Nova Festival / Ema Alexandrescu: „Frumusețea și unicitatea pe care acest proiect le are constau în împletirea organică a artei, tehnologiei și umanului.”

Simona Dabija / Festivalul Debutant: „Pentru mine dansul și coregrafia reprezintă moduri artistice de exprimare, pe cât de palpitante și vii, pe atât de dificil de implementat.”
septembrie 26, 2023
NOVA Festival / Emilia Păunescu: „Pentru artiștii implicați, experiența NOVA aduce un cadru de creație foarte colaborativ, în care sunt stimulați să iasă din zona de confort și să se influențeze unii pe alții până ceea ce naștem este pe limba unui împreună nou.”
septembrie 28, 2023
Simona Dabija / Festivalul Debutant: „Pentru mine dansul și coregrafia reprezintă moduri artistice de exprimare, pe cât de palpitante și vii, pe atât de dificil de implementat.”
septembrie 26, 2023
NOVA Festival / Emilia Păunescu: „Pentru artiștii implicați, experiența NOVA aduce un cadru de creație foarte colaborativ, în care sunt stimulați să iasă din zona de confort și să se influențeze unii pe alții până ceea ce naștem este pe limba unui împreună nou.”
septembrie 28, 2023
Show all

 

 

 

 

Ema Alexandrescu

28 mai 1990 / București

Creatoare Lumenesc, psiholog, facilitator fotografie terapeutică, performer, suflet în corp de om.

Studii 2009-2012 Facultatea de Științe Politice, Universitatea București; 2010-2013 Facultatea de Psihologie, Universitatea București; 2020 Universitatea Robert Gordon, specializarea Fotografie Terapeutică

Aș dori să descrii din perspectiva ta Festivalul Nova în contextul național și internațional, în context intelectual, social, artistic.

Citesc întrebarea, o recitesc să îmi așez gândurile și o voce răsună - contexte mici și mari, lentile diferite ce aduc nuanțele și texturile specifice lor, și totuși, chiar dacă sunt diferite, au ceva în comun - omul. Iar Nova este despre oameni, despre emoțiile pe care le trezește și semințele de bine pe care le cultivă. Frumusețea și unicitatea pe care acest proiect le are constau în împletirea organică a artei, tehnologiei și umanului. Odată ce acestea s-au întâlnit au creat un spațiu în care dialoguri fără cuvinte au fost purtate și care au ecou în mințile și imaginația vizitatorilor. Instalațiile imersive din cadrul festivalului ating subiecte importante pe plan social, cum ar fi anxietatea, conexiunea, creativitatea, oferind perspective noi asupra acestora. Cred că orice idee, proiect, acțiune, chiar dacă sunt dedicate unui anumit sector, vibrează dincolo de dimensiunea sa, fiindcă ajung la oameni, iar aceștia inevitabil le vor purta mai departe în alte contexte.

Cu ce participi la Nova în 2023?

În Festivalul Nova sunt unul dintre performerii din cadrul celor trei instalații imersive (All In One, Have you seen my body și Walk a rhythm). Dar rezonez mai puternic cu rolul de ghid într-o călătorie personală pentru fiecare vizitator, iar asta pentru că fiecare întâlnire este unică datorită conținutului interior al celor care au pășit în universul instalațiilor. În felul acesta, este un spațiu de co-creație între performer și vizitatori, în care imaginile, sunetul, firul narativ generează un dialog în mișcare plin de emoții și trăiri. Cu toate că povestea fiecărei instalații este o ancoră fixă, niciodată ceea ce se întâmplă în timpul petrecut împreună nu este la fel și nici eu nu am idee ce va lua naștere odată ce persoana a trecut pragul. Este prezentă o intimitate aparte datorită conexiunii reale care se clădește prin atingere, o conversație fără cuvinte, respirații ce se armonizează. Am întâlnit ochi curioși, picioare jucăușe sau timide, mâini vibrând de emoții, care au dat un contur diferit călătoriei pe care am împărtășit-o împreună. Iar odată ce am încheiat, experiența vibrează în continuare și rămâne ca o amprentă în interior. Au ieșit la suprafață emoții sau întrebări, și așează amintiri în colțul minții.

Ce urmează după Nova?

Cum îmi place să zic - „lumenesc”. Mai exact, împletesc psihologia, fotografia și mișcarea autentică, pentru a crea ateliere și cursuri de auto-explorare și dezvoltare personală. Toate acestea se întâmplă în cadrul proiectului Lumenesc, care a devenit parte din cine sunt și cum trăiesc această experiență umană în fiecare zi. Odată ce Nova se încheie, urmează să încep o nouă călătorie lumenească, și anume Sacred Body, o explorare creativă în tăcere și prin dialog, prin care ne reconectăm cu corpul, emoțiile și puterea interioară.

Care e rolul fotografiei în ceea ce faci, gândești, și în general, din punct de vedere social?

Cei mai mulți dintre noi adunăm aproape zilnic în telefon imagini care ne atrag atenția, captăm frânturi din realitatea vieții, iar fiecare este conectată cu o emoție, o amintire. Astfel, fotografiile oglindesc ce este important pentru sine, ce se mișcă și ne mișcă pe sub piele. Fragmente vii dintr-un jurnal vizual compus uneori spontan, alteori voit, dar ale cărui puncte adunate formează firul poveștii personale. În timp ce privim o fotografie, în mod automat îi atribuim o interpretare, care în esență este o extensie a ceea ce ne preocupă, experiențele pe care le conținem, emoțiile pe care le trăim. În felul acesta fiecare imagine devine un autoportret. De aceea, arta fotografică a căpătat dimensiunea terapeutică pentru mine și le folosesc în felul acesta în cursurile pe care le creez, fiind o unealtă prin care putem să descoperim ce se află în universul nostru interior, să ne cunoaștem și, implicit, să ne înțelegem mai bine. Fotografiile ne oferă posibilitatea să fim creatori, subiecți sau observatori, iar dinamica dintre aceste roluri încurajează un dialog profund cu sine și/sau cu ceilalți dincolo de barierele cuvintelor.

Patru instalații imersive, 6 speakeri, 4 ateliere new media și un call de aplicații pentru o rezidență artistică fac parte din sumarul ediției #4 a NOVA Festival, care se va desfășura în perioada 16 - 30 septembrie, în București, în 5 spatii: Galeria Galateca, AREAL, Centrul Național al Dansului, Teatrelli, CINETic UNATC, Cinema Elvire Popesco.

Structurat în 4 secțiuni diferite - Experiențe imersive, Talks, NOVA Edu și NOVA Grow - festivalul aduce în atenția celor interesați de direcțiile de intersecție dintre artă și noile tehnologii, lucrările a peste 40 de artiști și profesioniști din sfera neuro-psihologiei din 12 țări.

www.novanova.ro

 

Simion Buia
Simion Buia
Jurnalist cultural, fotograf, călător al acestei abracadabrante lumi, cu L mare. Dar cel mai important: tatăl Marthei & co-stăpânul lui Foltos, the human dog, adoptat în Sfântu Gheorghe la început de pandemie.

Comments are closed.

Nova Festival / Ema Alexandrescu: „Frumusețea și unicitatea pe care acest proiect le are constau în împletirea organică a artei, tehnologiei și umanului.”
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more