Veit Helmer about Veit Helmer

Paul CIMPOIERU / Headshot by Simion Buia
iunie 3, 2019
Nadav LAPID / Headshot by Simion Buia
iunie 6, 2019
Paul CIMPOIERU / Headshot by Simion Buia
iunie 3, 2019
Nadav LAPID / Headshot by Simion Buia
iunie 6, 2019
Show all

Născut în 1968, scenaristul și regizorul de origine germană Veit Helmer a început să facă filme la vârsta de paisprezece ani. După ce a terminat școala s-a angajat la postul TV NDR, iar după Căderea Zidului Berlinului s-a mutat în Berlinul de Est pentru a studia regia de teatru. Între 1991 și 1997 a studiat și regia de film, perioadă în care a făcut patru scurtmetraje și a scris, alături de mai mulți colegi de generație, scenariul pentru A Trick of Light(1995, r. Wim Wenders). Doi ani mai târziu a debutat în lungmetraj cu Tuvalu, film cu Denis Lavant și Chulpan Khamatova, care i-a adus peste de 30 de premii. Acestuia i-au urmat Gate to Heaven (2003) și două scurtmetraje.

Helmer a atins faima internațională în 2008 cu Absurdistan, care a avut premiera mondială la Sundance, o comedie despre doi oameni destinați să fie împreună încă din copilărie, dar a căror primă noapte de dragoste, vitală relației lor, e pusă în pericol după ce femeile din sat se hotărăsc să facă greva sexului pentru a protesta lipsa de interes a bărbaților privind oprirea apei curente. Următorul său film, Baikonur (2011), își ia titlul de la cosmodromul de care un tânăr poreclit Gagarin este obsedat după ce întâlnește în apropierea lui o cosmonaută care și-a pierdut memoria în urma căderii din cer.

Ultimul său film, The Bra (2018), cu Maia Morgenstern, spune povestea unui conductor de tren care, după ce smulge din greșeală un sutien de pe sârmă, hotărăște să plece într-o călătorie de înapoiere a acestuia. Lui Veit Helmer îi este dedicată anul acesta una dintre retrospectivele 3×3, iar spectatorii se pot întâlni cu cineastul în cadrul unui masterclass despre guerilla filmmaking programat luni, 3 iunie, de la 17:00 la TIFF Industry Hub. 

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Veit Helmer about Veit Helmer
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more