BIEFF / Bucharest International Experimental Film Festival / 26 septembrie – 1 octombrie

EVA Filmmakers Fest & Sfântu Gheorghe
septembrie 23, 2023
Alice Veliche / Coregraf / Festivalul Debutant: „Îmi place să coregrafiez oriunde și oricând. Nu am un plan, dar sunt multe idei ce abia așteaptă să fie puse în practică.”
septembrie 26, 2023
EVA Filmmakers Fest & Sfântu Gheorghe
septembrie 23, 2023
Alice Veliche / Coregraf / Festivalul Debutant: „Îmi place să coregrafiez oriunde și oricând. Nu am un plan, dar sunt multe idei ce abia așteaptă să fie puse în practică.”
septembrie 26, 2023
Show all

În perioada 26 septembrie – 1 octombrie, sălile de cinema din capitală vor găzdui proiecții în premieră ale unora dintre cele mai curajoase experimente cinematografice ale anului, dar și întâlniri eveniment cu cineaști și profesioniști reputați ai industriei cinematografice internaționale. Publicul va avea ocazia să discute cu invitații ediției în cadrul sesiunilor de Q&A programate după proiecții, dar și în cadrul unor paneluri și dezbateri speciale despre industria cinematografică. Programul complet și biletele de acces la evenimentele BIEFF.13 sunt disponibile online, pe platforma  Eventbook.

Conceptul
festivalului

Fondat de regizorii Copel Moscu și Adina Pintilie, BIEFF este primul eveniment din România destinat filmului de avangardă și artei vizuale, o inițiativă necomercială cu orientare educațională, care are ca scop promovarea creaţiilor inovatoare și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

Despre BIEFF

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic și stilistic, și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

 

Film de deschidere: Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii

Regie: Radu Jude

Cu: linca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr, László Miske, Nina Hoss, Uwe Boll, Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu, Sofia Nicolaescu. 

Dramă, Experimental – România - 2h43 - 2023

Sinopsis :

Jumătate comedie, jumătate road-movie, Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii (titlul citează un aforism de Stanislaw Jerzy Lec) o are în centru pe Angela, o asistentă de producție mereu pe drumuri aflată în pragul epuizării, prin intermediul căreia filmul țese un discurs nuanțat despre muncă și exploatare. În egală măsură, filmul vorbește și despre complicata problemă a construcției și proliferării imaginilor în epoca noastră.

Screen Daily: "Un tratat tipic, exigent, dar jucăuş, despre starea lumii, conexiunile complexe dintre trecut şi prezent şi despre crearea şi manipularea imaginilor într-o eră post-adevăr şi deep fake.”

Le Monde: "Cea mai profundă și  mai corozivă experienţă politică a cinemaului anilor 2020."

Program BIEFF - Bucharest International Experimental Film

Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este primul și cel mai amplu eveniment din România destinat filmului de avangardă și artei vizuale. Programul festivalului reunește an de an creații inovatoare ale unor artiști profund personale asupra realității contemporane, care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

Un cinema al libertății totale de creație, un cinema fără compromisuri.

Ajuns la cea de-a treisprezecea ediție, BIEFF propune peste 30 de evenimente adresate atât publicului cinefil, cât și profesioniștilor din domeniul cinematografiei: trei secțiuni competiționale care reunesc cele mai bune filme de scurt și lungmetraj ale anului, programe speciale curatoriate în parteneriat cu instituții prestigioase, întâlniri cu cineaști din toată lumea, dar și proiecții eveniment ale unora dintre cele mai așteptate filme ale anului.

Prezentată sub tema “Against All Odds”, selecția de filme din acest an explorează teme actuale, chestionând totodată felul în care supranaturalul  continuă să modeleze imaginarul  lumii contemporane.

***Studenții UNATC și UNARTE au acces gratuit, în baza carnetului de student și în limita locurilor disponibile.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

BIEFF / Bucharest International Experimental Film Festival / 26 septembrie – 1 octombrie
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more