M.C. Ranin despre Babel / Festival Internațional de Teatru & Film @ Târgoviște

George Volceanov // Shakespeare
iunie 9, 2022
Marius Stănescu / Actor
iunie 11, 2022
George Volceanov // Shakespeare
iunie 9, 2022
Marius Stănescu / Actor
iunie 11, 2022
Show all

Film by © Simion Buia // www.romanianactors.com

Babel se numește Festivalul Internațional de Teatru și Film care are loc la Târgoviște în periada 10-19 iunie. Tema ediției aniversare (10) este – Limbaj.

Mihai Constantin Ranin, directorul Festivalului & Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, mi-a oferit un statement video.


MIHAI CONSTANTIN RANIN, Mc Ranin cum își spune și îi spune toată lumea teatrală din România, este un creator complex. Este regizor, scenograf și  profesor, dar  și mentor artistic de vocație al trupelor tinere   cu care lucrează, iar în ultimii cincisprezece ani  se impune în viața culturală a țării drept creatorul  unui teatru special la Târgoviște. În orașul care nu a avut până în 1992 un teatru dramatic, de la început acesta s-a înfățișat drept un loc care cultivă și impune drept rațiune de a exista frumosul. Aici publicul spectator este întâmpinat  de priveliștea unei grădini cu jocuri de ape, iar în foaier pășește în acorduri de pian și își desfată privirile cu decorațiuni rafinate și tablouri.  Teatrul  este cunoscut astăzi și dincolo de hotarele țării grație unui foarte incitant festival intitulat Babel. 

Imediat după ce a absolvit Institutul de teatru din București, unde l-a avut profesor pe reputatul regizor Mihai Dimiu, Mihai Constantin Ranin s-a remarcat prin spectacole curajoase din punct de vedere estetic și ideatic create pe scena teatrului din Sibiu. Acestea atrag atenția autorităților care nu-l văd cu ochi prietenoși  pe tânărul creator.  În 1988, este obligat să plece din țară și se stabilește la Paris. Învață limba franceză cu dicționarul în mână, ajunge la Sorbona unde face din nou  studii teatrale cu unii dintre cei mai buni pedagogi și teoreticieni  și reușește să facă spectacole care nu trec neobservate.  După zece ani care însumează între altele trecerea sa pe la Centrul Pompidou și pe la Disneyland, dar și trasee africane și asiatice în vederea unor documentare pe care le ralizează pentru UNESCO, zece ani în care înființează două companii teatrale și face cam două spectacole pe an, Mihai Constantin Ranin hotărăște să revină în România. Mai întâi în locul debutului său ca regizor, la Sibiu, apoi la Târgoviște, unde înființează teatrul dramatic și îi dă numele celebrului înaintaș Tony Bulandra.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

M.C. Ranin despre Babel / Festival Internațional de Teatru & Film @ Târgoviște
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more