Csíki Jazz 2023 / Jazzfestival.ro

Andreea Gofiță / Dac-Ar Fi / Cursuri de teatru și muzică în București
iunie 24, 2023
Ina Broeckx / ImPERFECT Dancers Company
iulie 27, 2023
Andreea Gofiță / Dac-Ar Fi / Cursuri de teatru și muzică în București
iunie 24, 2023
Ina Broeckx / ImPERFECT Dancers Company
iulie 27, 2023
Show all

A Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, avagy közismert nevén a CSÍKI JAZZ évről évre nemzetközi sztárokat, zenei ínyencségeket és igényes programokat kínál a jazz és az élőzene kedvelőinek. Július végén a Mikó-vár impozáns terében zajló fesztiválra az ország egész területéről érkeznek a nézők.

A szervezők a neves világsztárok mellett hazai zenekaroknak is helyet adnak a programban, minden nap más-más stílust bemutatva a jazz műfajon belül, és ezen kívül izgalmas kisérőrendezvénnyekkel várják a nagyérdeműt, amelyek közül minden korosztály  válogathat.

4 nap, 13 koncert, 6 ország fellépői, 13 zenei stílus, jam session, kézművesek és képzőművészek várják a nézőket. Jegyek a bilete.ro oldalon kaphatók.

TÁMOGATÓK

DAY ZERO // 27.07.2023

N-Jazz

Szilágyi Nóra, Boldizsár Szabolcs, Krizbai Imre, Hátszegi Zsolt, Szakál Attila, invited guest: Madarász Emese

SZAKÁCS ERIKA QUARTET

A SZAKÁCS ERIKA QUARTET egy fiatal csíkszeredai zenekar, amely nagyrészt a dzsesszfesztivál önkénteseiből és egy kiváló hangú, fiatal énekesnőből áll. Még nem léptek fel dzsesszfesztiválon, de tehetségkutatókon és kisebb rendezvényeken már igen. Reméljük, hogy ez a lehetőség megnyitja a kapukat előttük más fesztiválokon is. A zenekar tagjai: Szakács Erika – ének, Ioni Edi – zongora, Iacob-Csiszér Dávid – gitár, Keresztes Zsolt – dobok.

DAY ONE // 28.07.2023

BOHÉM TRIÓ (HU)
 
BOHÉM TRIÓ A Bohém Trió nem más, mint a híres Bohém Ragtime Jazz Band nevű nagyzenekar kisebb formációja, akik több mint tíz évvel ezelőtt felléptek már a fesztiválon. Ők azt a fajta varázslatos tradicionális dzsesszt játsszák, mely elröpít minket az 1920-as évek New Orleans-i dzsesszkocsmáiba, megmutatva a dzsesszmuzsika gyökereit. Tagok: Mátrai Zoltán – klarinét, szaxofonok, fuvola, ének, Ittzés Tamás – zongora, ének, Falusi Alfréd – dob.

IMMORTAL ONION

A lengyelországi dzsesszzenekar nemrég robbant be a köztudatba, de máris jelen vannak a leghíresebb fesztiválokon, hisz tehetségük kimagasló a fiatal zenekarok között. Olyan művészek adnak ihletet a zenekarnak, mint Esbjörn Svensson, Uehara Hiromi és Tigran Hamasyan. Az Immortal Onion zenéjének besorolása meglehetősen nagy kihívást jelent, hiszen a zenészek nem félnek számos zenei műfajra hivatkozni. Dalaikra hatással van többek között a dzsessz, a filmzene, a minimalizmus, a fúzió, az elektronikus zene, sőt a progresszív metál is. Az általuk forgatott stílusok eltérései ellenére sikerült létrehozniuk saját, felismerhető nyelvezetüket. Tagok: Wojtek Warmijak – dobok, Ziemowit Klimek – nagybőgő és elektromos basszus, Tomir Śpiołek – zongora és elektromos zongora, Michał Jan Ciesielski – szaxofon.

NILS PETTER MOLVÆR QUARTET (NOR)
 
NILS PETTER MOLVÆR Group A fesztivál egyik legnagyobb sztárvendége a norvég dzsessziskola kiemelkedő egyénisége, az elektronikus dzsessz úttörője, Nils Petter Molvær. Egyfajta emberi groove- és hanggépezet élőben, amely lassan, skandináv nehézkességgel kezdődik, majd egyre erősebben épít. Hangzása a dzsessz, az elektronikus és az ambient egyedülálló keveréke, amely a trombitával és az elektronikus zenével lehetséges határait kutatja. A norvég művészt három kiváló zenész kíséri majd, legújabb zenéiket játszva. A zenekar tagjai: Nils Petter Molvær – trombita, Johan Lindstrøm – gitár, Jo Berger Myhre – basszusgitár, Erland Dahlen – dobok.

