Festivalul Unscene din Miercurea Ciuc – un succes necesar!

Hanna Azoulay-Hasfari – YOM KIPPUR // Unscene Festival
mai 12, 2023
FORME – la Babel F.A.S.T. //Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului
mai 14, 2023
Hanna Azoulay-Hasfari – YOM KIPPUR // Unscene Festival
mai 12, 2023
FORME – la Babel F.A.S.T. //Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului
mai 14, 2023
Show all

Am avut sansa sa particip la Unscene, de la inceput la sfarsit, si vreau sa descriu atmosfera, in cateva cuvinte.

Totul mi s-a parut halucinant de mișto, in sensul ca am intalnit nenumarati tineri studenti la teatru si coregrafie talentati, dezinvolti, maturi, si, desigur, un cuvant mult prea uzitat, dar aici va fi corect utilizat: frumosi.

Ce este, de fapt, festivalul UNSCENE?

O „născocire” genială a 2, poate mai multi – oameni cu creier, care s-au gandit la binele studentilor de la facultatile de arte, respectiv la spectacolele lor de licenta, care trebuie jucate, vazute, aplaudate pe o scena adevărată, cu un public adevărat, ca in viata reala.

Unde se joaca acestea? Cine le vede? Ei bine, de 3 ani, inca din pandemie, studentii din anul 3, in viitor 4 a facultatilor de actorie, dar si masteranzii anilor I si II – isi vor prezenta harul pe scena teatrului Csíki Játekszín, cum se numeste Teatrul Maghiar din Miercurea Ciuc. Teatru romanesc nu există, deoarece comunitatea acestora e prea mică.

Cine sunt cei 2:

Veress Albert – director & actor al teatrului

Vladimir Anton – director artistic al teatrului & regizor


Anul acesta Festivalul Unscene a avut loc intre 3-9 mai. Au participat 6 facultati de arte, cu studentii de la sectiile de actorie, papusi, master etc. Multi, foarte multi studenti, multe spectacole excelente, din pacate abia am ajuns la cateva dintre ele deoarece munca mea la festival a constat in a portretiza actorii studenti pentru proiectul: Unscene Shooting Stars, unde voi posta zilnic câte un actor, ca plăcerea și suspansul sa fie de durata…

Cele cateva spectacole pe care le-am fotografiat le gasiti aici.

Bine, cam atat as scrie. Mi-a placut foarte mult, totul bine organizat. Am ratat toate petrecerile deoarece trebuia sa descarc, sa selectez, sa editez, sa-mi odihnesc ochii. Dar am auzit ca s-a petrecut până dimineața, seară de seară.

Miercurea Ciuc & Csíki Játekszín – ați pus munca și poate soarta viitorilor actori, coregrafi, regizori, scneografi pe harta României!

Mă înclin.


În ultima zi am realizat un scurt video cu „Vladi”, trecand succint in revista ce si cum a fost, ce si cum va fi.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Festivalul Unscene din Miercurea Ciuc – un succes necesar!
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more