Csíki Jazz International Festival / 28-31 iulie / Miercurea Ciuc / jazzfestival.ro

Universitatea de Vară și Tabăra Studențească „Bálványos” – Ediția 31. Băile Tușnad, 19–24 iulie 2022
iulie 19, 2022
Eugen Titu / Actor
august 9, 2022
Universitatea de Vară și Tabăra Studențească „Bálványos” – Ediția 31. Băile Tușnad, 19–24 iulie 2022
iulie 19, 2022
Eugen Titu / Actor
august 9, 2022
Show all

4 zile, 14 concerte, interpreți din 10 țări, 14 stiluri muzicale, jam session, dans, artizani și artiști plastici vă așteaptă la festival. 


Day One / 28 July


Aseara a inceput unul dintre cele mai importate festivaluri internationale de Jazz din Romania, numit de catre cunoscatori: Csíki Jazz.

www.romanianactors.com este partener media, ca atare – nu va scapa nimic!

Festivalul are loc in Cetatea Mikó, in aer liber, central, un spatiu absolut senzational, cu mult verde de jur-imprejur, cu un mic bar foarte placut, unde berea costa 5 lei, tot 5 si un shot! Pret special de festival. Da, se poate plati cu cardul / Telefonul / NFC.

Oamenii, dumnezeule, sunt extrem de prietenosi si, cu toate ca imi displace sa folosec acest cuvant, in cazul de fata se potriveste literalmente: sunt FRUMOȘI.

Organizarea + sonorizarea sunt impecabile.

Mai aveti timp sa ajungeti, merita chiar si in ultima zi, duminica, deoarece gasca de Jazz se sparge abia luni in zori, dupa un lung Jam Session.

Daca doriti sa locuiti civilizat, central, cu SPA & un restaurant bun – va recomand Hotelul Fenyő, 3 stele.



Mara & Cauê Project (BR) 

Mara Halunga & Cauê De Marinis Project s-a născut în mai 2018, ca un act muzical sincer și autentic, care aduce, pe lângă cunoscuta bossa nova, și alte genuri mai puțin cunoscute din Brazilia, rezultând o călătorie care începe cu samba din São Paulo, orașul natal al lui Cauê, trece prin Rio de Janeiro, spre nord-est, fiind într-o continuă căutare și extindere a universului muzical.

Mara este din România, și este mereu pe drum între București și São Paulo, oraș care a devenit a doua ei casă. Ea este o povestitoare foarte sensibilă în această limbă forate muzicală, portugheza. Cauê s-a născut în Brazilia și cântă diferite stiluri de muzică. Jocul său de chitară încearcă să surprindă sufletul poeziilor din São Paulo și Rio de Janeiro. Alexandru Olteanu este unul dintre pianiștii (de jazz) care reprezintă cel mai bine noua generație. Deși a ales muzica jazz datorită pasiunii sale pentru improvizație, îi place să includă în stilul său și idei din muzica clasică, mai ales „din drama armonică a romantismului sau armonizări colorate și descriptive specifice impresionismului”. Alexandru ‘Mike’ Marin a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, secția contrabas clasic. A participat ca contrabasist solo la festivalul internațional „Eurorchestries” din Franța. El a mai participat și la festivalul „Împreună Formații Pentru Viitor” din Întorsura Buzăului, unde a fost numit „Cel mai bun contrabasist” al festivalului. Gabi Matei reprezintă și el noua generație de artiști români, un baterist atras de lumea improvizației muzicale. Cu un vocabular muzical bogat, el reușește foarte bine să se integreze în peisajul sonor al diverselor proiecte la care participă.

Mara Halunga – voce

Cauê De Marinis – chitară

Alexandru Olteanu – pian

Alexandru ‘Mike’ Marin – contrabas

Matei Gabi – tobe


Nu m-am putut abtine si am facut un video-interviu cu Mara dupa concert. Uite ce a iesit:


Ulterior l-am reperat in multime pe primarul orasului Miercurea Ciuc, domnul Korodi Attila. Nici nu stiam ca e asa tanar si simpatic, in plus vorbeste bine romaneste, asa ca, iata, va invit sa ascultati cu urechile voastre si sa vedeti cu ochii vostri ce a spus despre Csíki Jazz si despre Miercurea Ciuc, un oras care merita vizitat.


