Festivalul Debutant / Anna Maria Popa: „Festivalul DbutanT încearcă să funcţioneze ca un motor de căutare și promovare a artiştilor aflaţi la început de drum.”

NOVA Festival / Emilia Păunescu: „Pentru artiștii implicați, experiența NOVA aduce un cadru de creație foarte colaborativ, în care sunt stimulați să iasă din zona de confort și să se influențeze unii pe alții până ceea ce naștem este pe limba unui împreună nou.”
septembrie 28, 2023
Denisa Nicolae / Nova Festival: „Mă las deschisă să văd care sunt nevoile participantului și cât îmi oferă din disponibilitatea lui de a mă apropia sau nu de el.”
septembrie 30, 2023
NOVA Festival / Emilia Păunescu: „Pentru artiștii implicați, experiența NOVA aduce un cadru de creație foarte colaborativ, în care sunt stimulați să iasă din zona de confort și să se influențeze unii pe alții până ceea ce naștem este pe limba unui împreună nou.”
septembrie 28, 2023
Denisa Nicolae / Nova Festival: „Mă las deschisă să văd care sunt nevoile participantului și cât îmi oferă din disponibilitatea lui de a mă apropia sau nu de el.”
septembrie 30, 2023
Show all

 

 

 

 

 

 

 

Anna Maria Popa este managerul Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe

Anna, te rog să-mi povestești când a debutat Festivalul Debutant și cu ce menire?

Începând din anul 2016, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, cu suportul AFCN, organizează festivalul DbutanT, conceput să funcţioneze ca un motor de căutare și promovare a artiştilor aflaţi la început de drum. Fiecare ediție este dedicată câte unui domeniu teatral, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie și scenografie.

Din anul 2020, Teatrul de Stat Constanța este partener și co-organizator, ceea ce i-a permis festivalului să se dezvolte. Astfel, ultimele trei ediții au fost organizate în două etape. Prima, cu caracter de workshop, s-a desfășurat la Constanța iar a doua, focusată pe spectacole în concurs, la Sfântu Gheorghe.

Cine poate participa la acest festival-concurs? Care sunt “condițiile”?

Condiția de participare a nominalizatului este ca ultima diplomă de studiu în aria sa să nu depășească 3 ani.

Ce se întâmplă cu câștigătorii concursului Debutant? Care sunt “beneficiile și obligațiile” lor?

Toti câștigătorii au beneficiat de un contract de angajare sau colaborare cu teatrul Andrei Mureșanu sau cu Teatrul de Stat Constanța, după caz.

 

Te-aș ruga să enumeri câteva exemple ale câștigătorilor edițiilor trecute și în ce s-a materializat munca lor?

Aș aminti dintre câștigătorii din trecut pe Paula Rotar, Botond Nagy, Gabriella Spiridon, Simona Dabija, Stefan Mihai, Iulian Trăistaru, Madalina Musat, Irisz Kovcs, Alin Negutoiu, Steff Chelaru și Teodor Niculae.

 

Organizatorii celei de VIII-a ediții a Festivalului-Concurs DbutanT, respectiv Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța (TSC), anunță programul celor două etape ale Festivalului, de la Constanța și Sf. Gheorghe, însoțit de o scurtă prezentare a participanților și a spectacolelor selectate în competiție.
 
