Universitatea de Vară și Tabăra Studențească „Bálványos” – Ediția 31. Băile Tușnad, 19–24 iulie 2022

O carte precum BIBLIA – „FESTIVALUL DE TEATRU PIATRA-NEAMȚ“
iulie 17, 2022
Csíki Jazz International Festival / 28-31 iulie / Miercurea Ciuc / jazzfestival.ro
iulie 29, 2022
O carte precum BIBLIA – „FESTIVALUL DE TEATRU PIATRA-NEAMȚ“
iulie 17, 2022
Csíki Jazz International Festival / 28-31 iulie / Miercurea Ciuc / jazzfestival.ro
iulie 29, 2022
Show all

De azi vorbitorii de limba maghiara se pot intalni timp de 5 zile intr-un loc feeric la o tabara studenteasca cu multe informatii despre lumea universitara, politica si culturala, in cadrul festivalului Tusványos, organizat in judetul Covasna, intre Bálványos si Baile Tusnad.

Programul il gasiti aici: https://www.tusvanyos.ro/ro/program/


Organizatori:

Fundația a Kisebbségekért – Pro Minoritate este o organizație independentă, de utilitate publică, care are ca scop sprijinirea minorităților etnice și naționale, care trăiesc în Ungaria și în alte țări ale Europei, cu o atenție deosebită acordată susținerii maghiarilor din afara granițelor. Aspirația fundației noastre este să contribuie la protecția mai eficientă a minorităților naționale din Europa Centrală și de Est.

Consiliul Tineretului Maghiar din România (MIT) este o federație (organizație umbrelă) de advocacy, care având în spate o istorie de peste două decenii este un actor constant al vieții publice din Transilvania. Printre proiectele MIT apar programe, evenimente și tabere organizate pentru școlari, liceeni și studenți. Echipa noastră este o organizație aflată într-un permanent proces de reînnoire și dezvoltare dinamică, care din anul 2008 este coorganizator al Tusványos.

Se poate sta la cort, se ajunge usor cu trenul, cost participare dupa ora 16, inclusiv la spectacole de muzica si party: 30 Lei / persoana.

E un prilej extraordinar de a socializa si a te informa despre oportunitatile culturale si studentesti din Ungaria si nu numai.

‘Tusványos’ va găzdui peste 400 de evenimente, în 27 de corturi.

La concertul organizat cu ocazia evenimentului vor participa artiști din Ungaria, precum Beatrice, Tanzcsapda, Margaret Island, Kowalsky meg a Vega și alții.


Cuvânt înapoi

S-a terminat universitatea de vară din Băile Tușnad. A fost aici tot guvernul Ungariei, mai puțin ministrul de externe. Zeci de concerte extraordinare și sute de ateliere despre politică, istorie, geografie și cultură au adunat mii de curioși în corturile tematice. In presa din România s-a mâncat mult căcat ieri, pe toate canalele.

Personal nu am întâlnit niciun ziarist român în aceste 5 zile, cu toate că se putea acredita oricine, așa cum am făcut-o eu împreună cu fiica mea, primind un birou permanent în containerul de Press. Peste tot erau puse la dispoziție căști cu traducere simultană în limba română.

Oricine putea pune întrebări, legate de orice, de la războiul din Ucraina și atitudinea politică și economică a țării vecine si prietene la cum se poate deveni cetățean al Ungariei și care sunt beneficiile?Mă întreb: de ce acest #tusvanyos nu ar fi un exemplu pentru guvernul României, de a face o universitate de vară în Spania, Italia, Ungaria – unde românii reprezintă cea mai mare minoritare?! Să-și ducă preț de 5 zile cei mai buni artiști, scriitori, specialiști în economie, istorie, agricultură, bănci, industrie, cultură – și să-i informeze despre atuurile României! Care sunt cu nemiluita, dealtfel. La fel cum, pentru unguri, sunt în Ungaria. Important e să ne fie bine, împreună sau separat, că viața-i scurtă, și doar inculții nu se bucură de ea!…

Hai pa.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Universitatea de Vară și Tabăra Studențească „Bálványos” – Ediția 31. Băile Tușnad, 19–24 iulie 2022
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more