Pocsai Kriszta és Bágyi Balázs New Quartet (HU)

Pocsai Kriszta este în prezent una dintre cele mai căutate cântărețe maghiare, o divă jazz surprinzător de energică, o compozitoare excelentă, care a lansat deja câteva albume cu cântecele ei proprii.

De asemenea, trebuie să menționăm despre ea și faptul că este singura cântăreață maghiară care a lansat un album duo cu Szakcsi Lakatos Béla, iar în 2011 a lansat „Home at last”, un album cu cântece compuse și interpretate de ea împreună cu trupa ei,. Ea cântă de multe ori alături de trupa Bágyi Balázs New Quartet, pe care am vrut, de asemenea, să o invităm la festival de forate mult timp, așa că acum avem onoarea de a le vedea cântând împreună la festivalul nostru. Membrii trupei: Pocsai Kriszta – cântec Soso Lakatos Sándor – saxofon Oláh Dezső – pian Oláh Péter – contrabas Bágyi Balázs– tobe Homage To Shakespeare.

Homage To Shakespeare a fost compus la cererea Teatrului din Castelul Gyula, pentru aniversarea a 400 de ani de la moartea marelui dramaturg.

Pocsai Kriszta

Din punct de vedere al genului, este o suită de jazz compusă din mai multe teme, care a avut premiera în iulie 2016, la cel de-al 12-lea Festival Shakespeare din Gyula. Autorul proiectului este Bágyi Balázs, baterist de jazz, compozitor, un artist important al scenei contemporane de jazz din Ungaria dar foarte căutat și la nivel internațional. În trupa sa interpretează alături de membrii unei generații mai tinere de muzicieni proeminenți maghiari, precum Soso Lakatos Sándor, talentatul saxofonist care a studiat la Amsterdam, pianistul Oláh Dezső, laureat al Premiului Prima Junior, care are studii de muzică clasică, și Péter Oláh, unul dintre cei mai mari contrabasiști din Europa Centrală. Cântăreața este Pocsai Kriszta, care s-a dovedit a fi excepțional de talentată în mai multe genuri și a revenit pe scenă după o lungă absență, cu o energie explozivă. Colaborarea muzicală cu Bágyi Balázs datează de mai bine de douăzeci de ani, ambii muzicieni fiind absolvenți ai Departamentul de Jazz din cadrul Academiei de Muzică Franz Liszt, promoția 1998. În 2016, producția a fost distinsă de un juriu internațional independent cu Premiul Gramofon pentru Albumul de Jazz al Anului. Pocsai Kriszta a devenit cântăreața anului, iar Bágyi Balázs a devenit compozitorul anului atât conform voturilor editorialului, cât și cel al publicului de pe pagina de internet JazzMa.hu.


Random Trip (HU) 

A Random Trip Magyarország legszínesebb könnyűzenei közössége: műfaji határokon (pop, rock, jazz, hiphop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozat, amelyben a hazai könnyűzene legkülönbözőbb műfajokból érkező előadói lépnek fel sokszor meglepő összeállításokban és vonják be egymást a legváratlanabb zenei kalandokba.

A 2008/2009 fordulóján budapesti klubokból indult, heti rendszerességgel megtartott klubest mára „kinőtte” saját kereteit: Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, jazzfesztiválokon, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is egyaránt szívesen látott vendég, a fellépők sorában pedig rendszeresen megtalálhatók nemzetközi sztármuzsikusok. A sorozat vezéregyénisége Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee, a Vinyl Warriorz lemezlovasa, akik körül minden alkalommal változó összetételű társaság zenél. 2017 meghatározó év volt a Random Trip történetében: májusban jelentette meg első lemezét, melyet a koncerteken az örömzenélésből megszületett, ám eddig nem rögzített dallamok inspiráltak. Az album különlegessége, hogy bár megszületése látszólag „szembement” a Random korábbi filozófiájával, a keretek nélküli zenélés szabadságát sikerült bevinni a dalforma kötöttebb keretein belülre is. A végeredmény friss és izgalmas lett, mint egy igazi Random Trip. Ötven közreműködő zenész – köztük Dés László, Wolfie, Fábián Juli, Kiss Tibi, Szabó Balázs, Tóth Vera, Barabás Lőrinc, MC Kemon, Lábas Viki, Jónás Vera, Tátrai Tibor, Palya Bea, Járai Márk – alkotta meg a Zenehíd című lemez tizennyolc dalát. Műfajokon átívelve szálltak szabadon a kreatív energiák, s a hazai könnyűzenei élet színe-java részt vett ennek az egyedülálló korlenyomatnak a megalkotásában.


