Daniela Nane & Eminescu la Sfântu Gheorghe

Teatrul Național Timișoara
noiembrie 30, 2022
M Studio Sepsiszentgyörgy
ianuarie 9, 2023
Teatrul Național Timișoara
noiembrie 30, 2022
M Studio Sepsiszentgyörgy
ianuarie 9, 2023
Show all
Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe a invitat-o pe una dintre cele mai feminine actrițe din România, Daniela Nane, într-un recital & concert dedicat operei lui Mihai Eminescu, numit după celebrul poem „Călin – file de poveste”.

Plin de farmec, acompaniată la pian de distinsa Ioana Maria Lupașcu – Nane a fermecat publicul cu frumusețea ei aparte și talentul de a spune poezie.

Trebuie neapărat să o vedeți, să o auziți, să o simțiți și să vă bucurați implicit de Rahmaninov, Chopin, Piazzolla, Satie, Massenet – aduși la urechea spectatorului de degetele dibace ale Ioanei Maria Lupașcu.


„Călin (file din poveste)”, poem ce se înscrie în tema de inspiraţie folclorică şi mitologică a creaţiei eminesciene, a apărut în revista „Convorbiri literare” în anul 1876.

Actriţă a Teatrului Bulandra din 1995, Daniela Nane are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse şi complexe, pe scenă, în filme de lung metraj şi de televiziune, se arată în comunicat. S-a apropiat de poezie în adolescenţă, când asculta versurile rostite de George Vraca, Ion Caramitru, Valeria Seciu sau Florian Pittiş şi când a început să recite primele poeme.

Ioana Maria Lupaşcu a început studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 şi 2005 a fost, la Academia Europea di Musica (Italia), studenta marelui pianist Lazar Berman. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia şi Turcia. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti. A fost invitată în Festivalul Mozart al Operei Braşov, în 2008 deschide stagiunea camerală de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano, iar în 2012 concertează în sala Naţiunilor Unite de la Geneva.


La final – aplauze, bis, flori, îmbrățișări, lacrimi – și alte lucruri faine.


Mulțumim!

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Daniela Nane & Eminescu la Sfântu Gheorghe
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more