premiere, proiecții speciale și surprize de neratat
august 5, 2019
Show all

Deunăzi văd pe Facebook ca Iustinian Turcu – care mi-a plăcut în Yvonne, jucat la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, în regia talentatului Botond – se află în Sfantu Gheorghe din Covasna, polul ungurilor liberali.

Ce face aici/acolo – m-am întrebat, și mi-am propus să îl întâlnesc?

„Vino la liceul Plugor Sándor, am un workshop.” – mi-a zis, iar eu am făcut, împreună cu fiica mea, Martha.

Băi, da ne-a plăcut enorm ce făcea el acolo!

Cu ce ocazie – vă întrebați?

Uite ocazia:

Tabăra interetnică de teatru, organizată de Teatrul Independent „Osonó” din Sfântu Gheorghe,  în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din municipiu, a început ieri, tineri din județ și din țară participând la atelierele susținute de regizorul Fazakas Misi – manager al „Osonó” și de către Iustinian Turcu, actor al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut.

Ajunsă la cea de-a V-a ediție,tabăra se desfășoară între 15- 19 iulie, la Sfântu Gheorghe, având același scop fixat cu ani în urmă: de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii, au transmis organizatorii.

Evenimentul este destinat tinerilor maghiari şi români, pasionaţi de teatru şi care au vârsta peste 14 ani.

„Scopul taberei este acela de a promova formule inovatoare de educație interculturală,care să deschidă tinerilor români și maghiari oportunitatea de a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică și de asemenea de a facilita comunicarea între persoane cu identități etnice și culturale diferite, prin metode teatrale. La tabără vor participa tineri din Galați, Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe”- au transmis reprezentanții „Osonó”.

Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului „Osonó”, şi de Iustinian Turcu, actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debut în 2017. Pe lângă atelierele teatrale, participanții își vor începe fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara vor repeta scenele pe care le vor prezenta în ultima zi a taberei.

Manifestarea aduce an de an, în județ, tineri din toate colțurile țării, iubitori ai teatrului, cu dorința de a-și face noi prieteni și de a depăși bariere de orice fel.

Ediția actuală este parte a unui proiect organizat de Asociația Bolyongó Szinházi Egyesȕlet / Asociația Teatrală Hoinarul, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe și finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

„Osonó ”şi-a început activitatea, în municipiul reședință de județ, în urmă cu peste două decenii, ca trupă şcolară de teatru, iar de câțiva ani funcţionează ca trupă independentă. De-a lungul timpului, „Osonó” a participat la numeroase festivaluri de teatru și a susținut numeroase ateliere, în țară și în străinătate, obținând diverse premii pentru activitatea sa.

Școala Populară de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe funcționează în subordinea Consiliului Județean Covasna și își desfășoară activitatea în trei domenii principale: organizare de cursuri de artă, de tabere de vară, respectiv de cursuri de formare profesională pentru adulți.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Iustinian Turcu / Actor & more
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more