
Alexandru Maftei – „Cutia neagră a regizorului”
aprilie 23, 2019
JumătaTESZT – bugetul redus restrânge programul festivalului care începe în zece zile
mai 10, 2019Regia: Adrian Sitaru
Distribuție: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethő Anikó, Buzási András, Jerovszky Tímea / Imre Éva, Kali Andrea / Tordai Tekla, Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba
Scenografia: Carmencita Brojboiu Operator: Adrian Silișteanu Efecte vizuale: Digital Apes VR support: OroBlade Dramaturg: Csép Zoltán Asistent regizor: Molnár Levente
Adaptare scenică de Adrian Sitaru după un text colectiv creat de Adrian Sitaru și Alina Grigore. Traducerea în limba maghiară: Andor Horváth.
- Am văzut „Illegitim” la Háromszék Táncstúdió, jucat la Festivalul anual: Zilele Orașului Sfântu Gheoghe // Szentgyörgynapok.
- Mi-a plăcut.
- Bács Miklós a sfârtecat cu personalitatea sa scenică orice interpretare a colegilor săi. Un joc echilibrat, realist, contemporan.
- Desigur, câinele este absolut senzațional, Premiul Uniter pentru rol secundar!

Story:
O familie dezintegrată, confuză, lipsită de prezența mamei, în care fiecare se luptă cu propriile prejudecăți și fiecare are dreptatea lui. O imagine în miniatură a lumii în care trăim, a imposibilității noastre de discernământ, a ignoranței inevitabile, din cauza felului în care percepem diferit și deformat lucrurile, oameni simpli sau filozofi. Trăim cu niște ochelari invizibili pe ochi, ochelari de cal sau colorați, vedem doar ceea ce ne dorim și ne convine să vedem, doar ceea ce am învățat să vedem. Ne învârtim în cerc, repetitiv, și trăim realități paralele în mințile noastre. Avem oare posibilitatea de a ne ridica deasupra? Poate că iubirea necondiționată este piesa lipsă, așa cum, probabil, și lipsa mamei se resimte în această familie.

Spectacolul folosește, pentru prima oară în istoria Teatrului Maghiar, tehnica realității virtuale. Astfel, spectatorii vor putea vedea spectacolul în paralel, cu sau fără ochelari VR. În opinia regizorului, prin folosirea acestor ochelari, publicul va experimenta prezența a două realități identice și totuși diferite. Prin această sincronicitate, ni se atrage atenția asupra felului în care percepem lumea și în câte feluri putem distinge adevărul. Tema centrală a spectacolului este relația dintre iluzie și realitate, precum și reflectarea acestora asupra propriei noastre subiectivități. (sursa: huntheater.ro)