SIMINICĂ / REGELE MUT / Convorbiri cu Fabian Anton

Fotografia, Instrument metodic de cunoaștere și investigare în planul imaginii urbane / Vlad Eftenie
iunie 22, 2024
BOYS | FIÚK | FrenÁk Társulat | FLOW5 
iunie 24, 2024
Fotografia, Instrument metodic de cunoaștere și investigare în planul imaginii urbane / Vlad Eftenie
iunie 22, 2024
BOYS | FIÚK | FrenÁk Társulat | FLOW5 
iunie 24, 2024
Show all

Editura Vremea

Siminică: Regele mut

Ca majoritatea celor din generația mea, încă de când eram copil, nu pierdeam niciunul din spec­tacolele Circului „GLOBUS“ unde mergeam nu atât pentru a vedea numerele cu elefanți, lei, tigri, maimuțe și zebre (pe vremea aceea încă fiind per­mise în spectacole numerele de dresaj) și nici spec­taculoasele numere de acrobație, ci pentru o nouă întâlnire cu cel mai iubit personaj al circului acelor ani: Siminică.

Ceva mai târziu, tot pe când eram copil, printr-o întâmplare (descrisă în volumul pe care-l țineți acum în mâini) am reușit să cunosc și Omul Simi­nică, venit să se reculeagă, duminică de duminică, la mormântul surorii lui. Atunci a început, de fapt, prietenia noastră. întreaga serie de convorbiri pe care am realizat-o cu Siminică în apartamentul său din șoseaua Ștefan cel Mare a rămas inedită mai bine de 25 de ani și, datorită editurii Vremea, vă este dăruită integral abia acum, când comemorăm cinci ani de la plecarea dintre noi a celui mai mare comic-acrobat al circului românesc.

Fabian Anton

Editura Vremea

www.edituravremea.ro/

La 20 august 1990 Silvia Colfescu

fondează, împreună cu Nicolae Henegariu, editura Vremea din București. Numele este o trimitere la Editura Vremea din perioada interbelică, căci noii editori îşi propun să continue tradiţia acesteia „în felul nostru și în lumina zilelor noastre”.

După ce renunţă, din motive practice (în principal accesul la resurse tipografice), la ideea înfiinţării unui ziar, fondarea unei edituri le apare drept cea mai bună metodă de a pune în practică ceea ce îşi doreau de fapt: publicarea documentelor marilor procese din timpul comunismului, despre care se ştia foarte puţin în acel moment.

În 1995 este lansată cea mai importantă şi mai longevivă colecţie a Editurii Vremea – FID („Fapte, Idei, Documente”), primele apariţii fiind documentele din procesul lui Lucreţiu Pătrăşcanu, cele privind reeducarea de la Piteşti şi de la Gherla, precum şi cele de la procesul lui Toma Arnăuţoiu.

Urmează apoi „Planeta Bucureşti” – altă colecţie emblematică a editurii Vremea, cuprinzând cărţi de istorie, memorialistică, interviuri, antropologie şi urbanistică având ca subiect capitala.

De-a lungul anilor, numărul colecţiilor a crescut, iar subiectele abordate s-au diversificat. FID a rămas însă definitorie pentru spiritul Vremii, continuând să scoată la iveală documente inedite privind istoria naţională recentă (inclusiv lucrări despre elita intelectuală interbelică, personalităţi ale vieţii politice şi culturale de dinainte de război şi experienţele acestora în anii comunismului).

Fabian E. Anton

(n. 14 iulie 1975, Ploiești) este un scriitor român. De profesie scenograf și regizor, s-a afirmat de-a lungul anilor mai ales ca poet, fotograf, grafician, jurnalist și editor.

Bunicul matern a fost decorat de regele Mihai I cu medalia „Virtutea militară“ pentru curajul și devotamentul de care a dat dovadă cu ocazia înăbușirii rebeliunii din 21-23 ianuarie 1941.

Studii de arte plastice (secția Scenografie). Începe să publice încă din 1990 colaborând la publicații precum Thanatos, Salut, Ziua, Evenimentul zilei, Anuarul de cultură - ANI, România literară, Observator cultural, Cuvântul, VIP - Viața invizibilă a personalităților, Vremea, Totuși iubirea, Flacăra, Flacăra lui Adrian Păunescu, România Mare, Europa, Porunca iubirii, Apostrof, Cosmopolitan, Lumea credinței, Ziarul de duminică, Litere, Arte & Idei, Singur – Revistă de cultură, civilizație și atitudine morală, Problema ta – Revistă de Filozofie și Artă, Revista de Cultură Online „Toate Artele“, etc.

În 1993 înființează compania de teatru experimental „D.M. Experimental Theatre“ (cu reprezentații pe scena „Amfiteatru“ a Teatrului Național „I. L Caragiale“ și pe scena Teatrului „Nottara“ din București) și, în 1997, Casa de producție „Arcultro Media“.

Este coordonator al seriei Biblioteca ortodoxă apărută la Editura Eikon din Cluj. Această editură a publicat peste 50 de volume fundamentale de ortodoxie.

A editat un mare număr de volume precum și suplimentele Arhivei Culturale Române din cadrul revistei Observator cultural.

Este primul editor român al textelor lui Ernesto Che Guevara, apărute în volumul „Cuvinte către revoluționari“, editura Eikon, Cluj.

De asemenea, este președinte al Fundației Arhiva Culturală Română și fondator al „Canadian Cultural Center“.

Unde cumpăr?

https://edituravremea.ro/colectii/vremea-vedetelor/siminic%C4%83-regele-mut

Pagini: 166
Format: 13x20 cm
An apariție: 2023
ISBN: 978-606-081-165-7

RomanianActors.com este o colaborare între oamenii care înțeleg impactul culturii vizuale în dezvoltarea unei societăți echilibrate estetic & intelectual.

 

RomanianActors.com

Comunicate de presă / Parteneriate / Etc

+4 0763654920

contact@romanianactors.com

 

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

SIMINICĂ / REGELE MUT / Convorbiri cu Fabian Anton
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more