LA RONDE / Eugen Jebeleanu / tam.ro
martie 20, 2024RICHARD III / Tam.ro
martie 24, 2024Text: Ada-Maria Ichim
Foto: Simion Buia
Pappa mia!
Dj Megusta, Puppuccino, Amucino és Pepe, a hírhedt négyes, már iskolás koruk óta együtt vannak, együtt játszanak, együtt bandáznak és elválaszthatatlanok. Egy napon ez a banda már unalmasnak tartja ezt a megszokott életmódot, így újabb kihívásokat keresnek...
Dj Megusta: Balázs Judith
Puppuccino: Deák Zoltán
Amucino: Szekrényes László
Pepe: Veres Nagy Attila
Koreográfus: Fehér Ferenc
Koreográfus asszisztens: Mándy Ildikó
Zene: Fehér Ferenc
Coreograful și regizorul Fehér Ferenc este cunoscut pentru propunerile sale care îmbină iconoclastul cu atleticul, un stil de dans care solicită la maxim dansatorul, adesea bine delimitat în spațiul fizic de un careu marcat pe podea.
„Pappa Mia”, produs cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe și a Fondului Bethlen Gábor, este un spectacol extra-super energetic. Propunerea lui Ferenc de a reuni patru prieteni, Dj Megusta (Balázs Judith), Puppuccino (Deák Zoltán), Amucino (Szekrényes László) și Pepe (Veres Nagy Attila), este pretextul pentru o explozie atletică, alertă în care protagoniștii sunt tot timpul în priză.
Coregrafia solicitantă lui Ferenc suge toată energia sălii în explorarea evoluției relației celor patru, trei băieți și o fată, pe parcursul unui proces de maturizare. Nu sunt clar delimitate vârstele, căci expresiile și onomatopeele repetate, care punctează mișcarea, pot aparține atât infantilului, cât și handicapului mental.
Accentul este pus pe o succesiune de aventuri sportive, de echipă sau nu, de la fotbal la înot sincron (mimat cu mult umor pe podeaua neagra a scenei), la jocuri și descoperiri personale.
Intenția coregrafică nu este una neapărat narativă ci mai degrabă o încercare de a transmite publicului ceva din energia și vibrația unei libertăți golănești, a unor alergături pe câmpiile adolescenței, a unor încleștări fizice și nu numai, care pot aparține doar prieteniei cu ale sale certuri, despărțiri, împăcări, întâlniri, separări în transformare.
Evoluția ca atare rămâne însă, destul de vagă și neclară în avalanșa de tumbe și trânte, de alonje și jocuri aeriene, de sprinturi multiple de toate formele – cu genunchii la gura, în pas săltat, rostogolite sau ghemuite.
Spectatorul care caută o poveste în acest spectacol va fi dezamăgit; cel care intră în convenția masculină a unei prietenii bazate pe competitivitate, are o șansă.
Momentele se succed în viteză, unul mai solicitant fizic decât altul. Îmbrăcați șleampăt și unisex, unisize, cu niște bermude largi și tricouri sau bluze de trening, cei patru par să fi răsărit din gangul dintre blocuri ca să joace un tenis cu piciorul pe terenul viran de lângă gară.
Memorabilă și bine realizată este secvența fotografierii, care concentrează în pozele pe care le iau cei patru, esența ireverențioasă și rebarbativă a lui Ferenc. Prietenii pozează în ipostaze din ce în ce mai expresive, amplificând caricatural atitudini și „fețe”, culminând cu darea jos a pantalonilor pentru a arăta posteriorul spectatorilor.
Coregraful ne face din când în când cu ochiul, luând peste picior percepțiile și așteptările noastre. De exemplu, când relația cu fata din grup alunecă spre o descoperire a sexualității, doi dintre prieteni, cu spatele la public, par să se mastrubeze, dar, de fapt, ei joacă Rock/Paper/Scissors.
Coregrafia lui Ferenc este hyper energetică și iconoclastă, poate nu pe gustul oricui, dar trupa M Studio acceptă, fără clipire, cu aceeași dedicație, provocarea.
RomanianActors.com este o colaborare între oamenii care înțeleg impactul culturii vizuale în dezvoltarea unei societăți echilibrate estetic & intelectual.
RomanianActors.com
Comunicate de presă / Parteneriate / Etc
+4 0763654920
ADA-MARIA ICHIM
Scenarist și producător de film și televiziune, a migrat spre cronica de teatru unde a (re)descoperit lumea în care a crescut – cea a spectacolului/spectacularului.