FORME – la Babel F.A.S.T. //Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului

Festivalul Unscene din Miercurea Ciuc – un succes necesar!
mai 13, 2023
Horațiu Mălăele, Premiul de Excelență la TIFF, 2023
mai 25, 2023
Festivalul Unscene din Miercurea Ciuc – un succes necesar!
mai 13, 2023
Horațiu Mălăele, Premiul de Excelență la TIFF, 2023
mai 25, 2023
Show all

Babel F.A.S.T. – un festival internațional de teatru despre care am auzit anul trecut pentru prima dată, când l-am și vizitat, revine între 3-11 iunie la Târgoviște, sub „bagheta” excepționalului Mc Ranin, secundat profesional de Actorul și producătorul Festivalului Babel – Liviu Cheloiu, Dieter Topp – specialist în rețele de teatru, JeungWoo Son – regizor eminent, Scott Johnston – regizor și profesor.


Festivalul Babel va găzdui anul acesta peste 25 de țări, 100 de evenimente, peste 40 de spectacole și mai multe filme decât în anii trecuți.

Această manifestare, recunoscută în plan național și internațional, va avea loc în perioada 3 – 11 iunie 2023, și va reuni, ca în fiecare an, trupe din România și din țări precum: Italia, Franța, Belgia, Polonia, Scoția, Turcia, Coreea de Sud, India, Kazahstan, Algeria etc.

Anul trecut am fost uimit de calitatea spectacolelor internaționale, de foarte buna atmosferă din timpul festivalului, bucurandu-ma de prezenta unor oameni din presa autohtonă, printre care celebra Irina Margareta Nistor, Andreia Barsan de la BucurestiFM, criticul de teatru Adrian Mihalache, regizorul Mihalache Cornel, regizorul, scenograful și arhitectul Horatiu Mihaiu, regizorul internațional Scott Johnston, you name it.

Am realizat câteva video-interviuri cu unii dintre ei, puneți-va casca și ascultați, sunt oameni mișto de tot.

Link în primul comentariu.

Mi-a plăcut foarte mult Târgoviște, partea cu case vechi, parcul Chindia, câteva cofetării și o cafenea cu librărie sau invers. Mai e și barul festivalului, cu grădină și muzică, pentru a petrece până târziu în noapte… Am întâlnit oameni faini acolo, inclusiv pe celebrul actor Puiu Jipa

Haideți!

To be continued.

Festivalul Babel are și o conotație educativă; el formează un public nou. Tinerii beneficiază de workshop-uri care le extind universul vocațional, acordându-i cu ceea ce se întâmplă în artele contemporane de pe mapamond. Babel-ul este un festival coerent, cu un concept bine definit, care nu frizează moda în cultură, ci încearcă să amintească publicului, în permanență, originile teatrului, inițial de natură religioasă, deci spirituală.

Publicul este în continuă creștere, fiindcă s-a accentuat gradul de curiozitate al acestuia. Credem că, în prezent, în sfârșit se face diferența între arta cultă și arta întâmplătoare, între divertisment și extaz rafinat. Publicul Festivalului Babel este alcătuit în straturi: de vârstă, de cultură, de afinități, de aceea și noi venim cu straturi ale Fetivalului: spectacole și concerte de stradă, teatru experimental, cercetare estetică, sperând să producem o mulțumire generală. Considerăm că Festivalul Babel este un cocktail alcătuit din substanțe și culori diferite, care, amestecate, produc un elixir inconfundabil.

Festivalul este motorul Teatrului Municipal Tony Bulandra și îl împinge spre performanță.

Această manifestare, recunoscută în plan național și internațional, va avea loc în perioada 3 – 11 iunie 2023, și va reuni, ca în fiecare an, trupe din România și din țări precum: Italia, Franța, Belgia, Polonia, Scoția, Turcia, Coreea de Sud, India, Kazahstan, Algeria etc.

Tema din acest an va fi FORME.

Scopul Festivalului Babel F.A.S.T. este acela de a facilita schimbul intercultural, dezvoltarea de audiențe noi, dezvoltarea de abordări inter/multidisciplinare, susținerea dialogului și a mobilității culturale naționale și internaționale. Totodată, festivalul are în vedere și remodelarea publicului, dorința de a deschide orizonturi mai ample de cunoaștere, contribuind astfel la diminuarea decalajului cultural dintre publicul dâmbovițean și publicul marilor orașe culturale din țară și străinătate.


Sa fie FORME!

Let’s BABEL UP this town!

3 – 11 IUNIE 2023!


Mc Ranin, directorul Teatrul Tony Bulandra Târgoviște:

„Un festival nu este o înșiruire de evenimente sau de spectacole, trebuie să ridice nivelul cultural al orașului, să educe, să permită spectatorului să facă o călătorie prin lume și prin cultură. Veți vedea două filme cu doi creatori diferiți din edițiile trecute ale Babel, este vorba de regizorul Tudor Chirilă și regizorul Cornel Mihalache. Aceste filme au fost difuzate de către TVR. Unele dintre ele au fost interzise în România de astăzi, nu în cea comunistă. Încercăm să atacăm publicul la diferite nivele, pentru că nu există un public compact. Vrem să oferim fiecăruia câte ceva. Și cei care nu vor să vină în sala de teatru, pentru că îi sperie îngrozitor, le vom oferi taraful, toate spectacolele de stradă care se vor juca în Piața Mihai Viteazul.”

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

FORME – la Babel F.A.S.T. //Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more