Câteva imagini „de atmosferă”…


Day Two / 29 July


Dupa o noapte lunga si agitata, pricinuita de Jam Session intr-un club foarte misto din Miercurea Ciuc, numit ANT (furnica), cu bar, fotolii, canapele, intr-un cuvant un spatiu conceput cozy dar si usor industrial style – iata-ne ajunsi la ziua 2, ploioasa, dar racoroasa…


RVQ – Radu Vâlcu Quintet 

Radu Vâlcu – gitár

Andrei Petrache – zongora

Răzvan Florescu – vibrafon, ütős hangszerek

Mihai Balabaș – hegedű, élő elektronika

Alexandru Badea – dobok

„RVQ” s-a format în mai 2018. Trupa și-a dorit să genereze un organism artistic prin intermediul căruia să-și poată exprima deopotrivă creativitatea componistică și talentul de interpreți. 

Albumul de debut, Daydream, este spațiul unde experiența de până
acum a grupului este filtrată și transformată într-o muzică inteligentă, explozivă
emoțional și deja matură la nivel de scriere și structură. Compozițiile originale devin
inima grupului, locul care generează identitatea sa sonoră. Cu inspirație din jazz, fusion,
muzică clasică, world music, RVQ propune, de fapt, o manieră proprie de a înțelege muzica, iar grupul se regăsește în sensibilitatea îndreptată asupra spațiului timbral și aprofundarea
universului armonic. Perseverența în dorința de a face muzică urmându-și
propriul gust dă deja rezultate, iar RVQ devine un grup de referință pe scena autohtonă.


Radu Vâlcu
Andrei Petrache
Răzvan Florescu
Mihai Balabaș
Goron Filip

Nat Osborn Band (USA)

Nat Osborn Band este o trupă din Brooklyn New York, cu rădăcini de ambele părți ale Atlanticului.

Osborn „scrie piese inteligente și cu impact puternic, care îmbină puterea melodiilor vechi ale epocii Gershwin cu sensibilități intenționat moderne” (Popdose). Trupa formată în jurul său este alcătuită din muzicieni tineri pricepuți, fiecare dintre ei făcându-și auzite vocea sa unică în cadrul pieselor inventive ale lui Osborn. Nat Osborn s-a născut și locuiește în New York City. Energia nervoasă a orașului curge în venele sale și se infiltrează și în muzica lui, este o parte din el pe care o pune pe scenă indiferent de locul în care cântă.

„Nat Osborn Band deține talentul incredibil de rar de a exista simultan în mai multe locuri diferite” – The Deli NYC

Stilul lui Nat este, ca și orașul New York, un amestec eclectic de influențe. O doză mare de muzică soul și câteva picături zdravene de funk, jazz și indie-rock sunt amestecate într-o compoziție originală, interesantă și vibrantă. Trupa a devenit cunoscută pentru spectacolele ei pline de energie, indiferent dacă cântă pe scene mari de la festivaluri sau în localuri mocnite într-un subsol. Înființată în 2012, Nat Osborn Band și-a lansat albumul de debut intitulat The King and The Clown în aprilie 2013, în cadrul unui concert sold-out în celebrul local Le Poisson Rouge din New York. După lansare, trupa a făcut un turneu-maraton, susținând peste două sute de concerte în Statele Unite și Europa, inclusiv la SXSW și CMJ. De atunci a cântat la festivaluri în toată Europa și America și au apărut la diferite posturi de televiziune în opt țări.

„Eclectic, inteligent și cu multă energie, Osborn gustă din mai multe lucruri diferite și creează de fiecare dată ceva bun” – New York Music Daily

În 2015, Nat Osborn Band a lansat un EP cu trei piese la renumita casă de discuri Rope-A-Dope Records din Philadelphia. La aceste înregistrări, trupa a urmat imediat după înregistrarea albumului Blackstar al lui David Bowie în legendarul studio The Magic Shop.

