EVA Filmmakers Fest & Sfântu Gheorghe

PARTY: Premieră la Unteatru și debut al platfomei Incipient
septembrie 5, 2023
BIEFF / Bucharest International Experimental Film Festival / 26 septembrie – 1 octombrie
septembrie 25, 2023
PARTY: Premieră la Unteatru și debut al platfomei Incipient
septembrie 5, 2023
BIEFF / Bucharest International Experimental Film Festival / 26 septembrie – 1 octombrie
septembrie 25, 2023
Show all

Interviu cu Anna Maria Popa – director TAM & organizator EVA

Anna Maria Popa este manager al TAM - Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, dar, de fapt, mai face o mie de lucruri faine, artistice, sociale, intelectuale, pentru care acest Sfântu a devenit faimos. 

Acum, de exemplu, este sufletul unui festival unic, EVA Filmmakers Fest, care se desfășoară în Sfântu Gheorghe din Covasna între 22-28 septembrie. 

Am realizat un interviu cu Anna despre EVA.

Orice cinefil ar spune ca este "o nebunie de festival", în sensul cel mai bun al cuvântului.

Let's read! 

Anna, suntem în toiul Eva FilmMakers, primul festival de film dedicat femeilor regizor, la Sfântu Gheorghe. Cum s-a näscut acest festival? Cine a avut ideea, cine s-a implicat, unde are loc, care e publicul țintä?

Ideea a plecat acum aproximativ 4 ani când discutam cu regizoarea Ana Lungu, o prietená tare dragă, despre cum toate festivalurile sunt în proporție foarte mare ale bărbaților și dacă tot e așa, să facem noi puțină discriminare pozitivă și să organizăm un festival care să fie doar despre regizoare. Am pornit la drum împreună cu Endre Lázár-Prezsmer, coordonatorul de programe al Cinema Arta și co-organizatorul EVA. Din start ne-am împărțit atribuțiile el ocupându-se de selecția filmelor și invitatelor din Ungaria, eu ocupându-mă de România și invitatele internaționale. Festivalul are loc anual, în luna septembrie, la Sfântu Gheorghe și este dedicat tuturor iubitorilor de film.

Sunt foarte multe festivaluri de film în România, spre deliciul cinefililor. Înțeleg că EVA e unic în Europa? Cine selectează filmele, invitații, cine organizează aducerea și mai ales, în afara Consiliului Judeţean Covasna, cine scoate banul, că nu e ditstracție ieftină?

Nu este unic în Europa dar este un festival destul de nișat. Primele două ediții le-am făcut datorită finanțării obținute de la AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Spre marea noastră supărare, anul acesta nu am mai obținut finanțare dar am decis totuși să organizăm festivalul din resurse proprii. Astfel a contribuit Teatrul Andrei Mureșanu, Casa de Cultură Konya Adam dar și Consiliul Județean Covasna, reușind să ne păstrăm continuitatea și să aducem și anul acesta filme minunate în fața publicului din Sfântu Gheorghe. Pentru prima oară avem și o întâlnire de schimb de experiență cu directoarea unui alt festival dedicat femeilor, venită tocmai din Egipt. Personal aștept cu mare nerăbdare această întâlnire.

Văd că vine și doamna filmului românesc, Irina Margareta Nistor. Văd că vine și Mariam Hamdy, organizatoarea ASWAN International Women Film Festival din Egipt. Văd ca vine regizoarea Dornaz Hajiha. Te rog să ne povestești cine mai vine în carne și oase la acest EVA și cu ce ne încântă?

Pe lângă minunatele doamne amintite de tine pe care eu le iubesc și consider o mare onoare prezența lor la noi, publicul se va întâlni și cu Olah Kata, Vincze Teréz, Fekete Ibolya, Ioana Chițu, Szilagyi Fanni. Avem și spectacolul PRIVITOR regizat de Andrea Gavriliu, avem și expoziții și în închidere v-am pregătit și un Drive-in Cinema în parcarea de lângă clădirea noastra.

Pe când un Adam FilmMakers?

Cum toate celelalte festivaluri pot fi liniștit considerate ale Adam-ilor, nu văd nevoia de a le mai dedica încă un festival :))) Mă găndesc însă foarte serios la alte minorități care ar avea nevoie de un festival al lor tocmai pentru a crea puțin "awareness" Dar cum EVA are nevoie de Adamul ei, așa și noi așteptăm cu mare drag pe toată lumea la noi la festival, indiferent dacă e femeie sau bărbat, indiferent de etnie sau religie sau orice altceva. La noi e un spațiu liber și sigur unde oricine se poate simți în largul său.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

EVA Filmmakers Fest & Sfântu Gheorghe
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more