Alexandru Maftei – „Cutia neagră a regizorului”

David ESRIG // Headshot by Simion Buia
aprilie 22, 2019
„Illegitim” / Teatrul Maghiar de Stat Cluj // Szentgyörgynapok
aprilie 25, 2019
Show all

 „Cutia neagră a regizorului” (Editura Universitară, 2019) îşi propune să conducă cititorul prin procesul interdisciplinar al transformării unui scenariu în film, analizând elementele lui cele mai profunde şi intime. Punctul de vedere este cel al unui regizor de film practicant ce doreşte să teoretizeze acest proces care, de cele mai multe ori, este învăluit de aura misterioasă a unei cutii negre în care intră un scenariu şi din care iese în final un film. Ce se află în această cutie neagră, ce mecanisme, ce resorturi, ce căi – voi încerca să dezvălui folosindu-mă de studii de naratologie, cinema şi expresie vizuală, de teoretizări ale unor regizori importanţi şi de punerea sub lupă în lumina acestor scrieri a propriilor filme şi metode de lucru.

„Cutia neagră a regizorului” este rezultatul a trei ani de cercetare doctorală la Universitatea Națională de Arte București și se constituie într-un suport de curs dedicat în special studenților la regie de film și tinerilor absolvenți ai acestei secții.


Alexandru Maftei este regizor de film și teatru. Filmografia lui include lungmetrajul de televiziune „Fii cu ochi pe fericire” (1998) la care a fost si co-scenarist, șapte din cele paisprezece episoade ale serialului românesc „Lombarzilor 8″ (2006), comedia dulce amăruie  „Buna! Ce faci?”(2011) catalogată de revista Variety drept o gură de aer proaspăt în peisajul cinematografic românesc, „Domnișoara Christina”(2013) o adaptare a romanului cu același nume de Mircea Eliade.  Alexandru este unul dintre cei mai experimentați regizori de publicitate români, cu nenumărate premii internaționale la activ. Din 2013 montează spectacole în teatre independente și de stat : „Margo” Teatrul Dramaturgilor Români (2018); „Aici, acolo” Teatrul Clasic din Arad (2018), „În cădere liberă” Teatrul Nottara (2018), „Push-up” Teatrul Național din Timișoara (2018),  „După ploaie” Teatrul Apollo 111 (2017), „Nina – sau despre fragilitatea pescărușilor împăiați” Teatrul de Comedie (2016), „Șase din 49” Teatrul de Artă București (2013). Recent Alexandru își desfășoară activitatea și la  UNATC I.L. Caragiale ca profesor asociat la facultatea de film. Mai multe despre el puteți afla accesând site-ul www.AlexandruMaftei.com .

Comments are closed.

Alexandru Maftei – „Cutia neagră a regizorului”
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more