Actorul Mihai Gruia Sandu vine la „Întâlnirile SpectActor” – Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Sergiu Diță / Coregraf / Festivalul Debutant: „Sunt de părere că dansul contemporan a depășit granițele mișcării, îmbunătățind competențele discursive, teoretice și comunicative.”
octombrie 2, 2023
Arcadie Rusu / Coregraf / Membru în juriul Festivalului Debutant: „În România Dansul Contemporan este în creștere, iar pentru vizibilitatea lui, fiecare coregraf, dansator, prin ceea ce face contribuie la promovarea dansului aducând în lumină această formă de artă inedită.”
octombrie 19, 2023
Show all

Invitatul Teatrului Național „Marin Sorescu" la „Întâlnirile SpectActor" stagiunea 2023-2024 este Mihai Gruia Sandu, actor, profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale".

Dl Mihai Gruia Sandu va susține sâmbătă 21 octombrie, ora 17,oo, conferința „Ce nu se vede în teatru".

Prezintă, Nicolae Coande.

Întâlnirea are loc în foaierul teatrului.

Biletele se găsesc la agenția teatrală.

Mihai Gruia Sandu s-a născut la 12 octombrie 1956, București. Studii universitare și licențiat în Arta Actorului, IATC, București, România (1986). Este acționar principal și președinte la Fundația nonprofit Gruia Dell'Arte, actor colaborator Teatrul Avangardia, București, actor colaborator Teatrul Metropolis, București. A fost actor colaborator al teatrelor Podul, Țăndărică, Casandra, Bulandra, Teatrul Mic. A interpretat numeroase roluri în spectacole regizate de Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Mihai Mălaimare, Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Valeriu Moisescu, Ion Caramitru, Ion Lucian, Marc Dore, Ricard Reguant, Mick Davies etc. A jucat în filme românești și producții internaționale regizate de Malvina Urșianu, Constantin Vaeni, Alexandru Tatos, Sergiu Nicolaescu, Lucian Pintilie, Radu Gabrea, Nae Caranfil, Horațiu Mălăele, Stere Gulea, Nicolae Mărgineanu, Eric Styles, Michael Haneke, Mick Davies, Daniel Verhaeghe, Alexandru Solomon etc. A colaborat cu Televiziunea Română în producții de succes (Arlechino, profesorul Cicerone). Este dramaturg și regizor al unor spectacole recente montate în teatre din București, Ploiești, Giurgiu, Turda. Vocea sa perfect timbrată aduce în casele românilor populara emisiune Teleenciclopedia.

Premii, distincții:

Premiul de debut – acordat de Revista „Amfiteatru" pentru cel mai bun actor (1986); Marele premiu pentru cel mai bun spectacol „Buzunarul cu pâine" de Matei Vișniec, regia colectivă și supervizată de Sanda Manu în cadrul Festivalului Comediei Românești fest-Co ediția a VII-a (2009); Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic pentru anul 2022 „Spărgătorul de nuci", regia artistică Diana Mihailopol (2023). A fost distins cu Meritul pentru învățământ clasa a III a „pentru abnegația și devotamentul puse în slujba învățământului românesc, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea cercetării științifice din România" – acordat de Președinția României 2004.

Nicolae Coande (n. 23 septembrie 1962, Osica de Sus, Olt) 

Trăiește în Craiova, sud-vestul României, unde propune întîlniri cu scriitori, poeți, artiști români și străini – pentru ca gustul literaturii și aroma prieteniei să nu piară din oraș. A publicat 11 cărți de poezie și două antologii lirice. Cea mai recentă, „33 de cîntece pentru Didgeridoo" (Ed. Tracus Arte, 2023). A publicat 9 cărți de eseuri, publicistică, critică literară, interviuri. Premii pentru poezie ale Uniunii Scriitorilor din România pentru plachetele de poezie „În margine" (1995), respectiv „fundătura homer" (2002). Premiul „Mihai Eminescu" al Academiei Române (2017) pentru placheta de poezie „Plagiator. 1962". Editor-fondator al revistei Teatrului Național Craiova, „SpectActor" (2006- prezent). Este realizator și moderator al „Întîlnirilor SpectActor", un eveniment cultural găzduit din anul 2010 de Teatrul Național Craiova, respectiv al evenimentului „Adunarea Poeților" (2016-prezent). Coordonează Festivalul de Literatură și Dramaturgie „Patrel Berceanu", Craiova (2019-prezent). A fost scriitor în rezidență în Germania, Austria, Elveția, Spania. Prezent în antologii lirice din Germania, SUA, Slovacia, Serbia.

Simion Buia
Simion Buia
Simion Buia este jurnalist cultural, fotograf, videograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare.

Comments are closed.

Actorul Mihai Gruia Sandu vine la „Întâlnirile SpectActor” – Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more