„Wow! Ce sunet” – Artie Lange, live la emisiunea Artie Lange

Atât acel album cât și EP-ul trupei au fost mixate de aceeași persoană, Scott Jacoby (Vampire Weekend, John Legend) și masterizate de câștigătoarea Grammy Emily Lazar (Coldplay, Foo Fighters). Aceste versiuni se găsesc pe Spotify, iTunes și peste tot unde se distribuie muzică. Mai târziu în acel an, trupa a câștigat titlul Best Of Brooklyn la celebrul post de radio WNYC. Trupa și-a lansat primul album live în toamna anului 2016. Albumul a fost înregistrat în 2015, în timpul turneului din Europa și a fost mixat de Danielle Warman (Bruce Springsteen, Phish). Lansarea se poate vizualiza online pe bandcamp, iar copiile albumului sunt distribuite exclusiv la spectacolele trupei, alături de albumele de studio.

„Imposibilitatea de a-l încadra pe Osborn într-un anumit gen de muzică a contribuit foarte mult la farmecul lui. Părți vocale dramatice, melodii exotice și bântuitoare pe corn și inserții de chitară cu inspirații blues, Osborn îmbină strâns toate acestea în compozițiile sale. Cu un teatru vocal asemănător trupei Muse și cu solo-uri jucăușe de corn similare cu cele ale Beirut, Osborn a inclus mai multe genuri într-un repertoriu unic și atrăgător.” – Flush the Fashion.


Grey Paris (DE)

Yiorgos Parisis – pian, electronică

Arian Stechert – tobe, electronică

Mark Beumer – bas, electronică

Trioul berlinez Grey Paris oferă ascultătorilor cântece înzdrăvenite cu elemente ritmice complicate și o ambianță asemănătoare unei mișcări subtile. Compozițiile lor cu note unduioase poartă ascultătorii prin peisaje sonore acustice asemănătoare unor experiențe sinestezice.

Influențată de artiști precum E.S.T., Gogo Penguin, Nils Frahm și Brandt Brauer Frick, muzica grupului Grey Paris este un amestec de groove-uri propulsive și inacțiune meditativă .

„În muzica trioului berlinez Grey Paris, instrumente de muzică clasică se amestecă cu muzica electronică și din această întâlnire se naște o atmosferă minimalistă, aproape de film. Legătura dintre elementele electronice și notele emoționale de pian creează diverse peisaje sonore condimentate cu ritmuri schimbătoare de dans, sunete sferice și experimente electronice.” – Festivalul de Teatru Flora, CZ – Trioul muzical format din pian, bas, tobe și un sistem sofisticat de electronice live lucrează împreună din 2016 și a lansat până în prezent 2 albume și mai multe single-uri.

Au susținut numeroase concerte și au participat la nenumărate festivaluri locale și internaționale (inclusiv Smida Jazz Festival (RO), ediția a 19-a Technopolis Jazz Festival din Atena (unde au primit premiul pentru tineret în 2019), Competiția Jazz in the Park România (cea mai bună trupă de club), Piano Day (DE), Kantine am Berghain, B-flat și B’jazz Burghausen, pentru a numi doar câteva dintre ele).

„Ei își caracterizează muzica lor drept „jazz electroacustic cinematic” și realitatea este că peisajele sonore pe care le creează prin eco-ritmuri feerice de minimal și trance sunt atât de puternice încât grupul a devenit una dintre cele mai unice formațiuni moderne de jazz.” – Festivalul Technopolis din Atena, Grecia – După albumul „Medea” și turneul care a urmat-o în 2019, Gray Paris a folosit perioada de lockdown din 2020/21 pentru se dezvolta intens și a compune piese noi.


Day three / 30 July


Ploua, ploua, ploua, ploua….

Dar ce ne pasa noua, Csíki Jazz ne mangaie sufletul si ne incalzeste spiritul.


Camille Bertault (FR)

După conservator, Camille Bertault obține un premiu pentru pian clasic și studiază operă, teatru și dans la conservatorul din Nisa. La 20 de ani scrie, editează și joacă în piese de teatru pentru copii. Inspirată de un tată care iubește jazzul, ea a început să studieze cântec și improvizație de jazz la Conservatorul din Paris.

