ULTIMUL CĂLDĂRAR – un film de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu

Celebrul Sir Derek Iacobi în dialog cu regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu
iunie 7, 2017
Iosif Demian // Headshot
iunie 8, 2017
Celebrul Sir Derek Iacobi în dialog cu regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu
iunie 7, 2017
Iosif Demian // Headshot
iunie 8, 2017
Show all

Azi, la cinematograful Victoria din Cluj, am vazut la TIFF 2017 filmul documentar „Ultimul Căldărar”, produs de fotograful Cosmin Bumbut si journalista Elena Stancu.

Cateva impresii „la cald”:

ULTIMUL CĂLDĂRAR –  de Cosmin Bumbuț si Elena Stancu – trateaza mai curand viata unei familii de tigani (Geo, Marina si copilul) decat cea a unor „ultimi caldarari” – dar probabil titlul a fost ales pentru a oferi filmului o doza de „mister”, (intotdeauna denumirea „ultimul” produce interes, fie ca e vorba de un caldarar sau ultima comanda la un pub). Aflam pe parcursul filmului ca cei doi s-au casatorit prematur (el la 12, ea la 13 ani), au in prezent un copil de 7 ani, si inca unul de 7 luni, in burtica mamei – fapt aplaudat de public dupa prezentarea filmului, fiind si ei prezenti pe scena TIFF, asa cum se vede in video.

ULTIMUL CĂLDĂRAR – a fost filmat low budget, cu un aparat de fotografiat si 2 obiective, cu microfonul de pe aparat – asa cum am aflat de la Cosmin Bumbuț, lucru si bun si rau, influentand calitatea sunetului, imaginea insa este buna din punct de vedere tehnic si estetic, pe placul meu.

ULTIMUL CĂLDĂRAR – ofera cateva puzzle-uri din viata deja foarte cunoscuta si mediatizata pe toate canalele Tv din Romania – a unei familii de romi, care traiesc intr-o mizerie asumata, care-si leaga oaia (sau berbecul) de marginea patului in care dorm, facand cacareze prin sufrageria-dormitor sau dormitorul-bucatarie, o imagine pe cat de plastica pe atat de realista. Romi care lucreaza cu metalul, facand oale de gatit, ibricuri, diferite vase mai mici sau mai mari care se vand prin piata, dar care pleaca des in strainatate, mai cu seama in Franta si Belgia pentru a lucra la munca campului, la cules de mere, revenind acasa, pe langa Corcova, cu banii adunati. O familie care traieste intr-o traditie tipica a romilor din Romania – anume fara cultura, fara dorinta de a se autodepasi, fara a se duce la scoala, fara planuri de viitor, la limita legii, si in orice caz la periferie. Insusi copilul lor de 7 ani „are telefon mobil si cont de Facebook” – cum a marturisit Geo, tatal copilului, pe scena TIFF, dupa proiectia filmului. Este de asteptat ca si el, copilul, sa se casatoreasca pe la 12 ani cu o minora virgina, urmand sa prezinte invitatilor cearșeaful plin de sange in noaptea nuntii –  precum o cere traditia. Pana la urma ultimul caldarar ramane ultimul prin faptul ca nu se mai duce traditia mai departe, cum se facea, din tata-n fiu, deoarece copiii din ziua de azi – iar aici nici copiii de romi nu fac vreo diferenta – s-au nascut cu telefonul in mana, departe de gandul vreunui efort fizic, deoare in Romania „se poate si asa”. Geo si Marina par sa se simta foarte bine in cadrul vietii neplanificate, cu WC turcesc in curte printre scanduri, spalandu-se la lighian si ocolind scoala.

O remarca simpatica, daca-mi permiteti, confirmand conditia umana extrem de precara, cel putin spiritual, al lui Geo, Marina si copilul – este faptul ca abia acum, la TIFF 2017, au fost pentru prima data intr-o sala de cinema.

ULTIMUL CĂLDĂRAR – este filmat „din mana”, imaginea este deseori inutil „tremurata”, fapt care are si avantajele ei, oferind privitorului impresia ca este la fata locului si chiar el filmeaza, spectatorul.

