„TOYS: A DARK FAIRY TALE” de Saviana Stănescu, cu SKOVRÁN TŪNDE & JULIA UBRANKOVICS

LANSARE Romanian Actors @ Teatrul Metropolis
mai 15, 2015
PE JUMĂTATE CÂNTEC de Crista Bilciu, cu Anda Saltelechi
mai 22, 2017
Show all

Am vazut & fotografiat la FEST-FDR 2017  spectacolul  regizorului Tompa GáborToys: A dark fairy tale de Saviana Stănescu, prezentat de compania  J.U.S.T. Toys Productions din Los Angeles, SUA.

Distribuția

Clara/Fatma JULIA UBRANKOVICS
Shari/Madonna SKOVRÁN TŪNDE

Decorul & Light Design GABOR TOMPA
Costumele ELISA BENZONI
Sound Design & asistent de regie KATE JOPSON

Regia GABOR TOMPA
Photography by Simion Buia

 

 

 

„Două personaje pornesc într-o călătorie suprarealistă, la capătul căreia are loc o întâlnire explozivă, și, totodată o descoperire.  Jonglând cu umorul și cu suspansul, explorând ideea de identitate, artiștii recreează imaginarul eclectic al lumii artistice din Los Angeles. ”, transmit realizatorii spectacolului.

 

 

Piesa spune povestea a două surori, Clara și Shari, despărțite una de celaltă. Shari a crescut într-o țară măcinată de război, iar Clara în orașul New York într-un mediu plin de confort. Istoria lor este plină de tensiune, de întorsături neaşteptate presărate cu un umor demn de un basm sumbru. Piesa explorează sentimentul de apartenență și este interpretată de inițiatoarele proiectului, actrițele Júlia Ubránkovics și Tünde Skovrán.

 

 

În revista online Stage Raw, criticul de teatru Paul Birchall scria despre spectacol: „Piesa Savianei Stănescu necesită o atenție deosebită – cu toate acestea, spectatorul nu este condiționat de înțelegerea pe deplin a tuturor substraturilor. Regizorul Gábor Tompa adăugă piesei o intensă ferocitate intelectuală, dar totodată și emoții surprinzător de adânci, păstrând în permanență un ton ironic detașat. Povestea Savianei Stănescu este în mod intenționat fragmentată. Nu putem interpreta sau descifra exact ceea ce se întâmplă – dar tocmai aceasta a fost și intenția creatorilor.”

 

 

Saviana Stănescu este dramaturgă premiată de origine română, și ARTivistă, cu sediul în New York. Printre piesele ei se numără: Aliens with extraordinary skills, Ants, Useless, Toys, For a Barbarian Woman, Waxing West (Premiul pentru teatru inovator, N.Y. 2007). Distincții: dramaturg rezident pentru Richard Schechner, rezidență în cadrul programului Audrey – New Georges, director al programului de schimb cu Europa de Est – Centrul de dezvoltare Lark Play, N.Y.. A predat dramaturgie și studii de teatru/actorie la Universitatea din New York, Strasberg, Fordham, ESPA. Este profesor la Facultatea din Ithaca și profesor vizitator la Institutul Cornell pentru Studii Europene.

 

Simion Buia
Simion Buia
Simion Buia este jurnalist cultural, fotograf, videograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare.

Lasă un răspuns

„TOYS: A DARK FAIRY TALE” de Saviana Stănescu, cu SKOVRÁN TŪNDE & JULIA UBRANKOVICS
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more