Nova Festival / Ema Alexandrescu: „Frumusețea și unicitatea pe care acest proiect le are constau în împletirea organică a artei, tehnologiei și umanului.”
septembrie 28, 2023Festivalul Debutant / Anna Maria Popa: „Festivalul DbutanT încearcă să funcţioneze ca un motor de căutare și promovare a artiştilor aflaţi la început de drum.”
septembrie 28, 2023Emilia Păunescu
M-am născut pe 18 noiembrie 1985 la Craiova, cu vreo 3 ore înainte de răsărit și mă gândesc acum prima oară că e o metaforă drăguță momentul ăsta pentru perspectiva mea ca artist.
Tot în zona asta “locuiesc”, într-un fel, și în universul meu, un pic înainte să înceapă lucrurile, în întuneric și necunoscut, unde e totul posibil.
Îmi place să văd legături acolo unde ele încă nu s-au format și din ele să construiesc ceva nou, viu, care ne duce mai departe și aduce sens.
Poți să vezi asta ca pe o formă subtilă de comunicare cu tot ce este. Și uite, aici înțeleg mai bine traseul meu de la studiile de licență și master în domeniul comunicării la artista care hrănește colaborări inovatoare între domenii aparent la lumi distanță.
Bref, curiozitatea asta de a găsi limbaje care unesc și curajul de a pune pe masă ceva la care încă nu știm cum să ne uităm, dar care ne stimulează să învătăm și prin asta să creștem.
Aș dori să descrii din perspectiva ta Festivalul Nova în contextul național și internațional, în context intelectual, social, artistic.
Suntem, cred, într-un moment deosebit. Toate aceste tehnologii noi cu care artiștii pot crea acum au surprins, au contrariat, au inspirat. Acum urmează să ne uităm și cu profunzime emoțională la ele și să dezvăluim cum putem folosi aceste noi instrumente creative într-un fel care are însemnătate și valoare pentru noi ca oameni, dincolo de progresul tehnic. Aici vine NOVA să contribuie. De aceea am ales să implicăm în procesul de creație al lucrărilor prezentate la NOVA profesioniști din neuroștiință, psihologie, comunicare și alte științe sociale - pentru ca aceste medii pe care le creăm să funcționeze ca un context de cunoaștere de sine pentru public și procesul să fie unul lin, cuceritor, cum arta poate face.
Practic, ne concentrăm pe experiența ta personală pentru a genera transformări care se vor vedea apoi în viața ta, în comunitățile din care faci parte și tot așa, acest bulgăre schimbă cursul lucrurilor și ne sprijină să ne construim o realitate autentică.
Pentru artiștii implicați, experiența NOVA aduce un cadru de creație foarte colaborativ, în care sunt stimulați să iasă din zona de confort și să se influențeze unii pe alții până ceea ce naștem este pe limba unui împreună nou. Avem iluzia asta a separării lucrurilor foarte prezentă în noi. Sper ca aceste contexte pe care le creăm să pună atenția pe legăturile dintre noi, căci în definitiv ne descoperim pe noi înșine în relație cu ce e în jurul nostru.
Festivalul Nova în 2023 însumează?
Anul acesta am ales tema kinesteziei și explorăm inteligența corpului prin diverse experiențe pe care le completezi prin acțiunea ta. Sunt 4 instalații imersive, interactive, care îți creează un cadru deosebit de oglindire.
AIO - all in one, construită prin transformarea în sunet și imagine a unor date de cercetare neuronală relevante despre anxietate și cum se manifestă ea în corp, unde am colaborat cu Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis. Apoi cele 2 instalații performative Have you seen my body? a seascape și Walk. a rhythm, de asemenea rezultate din colaborarea mai multor artiști și practicieni din neuro-psihologie și comunicare din 12 țări. La intrare îți fotografiem corpul și înregistrăm vocea și le introducem în cadrul audio-vizual în care ești invitat pe scenă. Acolo ești întâmpinat de un performer care te ghidează și conține comunicând cu tine predominant fără cuvinte. Se pornește de aici o interacțiune intimă, în care primești atât elemente care să te stimuleze și țină deschis să te descoperi mai departe, cât și elemente care să te ancoreze și să te facă să te simți în siguranță. În sfârșit, cea de-a patra instalație interactivă prezentată în festival, Drawing exercises, este un spațiu jucăuș în care publicul devine performer și, ajutat de diverși senzori care îi măsoară live mișcarea, orientarea, pulsul și nivelul de stres, învață să deseneze cu tot corpul.
Aceste experiențe imersive de cunoaștere de sine sunt completate în programul festivalului de ateliere practice dedicate comunității artistice de la noi, unde aceștia pot descoperi instrumente de creație inedite și de o serie de talk-uri unde artiști și cercetători valoroși deschid terenul pentru idei și practici surprinzătoare.
Pentru artiștii la început de drum oferim bursa NOVA Grow, un program unde colaborăm în fiecare an cu unul din partenerii de afară ai NOVA,centre de cercetare și creație importante, din 8 țări momentan.
Ce urmează după Nova în viața ta, artistică și personală?
Sunt foarte entuziasmată de spectacolul pe care urmează să îl creez anul viitor, SENSE, care pune în scenă live procesul a 3 performeri împreună cu publicul prezent în sală de a se conecta și găsi sens personal și colectiv în interacțiunea lor. Artiștii implicați urmează să facă antrenamente neuronale pentru a deveni abili în a-și modula conștient fluxul mental pe scenă în timpul procesului. Tot așa, voi colabora cu 2 centre de cercetare din sfera neuroștiinței și psihologiei la acest proiect, unul din România și unul din Portugalia.
În paralel, AIO urmează să aibă un traseu extins în aproximativ 10 țări, unde este expusă în 2024.
Care & când se întâmplă, în cazul tău, "Starea de flow"...?
În ultimii ani am lucrat mult cu mine să mă așez confortabil în o stare de și-și, nedefinită clar. Cred că asta e forma naturală pentru mine. Locul ăla în care ai o direcție, dar ești deschis real ca lucrurile să o ia în cu totul alt sens oricând. E o taină faină acolo în a fi continuu în acest proces de construcție-deconstrucție.
Video-interviu cu Emilia, la Teatrelli, cu mulți oameni în jur urcând și coborând pe niște scări...
Structurat în 4 secțiuni diferite - Experiențe imersive, Talks, NOVA Edu și NOVA Grow - festivalul aduce în atenția celor interesați de direcțiile de intersecție dintre artă și noile tehnologii, lucrările a peste 40 de artiști și profesioniști din sfera neuro-psihologiei din 12 țări.
www.novanova.ro