ShowCase de teatru la Sfântu Gheorghe
februarie 1, 2024M-studio.ro / Lecția / A lecke
martie 19, 2024Text: Ada-Maria Ichim
Foto: Simion Buia
Am revăzut cu emoție spectacolul Nora 2, al TAM căci, la distanță de un an și jumătate de premieră, lucrurile se mai (e)rodează. Textul americanului Lucas Hnath propune o continuare a poveștii personajului lui Ibsen, Nora, la 15 ani după ce aceasta a plecat în lume. Nora (Elena Popa) se întoarce în casa în care a locuit alături de Torvald (Sebastian Marina) și cei trei copii pentru a lămuri problema divorțului. Devenită între timp o scriitoare de succes și bucurându-se de o situație financiară solidă, Nora intră în negocierea statutului său actual cu cei lăsați în urmă, de pe o poziție de forță, de independență.
Caracteristica regiei Andreei Vulpe este întotdeauna o construcție teatrală dominată de seninătate și sensibilitate, fără a pierde din forță. Și aici, în Nora 2, propune un spectacol poetic, al cărui lirism esențializat este subliniat de scenografia lui Daniel Titza.
Peste elemente scenografice minimaliste, precum poarta înaltă din lemn, sau pasarela centrală făcută din scânduri late străbătute de un râu alb-albăstrui, curg coperți de ninsoare care punctează ritmic curgerea spectacolului, separând amintirile și/sau imaginarul de curgerea narativă. Vulpe și Titza fac discrete trimiteri la repere vizuale inspirate de Rousseau Vameșul sau de Magritte.
Textul subliniază confruntarea de mentalități dintre Nora și reprezentanții unui conservatorism care pune în prim plan și ca țel suprem ideea de cuplu femeie-bărbat și de căsnicie în sens tradițional. „Majoritatea oamenilor ar fi foarte fericiți fără asta” spune Nora, explicându-i lui Anne Marie (Mona Codreanu) de ce preferă statutul pe care îl are acum, de femeie necăsătorită.
În montarea inclusă în festival, rolul fiicei Emmy, care îi propune Norei, cu surâsul pe buze și logică impecabilă, să o omoare, este interpretat de Mădălina Mușat, a cărei suavitate plină de forță conține și o doză malefică de viclenie și condamnare a mamei care a părăsit casa în urmă cu 15 ani.
Centrul de greutate al spectacolului, și esența sa, este, de fapt, relația Nora – Torvald (Sebastian Marina). Deși, spre deosebire de premieră, Torvald își pierde (sau estompează masiv) accentul ardelenesc, și în spectacolul de aseară aduce un umor generat de stângăcii timide și inadecvări născute din rigiditatea insipidă interioară. Dacă Nora (Popa) este un clocot de trăiri, Torvald (Marina) contrapunctează cu o înțepeneală vulnerabilă care fac ca relația dintre cei doi să fie străbătută de empatie și compasiune, dacă nu de iubire.
Putem spune că, și la această a doua vizionare, spectacolul își păstrează structura impecabilă, charisma și poezia, condus cu inteligență și forță interioară de Nora (Popa) către concluzia firească, dată de perspectiva contemporană asupra relațiilor dintre o femeie și un bărbat.
NORA II, CASA PĂPUȘII
Distribuție: Elena Popa, Sebastian Marina, Mona Codreanu, Mădălina Mușat
Regia: Andreea Vulpe
RomanianActors.com este o colaborare între oamenii care înțeleg impactul culturii vizuale în dezvoltarea unei societăți echilibrate estetic & intelectual.
RomanianActors.com
Comunicate de presă / Parteneriate / Etc
+4 0763654920
ADA-MARIA ICHIM
Scenarist și producător de film și televiziune, a migrat spre cronica de teatru unde a (re)descoperit lumea în care a crescut – cea a spectacolului/spectacularului.