A fost descoperită în 2016, de Sunnyside Records, o casă de discuri din New York, care lansează primul ei album «En vie» și o ajută să fie descoperită de scena jazz-ului din New York. Acolo îi întâlnește pe Dan Tepfer, Michael Leonhart, Jeff Ballard și Joe Sanders cu care, în colaborare cu Sony France, înregistrează în 2018 al doilea album, «Pas de Géant», care beneficiază de publicitate foarte bună.

Camille face apoi turnee în întreaga lume și în 2020 lansează cu Sony al treilea album al ei, „Le tigre” În prezent, cântăreața lucrează împreună cu ACT la noul ei album, care va fi lansat în 2022. „Cu o virtuozitate uluitoare și versuri sofisticate, dar și cu mult umor, Camille Bertault este deja un mare talent” – France Musique


Hot Jazz Band (HU)

Hot Jazz Band este o orchestră de jazz câștigătoare a premiului Kossuth.

Repertoriul grupului cuprinde mai ales piese de jazz americane și maghiare din anii 1920, 1930 și 1940.


Bényei Tamás – trompetă, banjo, voce, instrumentație, lider de trupă

Bera Zsolt – trombon

Fodor László – clarinet, saxofon

Szabó Lóránt – chitară, banjo

Juhász Zoltán – contrabas

Galbács István – tobe

Pentru acest public, Hot Jazz Band nu are nevoie de nicio prezentare, deoarece toți fredonăm melodiile și cover-urile lor cu un sunet unic și caracteristic. Pe lângă faptul că a fost prima trupă maghiară de jazz laureată a Premiului Kossuth, Hot Jazz Band a câștigat de două ori și Premiul eMeRTon, Premiul Líra, Premiul Memorial Louis Armstrong și Premiul Arborele Vieții din Argint.

Trupa, care în 2020 a împlinit treizeci și cinci de ani, este cunoscută și iubită de publicul maghiar mai ales pentru interpretarea autentică a cântecelor timpurii de jazz, a pieselor de muzică populară din perioada interbelică și a cântecelor care au devenit cunoscute datorită filmelor maghiare cu actori celebrii precum Karády Katalin, Kabos Gyula, Jávor Pál și Latabár Kálmán.

În a doua jumătate a anilor 1990, Hot Jazz Band a fost singura trupă maghiară de jazz care a câștigat patru concursuri internaționale în Franța, cea mai renumită fiind Competition Internationale de Jazz New Orleans din St. Raphael, unde a fost aleasă cea mai bună dintre 54 de trupet de jazz. Trupa a câștigat popularitate și în America, vizitând de șase ori țara natală a jazz-ului. În Sacramento, California, la cel mai mare eveniment de jazz din lume, a fost aleasă de două ori cea mai populară trupă a festivalului.


Day four / 31 July


Ultima zi, orasul e plin de melomani, azi au venit multi curiosi pentru a vedea pe celebrul Tigran Hamasyan!

Vremea e mai buna, nu e soare torid, nici nu ploua, tocmai buna pentru jazz.

Intre timp m-am plimbat putin prin Miercurea Ciuc, e un oras respirabil, dar predomina blocurile inalte, cu muuulte termopane, chiar daca are un parculet dragut in centru si o alee pietonala civilizata. Totusi, aici trebuie sa vorbesti limba maghiara ca sa te simti bine spiritual, sa poti conversa cu oamenii, care sunt deschisi, dar, evident, si vorbitorii de limba romana isi pot gasi placerea intr-un week-end, mai ales ca aici sunt multe activitati sportive, exista o piscina mare, cateva muzee si galerii de arta, cofetarii si restaurante bune.

Revenind la Csíki Jazz, iata cele doua trupe care au cantat in ultima zi, urmata de o seara lunga de Jam Session la ANT (Furnica), un spatiu pe care sa nu-l ocoliti daca ajungeti in Miercurea Ciuc.


SÁRIK PÉTER TRIÓ & Luiza Zan & Gyárfás István (HU) 

În ultimul deceniu, Sárik Péter Trio a devenit una dintre cele mai populare și importante trupe de jazz din Ungaria. La Miercurea Ciuc vin de parcă ar veni acasă, publicul le iubește foarte mult. Una dintre secretele succesului lor constă în faptul că membrii trupei sunt muzicieni foarte deschiși și versatili, așa că trupa se adresează unui public mult mai larg decât marea majoritate a trupelor de jazz.

