Iosif Demian // Headshot

ULTIMUL CĂLDĂRAR – un film de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu
iunie 8, 2017
10 pentru FILM & TIFF 2017 // Video-conferință
iunie 9, 2017
Show all

Iosif Demian, nascut la 26 mai 1941 in Oradea, într-o familie mixtă etnic: tatăl roman, mama maghiara – este un regizor și operator român care trăiește în prezent în orașul Sydney.

L-am intalnit azi la Cluj si l-am portretizat.

Josef Demian by Simion Buia // Copyright

Filmografie – imagine

 

Iosif Demian a emigrat în Australia la mijlocul anilor ’80. Și-a început cariera ca director de imagine, semnând imaginea dar și regia filmului colectiv „Apa ca un bivol negru” (1970), un documentar despre inundațiile catastrofice din acea perioadă.  Imaginea filmului „Nunta de piatră”, în regia lui Dan Piţa, l-a impus definitiv pe Demian drept unul dintre cei mai buni operatori români. Tot cu Dan Pița și Mircea Veroiu a lucrat apoi la „Duhul Aurului”, a co-regizat cu Andrei Blaier „Urgia”, iar în 1980 a realizat „O lacrimă de fată”, selecționat doi ani mai târziu la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Înainte de emigra la Sidney, în 1986, a mai semnat regia unor filme ca „Baloane de curcubeu” sau „Lovind o pasăre de pradă”.

 

Josef Demian by Simion Buia // Copyright

 

În Australia, a fost șeful catedrei de operatorie a Școlii Australiene de Film Televiziune și Radio din Sidney, între 1988 și 1997. Printre foștii săi studenţi se numără Dion Beebe („Miami Vice”, „Collateral”, „Chicago”), premiat cu Oscar pentru imaginea filmului „Memoriile unei gheişe”, sau Warwick Thornton, care a câştigat Camera d’Or în 2009 „cu Samson and Delilah”. În 2000, Demian a fost directorul de imagine al „Stories of Olympic Glory” (r. Bud Greenspan), filmul oficial al Jocurilor Olimpice din Sidney.

Josef Demian by Simion Buia // Copyright

 

Comments are closed.

Iosif Demian // Headshot
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more