Incursiuni fenomenologice în noul film românesc / Christian Ferencz-Flatz

Film și propagandă în România comunistă / Gabriel Moisa
aprilie 20, 2024
Războaiele Oscarului / Michael Schulman
aprilie 20, 2024
Film și propagandă în România comunistă / Gabriel Moisa
aprilie 20, 2024
Războaiele Oscarului / Michael Schulman
aprilie 20, 2024
Show all

Editura Tact

Christian Ferencz-Flatz

a studiat la Universitatea Bucureşti, unde a obţinut doctoratul în filozofie cu o teză despre deconstrucţia heideggeriană a conceptului de valoare. A publicat volumele Obişnuit şi neobişnuit în viaţa de zi cu zi. Fenomenologia situaţiei şi critica heideggeriană a conceptului de valoare (Humanitas, 2009) şi Retro. Amorse pentru o fenomenologie a trecutului (Humanitas, 2014), Incursiuni fenomenologice în noul film românesc (Tact, 2015),precum și numeroase studii în reviste academice şi volume colective din țară și din străinătate; de asemenea, a tradus în limba română lucrări fundamentale de fenomenologie (Edmund Husserl, Martin Heidegger) şi teorie critică (Walter Benjamin, Theodor W. Adorno). În prezent este cercetător în filozofie al Institutului Alexandru Dragomir/ Societatea Română de Fenomenologie și bursier al Institute for Research in the Humanities, Universitatea București.

Incursiuni fenomenologice în noul film românesc

„Iată cartea anului (2015) în domeniul teoriei cinematografice. Probleme fundamentale pentru acest domeniu sunt abordate de Christian Ferencz-Flatz cu instrumentarul filosofiei fenomenologice, dar într-un dialog permanent cu alte școli de gândire care au modelat istoria reflecției despre cinema. Acest volum de teorie cinematografică poate fi citit la fel de bine ca o colecție de studii critice – cu deschidere spre probleme teoretice mai largi – despre cinemaul românesc recent. Chestiuni discutate aprins, dar rareori cu rigoare, în mediile cinematografice și cinefile românești ale ultimilor ani – relația dintre ficțiune și nonficțiune, direcții „bune” și „rele” în filmul documentar, problema filmului „autoreflexiv” –, își găsesc elucidări elegante în aceste eseuri." (Andrei Gorzo)

Editura TACT

edituratact.ro

Editură independentă, publicăm cărți cu viziune progresistă și ne angajăm în proiecte dedicate producerii de discurs critic în științele sociale contemporane și în domeniul artelor (filosofie, sociologie, istorie, economie, literatură, arhitectură, cinematografie, teatru, artă conceptuală).

Unde cumpăr?

https://edituratact.ro/colectii/cinemag/incursiuni-fenomenologice-in-noul-film-romanesc/

ISBN 978-606-8437-55-2

Colectia CINEMAG

Coordonatori:

Ioan Pop-Curșeu

Adina Pașca

Redactor: Andrei State

Corector: George State

Tehnoredactor: Cristian Moisa

Dacă vrei să ajungi undeva în viaţă, citeşte multe cărţi.

Roald Dahl

Recomand

această carte exclusiv cititorilor cu o solidă cultură filosofică, sau/și studenților în domeniul cinematografiei, avertizând asupra unui stil opus unei lecturi plăcute și alerte, cu permanente note de subsol, care implică, evident, alte lecturi suplimentare, ducând, în final, la înțelegerea contextului pentru care autorul și-a gândit opera..

Dealtfel utilă și interesantă, foarte bine documentată, cu aplecare spre argumente și contra-argumente, părerea / atenția cititorului fiind mereu solicitată și pusă la indoială, la verificare, la acceptare. Sau nu.

Parcurgând cartea - se va deschide, eventual, apetitul pentru un studiu mai profund asupra ontologiei, hermeneuticii, al metafizicii în general, (ne)legate neapărat de arta cinematografică, ci de înțelegerea argumentării și acceptarea subiectivității Ei. Sau Lui. Ce gen e Argumentul?

Dar Argumentarea?

Vedeți, cam așa e și cartea domnului Flatz, pe care m-am încăpățânat să o citesc într-un weekend. Tocmai ce am terminat-o, iar dacă aș pleca pe o insulă și ar trebui să iau o singură carte cu mine - ei bine, pe aceasta aș lăsa-o pe polița din Studioul Romanian Actors, unde vă aștept la o cafea să o răsfoiți. 

Simion Buia

 

 

RomanianActors.com este o colaborare între oamenii care înțeleg impactul culturii vizuale în dezvoltarea unei societăți echilibrate estetic & intelectual.

 

RomanianActors.com

Comunicate de presă / Parteneriate / Etc

+4 0763654920

contact@romanianactors.com

 

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Incursiuni fenomenologice în noul film românesc / Christian Ferencz-Flatz
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more