ULTIMUL CĂLDĂRAR – reprezinta debutul in lung metraj al talentatilor Cosmin Bumbut si Elena Stancu, carora le dorim succes si la cat mai multe filme!

 

SYNOPSIS:

Geo, un tânăr căldărar din satul Corcova, nu mai are posibilitatea să-şi întreţină familia. Căldărăria, meseria lui tradiţională, nu mai are căutare, iar şcoala a abandonat-o la 12 ani, atunci când s-a căsătorit. Singura lui soluţie este în Franţa, la groapa de gunoi, sau în Belgia, la cules de mere.

Premii: Cea mai bună imagine – Docuart 2016

 

Regia:
Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu
Cast:
Geo Stănescu, Marina Stănescu, Ionuţ Stănescu
Durata:
59 min
An:
2016
Despre Cosmin Bumbuț
Nascut in Baia Mare, 1968.
A inceput sa urmeze cursurile Facultatii de Jurnalism din Bucuresti in 1991, lucrind in acelasi timp ca fotograf pentru Teatrul Nottara si cotidianul Azi. In 1993, a devenit student la Academia de Teatru si Film, sectia Imagine de film si TV, pe care a absolvit-o in 1997. In perioada 1997-1998 a fost preparator in cadrul aceleiasi facultati. Bumbut lucreaza de 18 ani ca fotograf independent, iar fotoreportajele si pictorialele sale de moda au fost publicate in Elle, Marie Claire, Tabu, Cosmopolitan, FHM, Esquire, Dilema si Viva!. De asemenea, a facut fotografii pentru campaniile publicitare ale Vodafone, Raiffeisen Bank, ING Bank, HVB Bank, Rompetrol, Procter&Gamble, I.D. Sarrieri, Wella, Epson, Coca-Cola Romania, Marriott Hotels, Romtelecom si Mercedes-Benz Romania. In 1999 a infiintat, alaturi de Silviu Ghetie, grupul fotografic 7 Zile (www.7zile.ro) si a participat la mai multe ateliere si tabere foto in cadrul acestui grup. In 2009, a lansat revista de arta si cultura vizuala Punctum (www.punctum.ro). Printre premiile obtinute de Bumbut pina in prezent se numara Cel mai bun fotograf de moda, Pantene Beauty Awards (2002), Cea mai buna fotografie publicitara (Ad’Or Festival, 2001) si Cea mai buna fotografie publicitara (AdPrint Festival 1996). La nivel international, a fost premiat in cadrul International Competition for Print Advertising and Design (2002), B&W Spider Awards (2006) si International Photography Award (2006), distinctie acordata pentru o serie de portrete cu detinuti realizate in Penitenciarul Aiud. De-a lungul timpului, fotografiile sale au putut fi vazute in mai multe expozitii din tara si strainatate – New York, Amsterdam, Fellbach, Luxemburg, Salonic, Madrid, Roma, Varsovia sau Napoli. Este autorul albumului Transit (Humanitas, 2002), desemnat Cartea de Arta a Anului de Asociatia Editorilor Romani, si co-autor al proiectului 7 Zile – 7 Ani in Maramures (Humanitas, 2007). Fotografiile sale au mai fost publicate in Intineraires d’une vie. E. M. Cioran, de Gabriel Liiceanu (Michalon, Paris, 1995), Outdoor lighting: Fashion & Glamour, de Cathy Joseph (Ava Publishing, Elvetia, 2003) si Lenswork nr. 50, Lenswork Publishing SUA (2003).

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Despre Elena Stancu
Este jurnalist de 12 ani, dintre care 5 i-a petrecut la revista Marie Claire, unde a fost redactor-șef adjunct. A câștigat mai multe premii și burse de jurnalism, printre care două burse și un premiu Superscrieri, o bursă oferită de Centrul Carter și un premiu la Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. În 2013, și-a dat demisia de la Marie Claire și s-a mutat într-o autorulotă împreună cu partenerul ei, fotograful Cosmin Bumbuț. Spune povești de pe drum pe Teleleu.eu. (Sursa: Republica.ro)
Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

ULTIMUL CĂLDĂRAR – un film de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more