DAY TWO // 29.07.2023

ANAMARIA GALEA TRIO (RO)

FLORIAN LUNGU MOȘU

Mario BAKUNA & Edmundo CARNEIRO (BR)
 
Mario BAKUNA & Edmundo CARNEIRO A brazil duó 2022-ben jelentkezett be a dzsesszfesztiválra, és amint a szervezők belehallgattak a zenéjükbe, rögtön tudták, hogy idén meg fogják hívni őket. A jellegzetesen brazilos hangú Mario Bakuna brazil zeneszerző, hangszerelő, énekes és gitáros a brazíliai Sao Paulo-i Szabadegyetemen végzett, és olyan zenészekkel tanult, mint Olmir Stocker, Roberto Sion és Roberto Bomilcar (zongorista, aki Brazíliában tett látogatása során Frank Sinatrával játszott együtt). Azt írták nemrég az angliai Songlines magazinban róla: „Mario Bakuna, a sziporkázó gitáros tapintható érzésekkel játszik – virtuóz folyékonysága a fogólapon kontrollált, a virágzások pedig tökéletesen el vannak helyezve. Hangja olyan textúrájú, mint egy nehéz szövet”. Edmundo Carneiro Macaubalban, egy kisvárosban született São Paulo állam északi részén, ahol már kisgyerekkorában elkezdett ütőhangszereken játszani. Amíg kollégái fociztak, ő a bakelitlemezek iránt érdeklődött, és csatlakozott a Fanfarrához, hogy a pergőt és a basszusdobot tanulja. 14 éves korában családja Campinasba költözött, ahol az iskolai zenekarba járt, és beleszeretett Jobim zenéjébe. Nagyon hamar rájött, hogy az ütőhangszerek hangja mögött valójában a fekete származását keresi. Igazi, vérbeli brazil dzsessz várható a koncertjükön.
KÉKNYÚL (HU)
 
KÉKNYÚL A Kéknyúl Hammond Band különleges formáció: Magyarországon egyedülálló felállásban játszik szórakoztatónak mondható orgonás jazz-funk-bluest. Az amerikai énekes-színész Andrew Hefler hangjáról, illetve a Hammond-orgona jellegzetes hangzásáról könnyen felismerhető a zenekar stílusa. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond-orgonára hárul, amely mellett dob, gitár és impozáns fúvóskar játssza saját szerzeményeit. A zenekar havi rendszerességgel játszik Budapesten, a nyári fesztiválok nagy kedvence immár egész Európában. A zenekar tagjai: Andrew Hefler – ének, Premecz Mátyás – Hammond-orgona, Jász András – altszaxofon, Kováts Gergő – bariton szaxofon, Puskás Csaba – trombita, Csókás Zsolt – gitár, Matus Péter – basszusgitár, Badics Márk – dobok.

DAY THREE // 30.07.2023

LUIZA ZAN QUINTET

A 2022-ben alakult zenekar Luiza Zan In My Village című új lemezét mutatja be, mely egy megzenésített, verses-irodalmi elbeszélő szöveg, amely fényűző részletességgel írja le annak a hegyi falunak a táját, ahová Luiza a világjárvány kitörésével az életét átmozgatta.
Romániai legtehetségesebb, ifjú zenészeit válogatta ki az énekes erre a feleadtra, akik mind, egytől egyig komoly tudású előadó művészek. legtöbbjüket több zenekarből is ismerhetjük.
A kompozíciókat Luiza Zan jegyzi, és Vlad Briciuval, a fiatal és rendkívül tehetséges zongoristával hangszerelték, aki a zanakar tagja.

COTTON CLUB SINGERS

COTTON CLUB SINGERS A Csíki Jazz vendégeként Erdélyben és Romániában először fellépő Cotton Club Singers 1995-ben alakult. Magyarország legnépszerűbb vokálegyüttese eleinte Manhattan Transfer-feldolgozásokat énekelt, majd repertoárjukat fokozatosan bővítették, több lemezt adtak ki, és hamarosan a tévés showműsorok és zenei fesztiválok vendégei lettek. 2009-ben szerették volna a szervezők először meghívni őket, amikor indult a fesztivál, de a zenekar épp megszűnni látszott abban az évben, pár év szünetet tartottak a sok év közös koncert után, és mindenki szóló karrierbe kezdett. Ám most újra együtt a csapat, és végre elhozhatjuk őket ide, mert bár hihetetlen, még soha nem koncerteztek együtt sem Romániában, sem Erdélyben. A Cotton Club Singers jelenlegi tagjai, akiket Csíkszeredában is láthatunk idén: Kozma Orsi, Szűcs Gabriella, Fehér Gábor, László Boldizsár.

DÉS LÁSZLÓ & RANDOM TRIP

A Random Trip zenekar már visszajáró vendégnek számít a Csíki Jazzen és Csíkszeredában. Az együttes mindig új előadókkal és megismételhetetlen koncertélménnyel lep meg minket. Az idei koncert attól lesz különleges, hogy sok év tervezgetés után végre elhozzák nekünk a híres Dés Lászlót! Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző, érdemes művész. Együttesei mellett dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film zenéjét szerezte (pl.: Nyom nélkül, Egymásra nézve, Egy teljes nap, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok). Emellett musicalt is szerzett (pl.: Valahol Európában, A dzsungel könyve, Sose halunk meg, A Pál utcai fiúk), valamint a Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekar-vezetője volt. 2003-ban új együttest alapított Dés sextet néven, melynek szaxofonosa lett, egy évvel később a Magyar Jazzművészek Társaságának elnökévé választották.

Florian Lungu Moșu despre Csíki Jazz

SNAPSHOTS

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Csíki Jazz 2023 / Jazzfestival.ro
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more