„Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu
mai 22, 2017Victor MANOVICI / Unde și ce joc
mai 31, 2017Spectacol realizat de Asociația Reciproca în parteneriat cu Federația Fabrica de Pensule și Asociația GroundFloor Group
OPEN
de ANA CUCU POPESCU
regia LETA POPESCU
Muzica Mihai Moș
Tehnic: Attila Almási
Video: Alexandru Lupea
Cu
GEORGE ALBERT COSTEA
Fotografii: Simion Buia
Sinopsis:
Iubirea în 2016. Cât de romantică sau tandră mai poate fi. Şi ce mai înseamnă să iubeşti? Cum ne mai manifestăm astăzi iubirea? Uneori ne copilărim excesiv sau dăm totul pe glumă ca Doamne-fereşte să nu cumva să părem îndrăgostiţi. Nu prea mai e cool să iubeşti. Mai bine să te declari public pe profilul de Facebook „In an open relationship” şi să îţi vezi liniştit de căutări pe Tinder.
Leta Popescu despre spectacolul OPEN:
Trăim într-un timp în care avem Tinder, Grindr, Hornet, OkCupid și alte rețele prin care îți poți întâlni parteri de sex sau parteneri de viață. Avem multe feluri de a numi o relație: open relationship, may-december relationship, casual relationship etc. Toate astea sunt pentru mine doar niște concepte care nu au în spate decât dorința de tandrețe, dorința de mai mult, de intim, de iubire și cine știe de câte alte măcinări, cine știe câte mai ascundem noi de noi… și de ceilalți. Eu una am vrut să fac un spectacol despre iubirea din 2016 și mi-a ieșit un spectacol despre lipsa iubirii. Aș zice să privim deschis acest punct în care am ajuns o parte dintre noi. S-ar putea să ne fie de folos.
Oana Stoica, critic de teatru: Open este o prospecţie asupra iubirii, „eşuată“ în investigarea sexului. Se poate da vina pe dinamica alertă a vieţii moderne, liberalizarea moralei, Internet sau economia mondială, cert este că dragostea devine astăzi subiect de basm (urban) şi pare desuetă. Leta Popescu porneşte cu speranţă în căutarea ei, dar îi descoperă doar surogatul. Performance-ul are trei părţi: un stand-up, un inventar polifonic al diferitelor formule de găsire a partenerilor sexuali (cluburi şi site-uri specializate) şi un episod teatralizat, care include şi o instalaţie video, al unei astfel de întîlniri. Open explorează mecanismele uzate ale iubirii în încercarea de a le repune în funcţiune, de a regăsi elemente din compoziţia umană – tandreţe, intimitate, afecţiune, încredere. „Sîntem toţi celule“ este mesajul instalaţiei video care mixează diferite „amestecuri“, de la preparatele culinare ale lui Jamie Oliver la cadavre descompuse dintr-un documentar al Discovery Chanel.