Actorii din Mariupol & Festivalul BABEL Târgoviște

Horațiu Mălăele, Premiul de Excelență la TIFF, 2023
mai 25, 2023
Babel Fest // 3-11 iunie 2023 / Târgoviște
iunie 4, 2023
Horațiu Mălăele, Premiul de Excelență la TIFF, 2023
mai 25, 2023
Babel Fest // 3-11 iunie 2023 / Târgoviște
iunie 4, 2023
Show all

Trupa de actori supravieţuitori ai Teatrului din Mariupol, bombardat de invadatorii ruşi, este invitata specială a celei de a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului BABEL, organizat de Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte, în perioada 3 – 11 iunie 2023. Aici vor prezenta pe 10 iunie, drama „Strigătul Naţiunii”.

Regizorul McRanin, directorul teatrului dâmbovițean, a cunoscut-o pe Liudmila Kolosovici, directoarea artistică a trupei reconstituite de actori ucraineni, la Chişinău, când viziona spectacole pentru festival. Întâlnirea de la “Teatrul fără nume” a avut efect imediat. Convins că solidaritatea internațională este mai necesară ca oricând, mai ales în perioade de incertitudine geopolitică, directorul festivalului i-a invitat pe confrații ucraineni greu încercați de soartă, dar neînvinşi, să participle la festival.

Pe 16 martie 2022, armata invadatoare rusă bombarda Teatrul din oraşul asediat Mariupol, distrus deja în proporție de 80%.

Aici se adăposteau sute de civili, mai ales femei şi copii, între care mame cu prunci în brațe, abia aduse de la maternitate. Pentru a proteja clădirea, un scenograf scrisese afară, cu vopsea albă, mare, de două ori, cuvântul COPII!

N-a contat pentru ruşi! Au aruncat cele două bombe de câte jumătate de tonă, asupra teatrului, transformându-l în ruină. O anchetă Associated Press, din mai 2022, ridica estimările inițiale ale pierderii de vieți omeneşti, la 600 de civili omorâți de ruşi, la Teatrul Academic Regional Donețk, se precizează într-un comunicat al organizatorilor festivalului Babel.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Actorii din Mariupol & Festivalul BABEL Târgoviște
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more