Despre TIFF

Actorul Victor MANOVICI despre FEST FDR 2017 / Teatrul Național Timișoara
mai 31, 2017
Eliza Noemi JUDEU despre Bacău-Fest Monodrame
iunie 3, 2017
Actorul Victor MANOVICI despre FEST FDR 2017 / Teatrul Național Timișoara
mai 31, 2017
Eliza Noemi JUDEU despre Bacău-Fest Monodrame
iunie 3, 2017
Show all

DESPRE FESTIVAL
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, TIFF a reușit să devină foarte repede cel mai important eveniment dedicat filmului din România și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din zonă. A primit titulatura de membru CENTEAST – Alianta Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

De-a lungul celor 15 ediții, Premiul TIFF pentru Întreaga Carieră a fost acordat unor personalități importante ale cinematografiei europene și mondiale, precum Sophia Loren, Nastassja Kinski, Jiří Menzel, Debra Winger, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Wim Wenders, Marin Karmitz, Jacqueline Bisset, Michael York, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg și Franco Nero.

Principalul obiectiv al TIFF rămâne promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului care pun accent pe originalitate și libertatea de exprimare și care se diferențiează prin limbajul cinematografic unic sau se concentrează pe curentele actuale din cultura noii generații.

TIFF Industry

După ani de eforturi continue pentru promovarea cinematografiei românești și facilitarea întâlnirii dintre invitații internaționali și producătorii și regizorii locali, în 2015 TIFF și-a unit eforturile dedicate industriei sub un singur nume. TIFF Industry este deschis tuturor talentelor din România și Republica Moldova și unește mai multe inițiative, printre care Transilvania Talent Lab (TTL) – programul dedicat tinerelor talente în diverse sectoare ale industriei, și Transilvania Pitch Stop (TPS) – un workshop personalizat pentru viitoarele filme de ficțiune, completat de o prezentare publică și întâlniri față în față. TIFF Industry găzduiește o serie de masterclass-uri și adună experți specializați în dezvoltare de scenariu, regizori, documentariști și personalități din domeniu. TIFF Industry mai înseamnă și vizionări private pentru membrii industriei și proiecții speciale cu cele mai recente filme românești în prezența regizorilor.

În 2015, TIFF a găzduit lansarea unei noi platform #FEEDback (Film Eastern Europe Dialogue), iar în 2016 a organizat o ediție regională a The Pitch, în parteneriat cu ShortsTV.

Educație

Festivalul a dezvoltat, de asemenea, o platformă educațională puternică pentru copii, prin intermediul EducaTIFF (numit Cel mai bun Proiect Educațional din România, la Gala Premiilor în Educație, ediția din 2011) și adolescenți, prin programul Let’s Go Digital!, un program intensiv care le oferă adolescenților ocazia de a acoperi toate etapele procesului de filmare sub atenta supraveghere a profesioniștilor din industrie și cu ajutorul echipamentelor profesionale.

Transilvania International Film Festival 2016 în cifre:

79 000 bilete vândute
248 filme selectate din 64 țări
400 proiecții
1100 regizori, actori, distribuitori, agenți de vânzări, producători și programatori de festival participanți
250 jurnaliști prezenți
330 voluntari
***

Sophia Loren, Premiul pentru întreaga carieră TIFF 2016: „Ca actriță, e ușor să fii emoționată, dar de data asta sunt exagerat de emoționată”

Richard Peña, profesor la Columbia University și fost director al New York Film Festival: „E minunat și foarte prietenos, publicul este foarte entuziast, iar sălile sunt pline la filme. Se simte mult sprijin din partea clujenilor pentru filmul românesc și pentru festival”.

Iain Smith, producătorul lui Mad Max, Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale: „E o mare onoare să primesc această recunoaștere la TIFF. Mă simt privilegiat, iar România ocupă un loc special în inima mea, deoarece aici am făcut Cold Mountain, un film mare care a schimbat cursul lucrurilor pentru România. Am făcut oamenii din afară să înțeleagă că pot face filme aici”,

Bill Guentzler, director artistic la Cleveland IFF din SUA: „A fost extraordinar. Cele mai multe festivaluri nu reușesc ceva similar”.

Michael Kutza, director și fondator Chicago IFF: „Sunt responsabil de un festival mare din Chicago, dar am fost impresionat de selecția TIFF. Sunt impresionat de tot ce văd, de tipul de filme și de genurile foarte variate. Sunt gelos. Dar vremea ține mai mult cu mine decât cu voi. Am văzut filme minunate, am descoperit un oraș de împătimiți ai filmului și asta e minunat. Mă gândesc să revin pentru a turna un film – orașul ăsta cere să fie filmat pe peliculă”.

Nik Powell, producător: „Cred că TIFF, Mihai Chirilov, Tudor Giurgiu, împreună cu întreaga echipă, au una dintre cele mai bune selecții de filme din lume. Aici am fost introdus celui mai mare număr de filme care oferă o perspectivă interesantă asupra vieții”.

Dennis Lim, director de programe al Film Society of Lincoln Center: „Cinematografia românească a devenit foarte importantă în ultimii 10 ani, așadar, un astfel de festival este absolut necesar. Este foarte important să ai o competiție națională și o promovare puternică a industriei filmului românesc. TIFF este un festival minunat.”

Jay Weissberg, critic de film Variety: „Menținerea unui echilibru între intelectual și emoțional este cea mai autentică formă de cinefilie, un lucru atât de bine reflectat în programul TIFF, care împletește drama, comedia, horror, documentarul… E ceea ce ne hrănește apetitul pentru film și ne deschide orizonturile către noi experiențe și descoperiri.”

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Despre TIFF
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more