Serile Filmului Românesc / 9-13 august 2023 / Iași

„Sunt campion național la filme interzise” – Tudor Chirilă / Regizor
iulie 27, 2023
“Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” – filmul regizat de Radu Jude – a câștigat Premiul Juriului în cadrul Festivalului de Film de la Locarno
august 20, 2023
„Sunt campion național la filme interzise” – Tudor Chirilă / Regizor
iulie 27, 2023
“Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” – filmul regizat de Radu Jude – a câștigat Premiul Juriului în cadrul Festivalului de Film de la Locarno
august 20, 2023
Show all

Cea de-a 14-a ediție a unicului festival dedicat filmului românesc aduce o noutate în ceea ce privește invitatul special – prima apariție feminină. Astfel, în perioada 9-13 august 2023, actrița Tora Vasilescu va fi sărbătorită la Iași, alături de colegi de scenă, prieteni și iubitori ai filmului românesc. Spectatorii vor avea parte, ca în fiecare an, de proiecții de film românesc, spectacole de teatru și evenimente speciale care au în centru arta și cultura.

În cadrul secțiunii Retrospectiva Tora Vasilescu, în locațiile #SFR, vor rula cinci dintre filmele în care actrița a jucat de-a lungul timpului:

  • Cursa (regia Mircea Daneliuc), 1975
  • Sosesc păsările călătoare (regia Geo Saizescu), 1984
  • Cuibul de viespi (regia Horea Popescu), 1987
  • Șobolanii roșii (regia Florin Codre), 1991
  • Occident (regia Cristian Mungiu), 2002

„Am marea bucurie să particip ca invitată specială a festivalului care se află la a 14-a ediție. Și mulțumim cu ocazia aceasta organizatorilor, pentru că nu e ușor să găsești sponsori, să fie sălile de cinematograf în stare perfectă, sonorizarea, fetele tinere care ajută voluntar la toată acțiunea asta. Iașul a ajuns un pol al cinematografiei române și sunt fericită, pentru că de Iași mă leagă foarte multe amintiri. (…) Mă bucur mult să vin din nou la Iași. Am fost și anul trecut și chiar am făcut o glumă: Ia’și de la mine toată dragostea mea”

Tora Vasilescu

Festivalul Filmului Românesc

„A 14-a ediție va pune reflectoarele pe un personaj feminin, un nume de referință în peisajul artistic românesc: actrița Tora Vasilescu. Este o surpriză plăcută și o bucurie pentru noi toți, mai ales că spectatorii SFR ne-au cerut de multe ori asta. Ne-am întâlnit anul trecut, la ediția cu numărul 13, și ne-am dat seama cât de iubită este de public. Așteptăm cu entuziasm să o sărbătorim la Iași pentru talentul și contribuția sa în teatru și film. Invităm publicul să vină la film, la întâlnirea cu invitații și să fie alături de noi, așa cum a fost și la edițiile anterioare. Ne vom bucura în luna august a acestui an de arta cinematografică românească, de nume mari care ne-au cucerit pe marele ecran și pe scenă, dar și de producții de debut și tineri la început de drum”– Andrei Giurgia, director SFR.

Conferința de presă în deschiderea festivalului.

Amfitrion: Andrei Giurgia, directorul festivalului.

Printre invitați:

Tora Vasilescu, Corina Chiriac, Irina Margareta Nistor, Laurențiu Damian, Ileana Popovici, Tania Popa, Vlad Ivanov, Ion Sapdaru, Ioana Natalia Corban, Mihai Chirica.

L-am intalnit pe domnul Sapdaru Ion, actor la Teatrul National Iași & regizor de teatru la Serile Filmului Romanesc. Joaca în S.B.C.R.D.F., în regia lui Iura Luncașu, film. prezentat în cadrul SFR.

Ei bine, l-am invitat la o vorba despre festival, filme, teatru și Iași.
Iata ce a ieșit:

Tania Popa despre filmele Patul lui Procust și Occident, prezentate la Serile Filmului Romanesc.

Neaparat sa-l vedeți, cu căștile în urechi, pentru a prinde poantele, entuziasmul, energia genialei actrițe basarabene, care joaca mult și bine la Teatrul Național din București.
Multumesc Tania!
 

Irina-Margareta Nistor este Ambasador la Serile Filmului Romanesc.

Azi dimineață mi-a oferit un video-interviu în camera 902 din Hotel Unirea & Spa despre filmele artistice și scurt-metrajele de la Festivalul SFR., singurul festival dedicat sută la sută filmului românesc.
Mi-a adus 2 prăjituri excelente și cartea despre viața ei, despre care voi face o postare separată.
Festivalul SFR continuă.

Iulia Rugină este regizor și scenarist. Am întâlnit-o la Festivalul Serile Filmului Romanesc din Iași, unde a prezentat în premieră mondială documentarul excelent: Playback.

Playback îl urmărește pe Sorin Lupașcu, un cunoscut DJ din perioada României comuniste, în încercarea lui de a rămâne vizibil în prezent. Filmul alunecă înainte și înapoi în timp, prin materiale de arhivă și o coloană sonoră încărcată de muzică, dezvăluind subtil transformările unei societăți est-europene pe parcursul ultimilor 50 de ani.

Video-interviul a fost realizat în camera 902 din Hotel Unirea-Spa din Iasi, partener de ospitalitate al Festivalului.

Vlad Ivanov a venit la Serile Filmului Romanesc cu filmul În numele tatălui.

Am video-discutat despre: filme, cărți, viitor apropiat, fericire.

Unde și cand îl revedeți pe Vlad Ivanov, fie teatru, fie film - aflați aici:

Irina Margareta Nistor a "vernisat" la Cărturești Iași cartea

Zâmbet de cinema, scrisă de Annie Muscă.

Am invitat-o în fața camerei de luat vederi ne/efemere pentru a ne povesti câte ceva despre acest volum apărut la Editura Paralela 45, pe care și eu îl am, cu dedicație!

ISBN: 9789734735778

Mulțumesc frumos!

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Serile Filmului Românesc / 9-13 august 2023 / Iași
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more