Actorul Mihai Gruia Sandu vine la „Întâlnirile SpectActor” – Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
octombrie 18, 2023Bucharest Short Film Festival 2023
noiembrie 5, 2023Arcadie Rusu este coregraf, dansator si Manager Linotip Centru Independent Coregrafic.
A absolvit Facultatea de Coregrafie in cadrul Universitatii UNATC Bucuresti, a fost bursier
danceWEB ImpulsTanz, Viena, Performer la Bienala de Arte di Venezia si dansator in Gigi Caciuleanu Romania Dance Company.
De peste 18 ani, Arcadie danseaza, preda si creeaza spectacole atat in Romania, cat si pe scena internationala a dansului contemporan, precum proiectele in colaborare cu English National Ballet la Londra si cu “Battery Dance Company” la New York.
In 2016 a fondat Linotip Centru Independent Coregrafic in epicentrul cartierului creativ, la Palatul Universul, locul care gazduieste spectacole, workshopuri de dans pentru profesionisti si incepatori, dar si evenimente inedite alaturi de alti oameni creativi.
In 2019 echipa LINOTIP este premiata in gala AFCN pentru antreprenoriat cultural.
In 2020 echipa LINOTIP primeste premiul UNITER pentru vizibilitatea adusa Dansului Contemporan.
In 2022 Arcadie este premiat de CNDB pentru contributia adusa la constructia Dansului Contemporan.
Sunteți în juriul Festivalului Debutant. La ce veți fi atent când selectați câștigătorul? Ce calități și defecte trebuie sa însumeze “cel mai bun, cea mai bună”?
Exista in principiu 2 perspective pe care le am atunci cand ma uit la un spectacol de dans: Prima, ma uit din perspectiva unui spectator simplu, naiv, neavizat si incerc sa vad daca ceva din acel spectacol ajunge la mine, ma emotioneaza, imi pune intrebari, ma pune pe ganduri sau ma face sa visez. A doua, ma uit cum este construit spectacolul din punt de vedere al intregului, apoi tehnic pe segmetele: dramaturgie, regie coregrafica, modalitati si forme de exprimare dincolo de cuvant. Limbaj, vocabular coregrafic, ight lesign, scenografie, costume, spatializare, asumare, implicare. Pe scena nu poti sa minti c and e vorba de un spectacol de dans. In cazul de fata iau in calcul si modul in care fiecare coregraf reuseste sa isi adapteze spectacolul in spatiul Teatrului A. Muresan, pentru ca are o scena mai aparte.
Dar cel mai important ma intereseaza sa vad particularitatea, amprenta in formare, dar orignala a fiecarui coregraf participan si riscurile pe care si le asuma.
Există un stil de mișcare aparte, să-i spunem general coregrafie, care diferă în partea de Est a Europei față de Vest, respectiv cum e asimilat de publicul românesc teatrul-dans, mișcarea scenică fără vorbe?
Ca ii spunem spectacol de dans contemporan, de teatru-dans, performance, physical - theatre, sau in alte multe feluri, pana la urma, ne referim la alte tipuri si forme de exprimare prin care se cauta o comunicare diferita. Dar fiecare acest termen ii da o conotatie putin mai specifica cu care e bine sa stim unde ne incadram. De exemplu de la spectacole mainstream, pana performance-uri total experimentale sau neconventionale.
Fiecare coregraf decide care sunt optiunile, bineinteles ele pot fi si combinate, tocmai aceste optiuni il definesc si formeaza pe coregraf in anumite directii.
In Romania Dansul Contemporan este in crestere, iar pentru vizibiliteatea lui, fiecare coregraf, dansator, prin ceea ce face contribuie la promovarea dansului aducand in lumina aceasta forma de arta inedita.
Diferenta dintre est si vest este doar din perspectiva bugetului alocat culturii si in special dansului. Multe tari au inteles rolul dansului in societate ca forma de spectacol, dar si ca forma de practica si educare prin dans. Asa ca daca dansul ar fi finantat mai bine am vedea mai multe perspective de exprimare, dar si o expansiune considerabila.
Cum ați caracteriza cuvântul, DANS, COREGRAFIE - prin prisma experienței personale?
Dansul pentru mine este in primul rand o cale apoi cea mai profunda forma si incercare de a a comunica, de a exprima si intelege inteligenta materiei, a abilitatilor de a empatiza si vedea dincolo de cuvant.
Coregrafia o vad ca pe o masina de scris cu care alegi in ce limba vrei sa scrii si cel mai frumos e ca poate fi o limba inventata chiar de tine, dar tot de tine depinde cat de mult vrei sa fie codata sau descifrata.
Desigur, m-ar interesa să-mi răspundeți la întrebarea standard: Unde vä vedeți peste 10 ani, dar doresc să aflu: Unde vă vedeți azi? Și dacă sunteți bine?
Inca imi imaginez unde vreau sa ma vad peste 10 ani, desi intr-un fel stiu… La fel cum stiu ca acum ma aflu acolo unde mi-am imaginat sa fiu cu 10 ani in urma…
Dar astazi sunt bine, pentru ca o mare parte din vise s-au materializat, bineinteles nu de la sine, ci cu multa munca si credinta in dans.