Nicolae Coande – despre Festivalul Shakespeare Craiova 2022

Vlad Drăgulescu – director artistic / despre Festivalul Internațional Shakespeare / Craiova 2022
mai 25, 2022
Octavian Saiu @ Shakespeare International Festival Craiova
mai 27, 2022
Vlad Drăgulescu – director artistic / despre Festivalul Internațional Shakespeare / Craiova 2022
mai 25, 2022
Octavian Saiu @ Shakespeare International Festival Craiova
mai 27, 2022
Show all

Nicolae Coande – secretar literar al Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, șef al „serviciului” dramaturgie.

Nicolae Coande este un poet și eseist român. A copilărit la Osica de Sus, în sudul României, în valea Oltețului (…dar să cad în centrul lumii în stînga de Olteț la cîteva/ minute de bîlciul apărut în anul cînd Eminescu obosit de viață/ „scria continuu pe zidurile și ulucile Institutului/ bucăți din poeziile sale”/ nu mi-aș fi închipuit în eonul cît m-am odihnit în palatul calm/ din pîntecele mamei. Acolo am citit totul.). A debutat cu un grupaj de poezie în revista „Ramuri” (1986), prezentat de Gabriel Chifu, după ce cu un an înainte a fost publicat la rubricile deținute în „Familia” și „Luceafărul” de Ana Blandiana, respectiv Ion Gheorghe. A citit la Cenaclul „Ramuri” condus de poetul Marin Sorescu. În anul 1988 a fost „revelația” rubricii pentru debutanți susținută de criticul literar Mircea Iorgulescu în SLAST. În același an, Marin Sorescu i-a oferit premiul pentru debut al revistei „Ramuri”. 

Debut editorial cu placheta de poeme „În margine” (Ed. Ramuri, 1995), premiată de Uniunea Scriitorilor din România. Pentru aceeași carte a primit anterior Premiul Festivalului „Nichita Stănescu – Sensul iubirii”, Turnu Severin (președinte de juriu, Cezar Ivănescu).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1996), filiala Craiova, membru al PEN Club România (2016). Studii de filozofie-sociologie, Universitatea din Craiova. Master în filozofie (2010) la aceeași universitate. Între 2001 și 2006 a fost redactor (publicist comentator) al ziarului Cuvântul libertățiiCraiova. Tot aici a coordonat între anii 2001-2004 pagina de cultură LAMA (Literatură, Artă, Mentalități, Atitudini). Realizator (2002-2005) al unui talk-show cultural la Oltenia TV. Din 2008 este secretar literar al Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova; editor-fondator, din 2006, al revistei teatrale de cultură, informație și atitudine „SpectActor“. 

Din anul 2009 coordonează „Întâlnirile SpectActor„, la Teatrul Național Marin Sorescu” Craiova, „Duminici de poezie în teatru” (2010-2016), „Artistul în timpul său”” (2015), dedicat artiștilor singulari din Craiova. În prezent (2016) este coordonator al evenimentelor „Clubul Dramaturgilor”, unde se propun spectacole-lectură, și „Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni”, un eveniment care își propune să reunească periodic poeții din Craiova, dar și scriitori din afară, preocupați de poezie și de reflecția asupra poeziei. În perioada 2010-2014 a inițiat și prezentat întâlniri cu scriitori români și străini contemporani în cadrul proiectului „Scriitori la TraDem”. 

În noiembrie 2012 a fost invitat, alături de dramaturgi din Balcani, de Goethe Institut Berlin la reuniunea experților în teatru din sud-estul Europei, pe tema teatrului documentar.

A participat la mai multe festivaluri internaționale de poezie din Austria, Serbia, România.

Are trei copii, Lia Elena, Alexandru Ionuț, Andrei Mihnea.

Sursa: Wikipedia

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Nicolae Coande – despre Festivalul Shakespeare Craiova 2022
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more