Alice Veliche / Coregraf / Festivalul Debutant: „Îmi place să coregrafiez oriunde și oricând. Nu am un plan, dar sunt multe idei ce abia așteaptă să fie puse în practică.”

BIEFF / Bucharest International Experimental Film Festival / 26 septembrie – 1 octombrie
septembrie 25, 2023
Radu Alexandru / Festivalul Debutant: „Cred într-un Iași al dansului contemporan, un viitor centru important pentru arta pe care o practic.”
septembrie 26, 2023
Show all

Numele meu este Alice Veliche, am 25 de ani și pot spune că Iașiul mi-a devenit casă în ultimii 6 ani, deși m-am născut și bucurat din plin de copilărie într-o comună din județul Neamț. 

Am fost înconjurată de natură, lucru care m-a făcut să capăt o sensibilitate ce cred eu că mă va ajuta pe tot parcursul carierei mele de coregraf. 

În clasa a 5-a am luat contact pentru prima dată cu Street Dance-ul, practicându-l până în clasa a 12-a sub formă de hobby. 

Ulterior am fost admisă la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, secția coregrafie, acolo unde am absolvit atât studiile de licență, cât și pe cele de master, în prezent fiind doctorandă în cadrul Scolii Doctorale de Teatru- Iași, anul 2. 

Profesorii care mi-au ghidat pașii pe parcursul acestor ani sunt Conf. Univ. Dr. Lorette Enache și Conf. Univ. Dr. Călin Ciobotari, cei mai buni prieteni, sfătuitori, un real sprijin pentru lumea coregrafică Ieșeană.

La Festivalul Debutant 2023 prezinți: Red Line. Care e povestea acestui spectacol? Cine sunt protagoniștii? Ce a fost greu în realizarea lui? Este un spectacol care te definește, la ora actuală? 

Red Line este despre un preamult ce a dat pe-afară,  despre tot ce nu am mai putut să trecem cu vederea, despre ce trăim cu toții, de fapt. Împreună cu mica noastră echipă formată din Georgiana Condurache, Andrei Emilian și Dani Popa, am construit un produs coregrafic ce nu ne-a creat probleme de niciun fel, care a străbătut un proces creativ destul de echilibrat. Spectacolul este despre noi, ne definește în totalitate.

Dacă juriul - format din Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Simona Dabija, Vava Ștefănescu, Arcadie Rusu - te vor considera Câștigătorul concursului, ce dorești sä montezi și unde: Constanta, Sfantu Gheorghe? Ai deja un plan?

Îmi place să coregrafiez oriunde și oricând. Nu am un plan, dar sunt multe idei ce abia așteaptă să fie puse în practică, iar dacă voi avea această posibilitate cu siguranță mă voi bucura pe deplin de ea.

Îmi place traducerea Coregraf în limba germană: “Person die einen Tanz komponiert”. Mă duce cu gândul la multă meticulozitate, fantezie, disciplină, muncă, transpirație, repetitivitate. Cum ai descrie Coregraf?

O persoană care experimentează în mod egal liniștea și haosul.

Unde te vezi peste 10 ani?   

Nu știu unde, dar știu cum. Împlinită.

Simion Buia
Simion Buia
Simion Buia este jurnalist cultural, fotograf, videograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare.

Comments are closed.

Alice Veliche / Coregraf / Festivalul Debutant: „Îmi place să coregrafiez oriunde și oricând. Nu am un plan, dar sunt multe idei ce abia așteaptă să fie puse în practică.”
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more