Luiza Zan – voce

Sárik Péter – pian

Fonay Tibor – contrabas, chitară bas

Gálfi Attila – tobe

Gyárfás István – chitară


De cele mai multe ori atmosfera concertelor trupei se poate compara cu cea a concertelor pop sau rock, chiar și atunci când au loc la Academia de Muzică. Prin atitudinea lor prietenoasă și energia pozitivă emanată, trupa a adus muzicii jazz o mulțime de fani noi. Membrii trioului sunt: Sárik Péter: pian, Fonay Tibor: contrabas, chitară bas, Gálfi Attila: tobe. Lor li se vor alătura cântăreața română Luiza Zan și István Gyárfás, unul dintre cei mai buni chitariști jazz din Ungaria. Luiza Zan este una dintre cele mai interesante și originale cântărețe de jazz nu doar din țara noastră sau din Europa Centrală și de Est, ci din toată Europa. A participat de mai multe ori la festivalul nostru pentru că are o personalitate foarte colorată și un repertoriu foarte vast, fiind mereu capabilă să aducă ceva nou acestui public. Luiza interpretează o fuziune unică de jazz, funk, rhythm & blues, hip hop și bossa nova. După ce publicul s-a îndrăgostit de el datorită emisiunii TV „Ki mit tud?” în 1983, Gyárfás István, alias Gyafi și-a dedicat întreaga sa viață viața muzicii. În 2013, Gyárfás, István a fost ales chitaristul jazz al anului de către cititorii revistei jazzma.hu, cea mai prestigioasă revistă maghiară de jazz, iar în 2014 și 2015 a câștigat premiului criticilor. În 2016, atât criticii, cât și cititorii și muzicienii de jazz l-au ales Chitaristul Anului. În 2015, a primit cel mai prestigios premiu pentru activitatea sa artistică, Premiul Szabó Gábor. Cei doi muzicieni maghiari de top, chitaristul Gyárfás István și pianistul Sárik Péter o invită din ce în ce mai des pe Luiza să cânte alături de ei, așa că trioul a lansat recent un album împreună cu cei doi muzicieni. Ei participă acum pentru prima dată în această formă la Festivalul Internațional de Jazz Miercurea-Ciuc, deși toți au concertat deja aici de cel puțin două ori, cu diferite formații.


Tigran Hamasyan

Am fost atras întotdeauna de hărțile vechi: de la hărțile antice asiriene, babiloniene și medievale până la hărțile planetei așa cum o cunoaștem acum. Această fascinație ține de curiozitatea umană și de procesul de căutare prin creație, iar în cadrul acestei căutări, hărțile sunt ca niște capsule ale timpului. Aceste capsule sunt mijloacele mele și modalitatea mea de a visa și de a călători în realitatea abstractă a acestor hărți. În același timp, pentru mine aceste hărți sunt la fel de reale ca și Google Maps.

În ceea ce privește progresele, fără procesul de căutare propriu-zisă, cu siguranță, nu am fi ajuns niciodată acolo unde suntem acum. În această piesă se poate auzi și un cor de copii din orașul meu natal, Gyumri. Vocile fragile ale copiilor reprezintă această curiozitate „inocentă” și procesul creativ, care se poate compara cu acel proces când un copil construiește orașe și castele din cuburi de lemn. Visul copilului este să creeze o lume originală, o lume în care lucrurile prind viață în mod firesc, fără nicio așteptare sau recompensă. THE CALL WITHIN (chemarea din suflet) text Secunde de dor etern… Odată ce ieși afară Printr-o lovitură a inconștienței profunde Din obișnuit sau neobișnuit, O chemare din suflet Să poți conștientiza Spațiul existenței tale Ca și în jertfa celor 37 de tineri căsătoriți – Levitând spre lumină, Motivul să-ți pese, motivul să iubești. Cine sunt eu dacă nu sunt cu adevărat acolo pentru tine cu toată ființa mea?!   OUR FILM Cred că, în subconștientul nostru, toți suntem regizori de film lucrând la filmul vieții noastre. La această compoziție poți da frâu liber imaginației și poți crea propriul tău film. LEVITATION 21 5 Cinci, cinci, cinci, șase: Geometria sunetului Din ciocane, sfori și bețe. O expediție în necunoscutul cunoscut Dă formă lumii tale. 5 Șapte, șapte, șapte: Pe jos stâncile vorbesc, Cu privirea spre rai. O viață este dată pentru a lua Ciclul de dans inegal. 5 Patru, cinci, cinci, trei, patru: A rostit băiatul uitându-se prin gaura cheii: „AUD!” a exclamat Glasul strămoșului nemuritor Stând pe malul mării post-istorice. 6 Patru, patru, cinci, trei, cinci: Noi hărți ale galaxiilor Mișcându-se ca albinele în stup. Ecouri ale unui oraș-fantomă care așteaptă o scufundare, care prinde viață, înviat, Arborele Vieții se scaldă în lumină. ARA RESSURECTED Cândva, în perioada pre-creștină, a existat un cult al unui semizeu numit Ara (cunoscut și sub denumirea de Ara cel Chipeș sau Ara cel Frumos) despre care se știa că a murit și a înviat.