1. Sergiu Diță- MANual: 4 octombrie Constanța / 18 octombrie Sf. Gheorghe
Sergiu Diță (1999) este performer și coregraf emergent și activează în zona independentă. Împreună cu Anca Stoica activează ca duo artistic sub numele Platforma 13. Practica sa artistică se axează pe folosirea culturii pop ca element de critică socială; tematic este interesat de investigarea stereotipurilor de gen. În spectacolele proprii folosește tehnica „manifest-colaj-recitativ”, ce presupune expunerea critică a subiectului, colaj de citate, clișee socio-culturale și text.
MANual este un atac asupra reprezentării masculinității. Spectacolul este configurat prin tehnica manifest-colaj-recitativ. Cinci corpuri schimbă haine, identități, devin obiecte, unelte manuale de lovire. Un manual de utilizare ironic cu elemente politice, la limita dintre ritual și erotic, dintre libertate și constrângere, situat între un vestiar și un darkroom într-o stare contradictorie a contemporaneității.
2. Alice Veliche si Alexandru Radu - Red Line: 5 octombrie Constanța / 19 octombrie Sf. Gheorghe
Alice Veliche, coregraf independent, ne spune despre ea că una dintre cele mai mari împliniri profesionale rămâne realizarea coregrafiei în cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER. O fire energică, nebună și mereu pregătită de o provocare nouă, Alice abordează teme diverse în producțiile sale, de la texte cunoscute pe care le trece prin propriul filtru și până la concepte personale care nu urmează un fir narativ clasic.
Alexandru Radu, coregraf independent, ne spune despre el că îi place să experimenteze, să caute, să se axeze întotdeauna pe proces și pe ceea ce poate învăța din fiecare experiență. De aceea, spectacolele pe care le-a realizat aparțin unor abordări coregrafice cât mai diferite.
„Red Line”. Exagerare, abuz, necumpătare, abundență, desfrâu, preaplin, excedent, extremism, prodigalitate, redundanță, sațietate, suplement, supraabundență, surplus. Mult. Mult prea mult. Mult prea mult de mult. EXCES. De ego, de artă, de timiditate, de ură, de putere, de gândire, de iubire, de zel, de dans, de noi, de muncă, de non-dans, de singurătate, de voință, de tristețe, de lene, de tot și în toate. Cu toții știm că e prea mult atunci când depășim linia roșie.
3. Andreea Vălean- Nexus: 6 octombrie Constanța / 16 octombrie Sf. Gheorghe
Vălean Andreea este balerină și performer de dans contemporan, membră a corpului de balet al Operei Naționale București și a companiei Contemporary Creative Dreamers, alături de care performează în spectacolele semnate de coregraful Daniel Alexandru Dragomir. De asemenea, colaborează cu Platforma 13 și alți coregrafi români. În calitate de coregraf a primit pentru, spectacolul de disertație “Nexus” premiul “Cel mai bun spectacol de coregrafie” în cadrul Galei Absolvenților U.N.A.T.C. 2022.
“Nexus” este o călătorie în străfundurile ființei umane, ce explorează moștenirile rădăcinilor primordiale ale naturii sale. Corpul fizic este acoperământul, peștera în care sălășluiesc întruchipări ale instinctelor și pulsiunilor ce își au originea în arhetipurile universale. Sunt reprezentate legături organice, relații aparent indestructibile, relații toxice ce se bazează pe veșnicul principiu al luptei pentru putere.
4. Ioana Silvana Neda - Frida Kahlo: 5 octombrie Constanța / 20 octombrie Sf. Gheorghe
Ioana Silvana Neda este o tânără artistă în vârstă de 21 de ani care îmbină armonios educația sa în arta dansului cu o creativitate neînfricată. Fiecare etapă educațională din formarea sa devine un teren fertil pentru manifestarea pasiunii și creativității sale debordante, unde își găsește expresia prin explorarea curajoasă a noilor idei și concepte transpuse într-o formă fizică ce-și lasă amprenta asupra scenei artistice în continuă evoluție.
Spectacolul propune publicului o imagine de ansamblu a biografiei pictoriței mexicane Frida Kahlo, ce expune degradarea mentală a artistei datorată traumelor, toate acestea prin descoperirea teatral-coregrafică a fanteziei picturale, susținută de invocarea universului plastic al suprarealismului. Accentul cade pe caracterul Fridei, pe dorința și încercarea de a-și depăși neputința și de a încerca să își valorifice viața, prelucrându-și suferințele și transformându-le în sursa sa principală de inspirație.
5. Anca Stoica - Pe aici se evadează...Alergați?!: 3 octombrie Constanța / 17 octombrie Sf. Gheorghe
Anca Stoica (1999) este performer și coregraf emergent, interesată de implicațiile sociale ale artei, al cărui limbaj se axează pe corpul grotesc, visceral și de scoaterea acestuia din contextul obișnuit. Anca Stoica a absolvit în anul 2023 Masterul de Artă Coregrafică, U.N.A.T.C. și Academia de Dans și Performance C.N.D.B.
Spectacolul „Pe aici se evadează...Alergați?!” e bazat pe ideea unui iad personal, un univers al coșmarului, aflat la limita dintre normal și patologic. Se explorează un corp al traumei, cu funcții de victimă și călău. Un vis distorsionat ce își are rădăcinile în caracterul performativ al traumei și constituie paradoxul inerent acesteia: trauma este un eveniment la limita dintre existența umană și imaginație.


 Deschiderea Festivalului la Sfântu Gheorghe va avea loc în data de 15 octombrie 2023 cu spectacolul „romeo@julia.com” oferit de M Studio/Sf. Gheorghe.
Gala de premiere va avea loc în data de 21 octombrie, la Sf. Gheorghe, imediat după spectacolul „Prețul Aurului” (text și regie Eugen Jebeleanu) oferit de Centrul de Teatru Educațional Replika/București.
Festivalul-Concurs DbutanT, ediția a VIII-a, a obținut finanțare din partea AFCN și beneficiază de sprijin financiar și din partea Consiliului Județean Covasna, partener constant al evenimentului încă de la prima ediție.
Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Festivalul Debutant / Anna Maria Popa: „Festivalul DbutanT încearcă să funcţioneze ca un motor de căutare și promovare a artiştilor aflaţi la început de drum.”
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more