Film și propagandă în România comunistă / Gabriel Moisa

Vlad Drăgulescu este Directorul Festivalului Internațional Shakespeare Craiova
aprilie 18, 2024
Incursiuni fenomenologice în noul film românesc / Christian Ferencz-Flatz
aprilie 20, 2024
Vlad Drăgulescu este Directorul Festivalului Internațional Shakespeare Craiova
aprilie 18, 2024
Incursiuni fenomenologice în noul film românesc / Christian Ferencz-Flatz
aprilie 20, 2024
Show all

Editura MEGA

Gabriel Moisa

s-a născut la 13 ianuarie 1970 în satul Varviz, comuna Popeşti, judeţul Bihor. A absolvit Facultatea de Istorie‑Filozofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1995. Şi-a susţinut teza de doctorat intitulată Istoria Transilvaniei în istoriografia românească 1965-1989 în anul 2002, avându‑l conducator de doctorat pe prof. univ. dr. Pompiliu Teodor, membru al Academiei Române, iar după dispariţia sa pe prof. univ. dr. Doru Radosav. Actualmente este profesor la Facultatea de Istorie, Relaţii internaţionale, Ştiinţe politice şi Ştinţele comunicării de la Universitatea din Oradea, unde predă istoria contemporană a României, istoriografie românească, istorie şi politică în România comunistă.

FILM ȘI PROPAGANDĂ ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ

Istoria oficială devenea tot mai mult cea prezentată în cinematografe, în concordanţă cu manualele de istorie triumfalistă după care învăţau în şcoală aspiranţii la un loc de student la istorie. Fenomenul a fost vizibil în cea mai mare parte a anilor regimului trecut.

Filmul istoric de ficţiune, în diversele sale variante, a avut un potenţial ideologic şi propagandistic uriaş din acest punct de vedere. Trecutul era mult mai facil de asimilat prin intermediul filmului decât prin cel al lecturii. Informaţia transmisă prin mijlocirea peliculei, cuplată cu imagine, muzică, costume şi în general cu ambianţa creată în cinematograf era mai uşor de acceptat şi de înţeles de omul educat la nivel mediu şi mai jos. Printre scopurile urmărite enumerăm dorinţa regimului de a controla, supraveghea şi manipula mult mai uşor o societate precum cea românească aflată într‑un ansamblu totalitar ce părea bine structurat în a doua parte a secolului trecut.

Editura MEGA

edituramega.ro

a fost înființată în anul 2003, cu orientare clară spre publicarea de carte științifică, iar în prezent este una dintre cele mai importante edituri din țară pe acest segment. În toți acești ani ne-am dedicat întru totul editării unor volume de referință în literatura de specialitate, cărțile publicate fiind indispensabile cercetătorilor din domeniile respective sau se regăsesc în bibliografia obligatorie a studenților, iar multe aflându-se în cele mai importante biblioteci din lume.

Scopul nostru este să edităm volume științifice ce vor fi căutate și citate mulți ani de acum înainte, nu doar în România.

Valoarea științifică a cărților Editurii Mega a fost răsplătită de-a lungul anilor prin numeroase premii acordate de către Academia Română, Societatea de Științe Istorice din România, Asociația Generală a Inginerilor din România, diverse biblioteci etc.

Unde cumpăr?

https://edituramega.ro/ro/film-i-propaganda-in-romania-comunista.html#yt_tab_products2

ISBN 978-606-020-760-3
Anul apariției 2024
Format A5
Număr de pagini 450
Copertă cartonată Nu

Redactor: Robert Cincu

Cărțile Editurii Mega se pot achiziționa direct de pe site-ul propriu, precum și de alte librării partenere fizice sau on-line.

Nu există prieten mai loial pe lumea asta ca o carte.

Ernest Hemingway

Recomand

această carte fenomenală celor care sunt interesați să înțeleagă incredibila relație/ relaționare între oarecum bogata activitate cinematografică din perioada Ceaușescu și propaganda comunistă, respectiv manipularea cetățenilor prin filmele de factură istorică.

Nici acum manualele de istorie din școlile din Ro. nu reflectă realitatea, adevărul, datorită omisiunilor nenumărate. Dar cu atât mai puțin s-a întâmplat până în 1989.

Ei bine, cartea extrem de bine documentată a domnului Gabriel Moisa prezintă oglinda politicii culturale de atunci. 

Veți fi uimiți să aflați despre lista unor personalități de prim rang ai cinematografiei românești, unii dintre ei de renume internațional, precum Ion Popescu Gopo - introduși explicit în capitolul: "Paznicii ideologici și propagandistici ai cinematografiei la finalul anilor 1980."

Și totuși, la o distanță de 3 decenii - o asemenea carte-document despre cinematografia românească din secolul trecut încă mai "face sens" și plăcere în a fi parcursă, cu mintea și înțelegerea pe care, acum, o avem. Mă refer mai ales la cei din generația mea, care au văzut multe filme artistice românești la vremea respectivă, care știau că sunt de propagandă, dar care, atunci, le-au / le-am savurat cu aceeași intensitate cu care ne uităm azi la un film pe Netflix. Numai că atunci nu aveam telecomanda în mână!

Simion Buia

RomanianActors.com este o colaborare între oamenii care înțeleg impactul culturii vizuale în dezvoltarea unei societăți echilibrate estetic & intelectual.

 

RomanianActors.com

Comunicate de presă / Parteneriate / Etc

+4 0763654920

contact@romanianactors.com

 

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Film și propagandă în România comunistă / Gabriel Moisa
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more