Acest cântec este dedicat „revoluției de catifea” care a avut loc în Armenia în primăvara anului 2018. DREAM VOYAGER Acest cântec este dedicat tatălui meu, care are capacitatea de a vizita în vis locuri unde nu a ajuns niciodată. Din când în când, el revizitează aceste locuri urmărind detaliile din amintirile viselor sale.   VORTԷX Litera Է (=E în alfabetul latin) este a șaptea literă a alfabetului armean și corespunde cuvântului esență [éutiun]. Această literă reprezintă „esența vieții”. Ca și esența vieții, această piesă se află într-o mișcare continuă reprezentată printr-un vârtej în cicluri de șapte mari și mici. THE 37 NEWLYWEDS Solo de C minor Acest cântec este dedicat celor 37 de cupluri de proaspăt căsătoriți din 37 sate armene, care, în 1918, s-au îmbrăcat în tunici negre, și-au vopsit frunțile în roșu, s-au urcat pe cai albi și au pornit la luptă împotriva armatei otomane. Am luat versurile a două cântece populare diferite și am compus pentru ele o melodie nouă. Vântul rece a suflat dinspre munte, Ard, ard în flăcări, Transformând într-un foc strălucitor. S-a înnorat de parcă, arc după arc, voi muri pentru tine. NEW MAPS New Maps reprezintă prezentul și viitorul, căutarea și încercările de a înțelege hărțile universului nostru, ale planetei noastre și ale sufletului nostru, precum și hărțile la care ne adaptăm constant purtând în noi aura trecutului. De asemenea, New Maps reprezintă și oamenii în progresul tehnologic și spiritual, care redescoperă constant anumite lucruri, în timp ce sunt într-o expediție către necunoscut, unde trebuie să ia decizii care vor modela povestea noastră umană în viitor.

THE CALL WITHIN Compus și produs de Tigran Hamasyan, noul album intitulat The Call Within este o călătorie epică în lumea interioară invizibilă a artistului care, deși este prins într-un corp fizic, trăiește și într-o lume interioară de vis, care este la fel de realistică ca și realiztatea fizică. Artistul trăiește într-o lume în care elanul creației inconștiente este modalitatea de a experimenta conștiința. Așa cum spune artistul, „Secunde de dor greu de descris, conștientizare subliminală și mai ales bucuria sunt sentimentele care cuprind corpul nostru atunci când se naște o operă de artă, o poezie sau o melodie fără un motiv aparent. Doar pentru ca umanitatea să descopere invizibilul: misterul divin.” Albumul explorează și fascinația artistului pentru hărți din diferite epoci ale istoriei. Este o călătorie de explorare prin poezie, basme și legende populare armene creștine și precreștine, precum și prin astrologie, geometrie, design armean străvechi, sculpturi în stâncă și cinematografie. Albumul estompează granița dintre realitatea istorică și lumea imaginară.   Cuprinzând 10 compoziții originale, cu Evan Marien la chitara electrică de bas și Arthur Hnatek la tobe, The Call Within este probabil cel mai energic și intens album al lui Hamasyan. De asemenea, ne putem bucura de prezența unor artiști invitați speciali ca Tosin Abasi la melodia armeană furioasă „Vortէx”, sau Areni Agbabian și Artyom Manukyan la piesa „Our Film”.


Szilágyi Nóra – organizatoarea Csíki Jazz Festival

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Csíki Jazz International Festival / 28-31 iulie / Miercurea Ciuc / jazzfestival.ro
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more