Alexandru Belc distins cu premiul Un Certain Regard, la Cannes, pentru filmul Metronom

Octavian Saiu @ Shakespeare International Festival Craiova
mai 27, 2022
Tudor Giurgiu despre Cannes 2022
mai 28, 2022
Show all
Regizorul român Alexandru Belc a fost premiat în această seară cu premiul de regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, pentru debutul său în ficţiune, „Metronom”.În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.„Metronom” o are în rolul principal pe Mara Bugarin, aflată la primul ei film. Din distribuţie mai fac parte Şerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin și Andreea Bibiri. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru. Palmaresul de la Un Certain Regard poate fi consultat aici: https://www.festival-cannes.com/…/un-certain-regard…

«Metronom» este într-un fel un film nostalgic. Nu nostalgic pentru epoca ceauşistă. Nu. Nostalgic pentru o anumită generaţie, a celor care erau adolescenţi sau tineri adulţi în anii 70 şi care erau pasionaţi de muzică. In vremea comunismului, posibilităţile de a asculta muzică bună erau rare şi de cele mai multe ori clandestine şi realizabile în cercuri restrânse, familiale sau de prieteni apropiaţi şi de încredere. Una dintre aceste soluţii de a asculta muzică occidentală era emisiunea «Metronom» de la Radio Europa Liberă animată de Cornel Chiriac.

Alexandru Belc, pasionat de istorie şi de trecut, a vrut mai întâi să facă un documentar despre celebra emisiune. Nu a renunţat la idee dar filmul prezentat acum este o ficţiune inspirată din acea epocă. «Metronom» se petrece astfel în toamna lui 1972 şi evocă povestea unui grup de liceeni şi în particular a relaţiei amoroase a doi dintre ei. Figurează pe generic, printre alţii, Şerban Lazarovici, Vlad Ivanov şi extraordinara Mara Bugarin în timp ce Cătălin Mitulescu co-produce pelicula.

Simion Buia
Simion Buia
Simion Buia este jurnalist cultural, fotograf, videograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare.

Comments are closed.

Alexandru Belc distins cu premiul Un Certain Regard, la Cannes, pentru filmul Metronom
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more