M-studio.ro / Lecția / A lecke

SEPSI SHOWCASE – „NORA 2 – O casă de păpuși”
martie 18, 2024
LA RONDE / Eugen Jebeleanu / tam.ro
martie 20, 2024
SEPSI SHOWCASE – „NORA 2 – O casă de păpuși”
martie 18, 2024
LA RONDE / Eugen Jebeleanu / tam.ro
martie 20, 2024
Show all

Text: Ada-Maria Ichim

Foto: Simion Buia

Incursiunea nostalgică în viața școlarilor propusă de regizorul și coregraful Arcadie Rusu în ”Lecția” ne poartă ca un update la „Amintirile din copilărie” ale lui Creangă într-o lume a inocenței, veselă și pusă pe șotii. Spectacolul, construit episodic și fluid, ne deschide viața școlerilor, cu emoțiile, fricile, îmbrâncelile, îmbobocirile amoroase, liberă de ecranele telefoanelor de fițe și de bullying-ul recent. 

Lecția (M Studio)

Coregrafie: Arcadie Rusu

Muzică: Alexandru Suciu

Costume: Yasmin Asan

Interpreți: Bajkó László, Balázs Judith, Deák Zoltán, Nagy Eszter, Polgár Emília, Szekrényes László

 

 

Punctat de soneria recreației, universul copiilor interpretați de grupul de dans-actori are pulsația unei zile în care ni se descoperă lumea, iar copilul devine adolescent și apoi adult, într-o transformare amuzantă, plină de gaguri expresive.

Încă de la intrarea în teatru suntem primiți de gălăgia unei curți de copii în pauză, cu țipetele, strigătele, forfota adiacentă. Rusu ne poartă de la prima emoție îmbujorată a școlarului de clasa întâi, sosit cu buchetul de flori pentru învățătoare, până la adolescentul care, desprins de carte, descoperă iubirea.

Relația cu autoritatea adultă, opresivă, omnipotentă și omniprezentă, este setată încă de la început când, peste grupul de șase copii – trei băieți și trei fete – se aud copleșitori, zguduind universul, pașii profesorului în drum spre clasă. Această relație de subordonare se va păstra până la momentul în care clasa se revoltă împotriva pedepselor corporale și a autorității educaționale. 

Alternanța dintre soneriile școlare generează ritmuri tot mai eliberatoare pentru grupul de elevi, care, sub ochii noștri, se maturizează. Uniformele, bluză albă, pulovăraș negru, pantaloni sau fustă gri, suferă și ele o transformare pe parcurs (costumele Yasmin Asan). 

 

 

 

Încet, încet pulovărașul negru din care ieșeau expresive mâinile și capul din gulerul bluzei albe, se pierde, apoi bluza albă este înlocuită de tricoul negru al maturității. Transformarea este lentă, iar coregrafia lui Arcadie Rusu, susținută de expresivitatea trupei de actori, face ca parcursul să fie punctat de poante și accente bonome care creează o stare de bucurie senină.

 

 

 

 

Un alt spectacol care explorează universul copilăriei, care a avut recent premiera la Teatrul Excelsior, este „SF (Superfragil)” în regia și coregrafia Andreei Gavriliu. Și acolo, în decorul supradimensionat al unui loc de joacă (scenografie Theodor Cristian Niculae) un grup de 3 fete și 3 băieți, actori împinși cu succes de coregrafă către căutarea expresivității corporale, parcurg drumul descoperirii sinelui, a propriului corp, dar și a relației cu sexul (opus sau nu). 

 

 

 

Ca și în spectacolul de la Sf Gheorghe, relația cu adulții este prezentată în evoluție, fetița care vorbește cu tatăl ei într-o păsărească amuzantă ajunge la un violent „Mai du-te’n p**a mea, tati!”. Plânsul zgomotos, cataclismic, se transformă în înghemuire depresivă.  Joaca cu acadeaua se încarcă de acumulate conotații sexuale, iar pasarea mingiei devine o joacă pigmentată cu o alternanță de înjurături și violență.

 

 

 

Cele doua spectacole explorează universul copilăriei și al maturizării, dar o fac cum nu se poate mai diferit. Dacă la Gavriliu, pe scenă,  totul este explozie de culoare și veselie vizuală, dar personajele duc poveri și nelămuriri emoționale grele, în universul alb-negru-gri al scenei goale de la Studio M, emoțiile răsar colorat și vesel, într-un limbaj coregrafic delicat și sugestiv.

 
 
 
 
Sexualitatea, adesea reprimată de lumea adultă, dar explozivă în inocența ei, este o constantă în spectacolul Andreei Gavriliu, pe când în cel al lui Arcadie Rusu cuplurile băiat-fată se construiesc în secvențe ironice, cu gesturi delicate, precum în duo-ul delicat dintre fata care citește (Balázs Judith) și băiatul îndrăgostit (Deák Zoltán), culminând cu un dans al cercurilor din cretă care se caută pe podeaua neagră, în care 1+1 dau un rezultat neașteptat (Nagy Eszter și Szekrényes László). 

 

Spectacolul de teatru fizic „SF (Superfragil)” are încrâncenarea plină de speranță a lui „când o să mă fac eu mare...” cu care copilul privește provocările și interdicțiile lumii adulte. Amândouă oferă spectatorului o relație intensă cu inocența vârstelor mici, o incursiune bogată într-o lume a copilăriei parcă prea puțin luată în considerare.

Lecția (M Studio)

Coregrafie: Arcadie Rusu

Muzică: Alexandru Suciu

Costume: Yasmin Asan

Interpreți: Bajkó László, Balázs Judith, Deák Zoltán, Nagy Eszter, Polgár Emília, Szekrényes László

SF(SuperFragil) (Teatrul Excelsior)
Concept, regie, coregrafie: Andrea Gavriliu
Distribuția:
Ciprian Chiujdea, Vlad Crudu, Iuliana Danciu, Vlad Furtună, Iulia Lupașcu, Ileana Ursu
Scenografia: Theodor Cristian Niculae
Muzică: Adrian Piciorea
Asistent coregrafie: Eva Danciu
Lighting design: Cristian Șimon
Asistent lighting design: Nicoleta Ivan
Grafica afiș: Asen Dankov
Dialoguri: Ileana Ursu
Producător delegat: Camelia Moroianu

RomanianActors.com este o colaborare între oamenii care înțeleg impactul culturii vizuale în dezvoltarea unei societăți echilibrate estetic & intelectual.

 

RomanianActors.com

Comunicate de presă / Parteneriate / Etc

+4 0763654920

contact@romanianactors.com

 

ADA-MARIA ICHIM

Scenarist și producător de film și televiziune, a migrat spre cronica de teatru unde a (re)descoperit lumea în care a crescut – cea a spectacolului/spectacularului.

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

M-studio.ro / Lecția / A lecke
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more