Anca Stoica / Coregraf / Festival Debutant: „Dansul a apărut în viața mea prin opțiunea părinților mei de a mă înscrie în copilărie la cursuri de dans.”
octombrie 1, 2023Actorul Mihai Gruia Sandu vine la „Întâlnirile SpectActor” – Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
octombrie 18, 2023M-am născut în Cluj-Napoca în 1999, unde am absolvit Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia”, la secția de dans contemporan în 2018. Apoi am venit în București pentru a urma programul de licență Artele Spectacolului – Coregrafie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), pe care l-am absolvit în 2021 și în cele din urmă programul de master Artă Coregrafică al UNATC pe care l-am absolvit anul acesta. În paralel cu programul de master am urmat și cursurile Academiei de Dans și Performance de la Centrul Național al Dansului București (CNDB).
În prezent sunt performer și coregraf independent. Împreună cu Anca Stoica activez ca duo artistic sub numele Platforma 13, inițiativă independentă dedicată experimentului multidisciplinar. Practica mea artistică se axează pe folosirea culturii pop ca element de critică socială; tematic mă interesează investigarea stereotipurilor de gen și ideea reciclării și a chestionării originalități
La Festivalul Debutant 2023 prezinți: MANual.
Care e povestea acestui spectacol? Cine sunt protagoniștii? Ce a fost greu în realizarea lui? Este un spectacol care te definește, la ora actuală?
La La Festivalul Debutant 2023 voi prezenta MANual.
MANual este un atac asupra reprezentării masculinității. Spectacolul este configurat prin tehnica manifest-colaj-recitativ ce presupune expunere critică a subiectului, colaj de citate, clișee socio-culturale și text într-o structură de triptic. Cinci corpuri schimbă haine, identități, devin obiecte,unelte manuale de lovire. Un manual de utilizare ironic cu elemente politice, la limita dintre ritual și erotic, dintre libertate și constrângere, situat între un vestiar și un darkroom, într-o stare contradictorie a contemporaneității.
O explorare a corpului masculin cu umor, seriozitate și relevanță pentru a expune fluiditatea acestuia. Mecanismele umorului și ale erotismului sunt folosite ca practici pentru critică, transgresiune și acțiune politică.
Spectacolul nu are legi clasice de construcție. El ia forma și structura unui triptic. Preluată din artele vizuale, forma de triptic creează o serie de trei acte, unite prin conținut comun, dar în estetici diferite, care se completează reciproc.
Personajele urmăresc explicit o stereotipie pentru a submina modul în care normativitatea fixează imaginea masculinității în conformitate cu dorințele culturale. Patru interpreți masculini formează Grupul și sunt aflați în relație cu singurul Personaj feminin.
Personajul feminin oscilează constant între scene în care este profund feminină și sexualizată de privirea masculină și de scene în care preia gesturi bărbătești. Personajul feminin are un caracter cameleonic și atrage atenția prin încălcarea granițelor dintre masculin și feminin, granițe care astăzi încearcă să fie estompate. Relațiile dintre personaje pot fi interpretate ca inversate din perspectiva cuplului masculin-feminin și a complementelor sale implicite: pasivă/activ, inițiată/inițiator, cucerită/cuceritor. Relațiile dintre personaje se axează pe ideea de putere.. Are loc un joc de inversare al interacțiunii dintre observator și observat, dintre opresor și opresat.
Cel mai greu în realizarea spectacolului a fost procesul estetic de împletire a influențelor vestice cu cele balcanice și încercarea mea de a nu mă raporta prea mult la cultura din Occident.
Este un spectacol care mă definește deoarece este manifestul meu artistic asupra unei problematici actuale. Manifestul este o cerere, o revendicare care se dorește acum. Ceea ce caracterizează un manifest este gestul critic, caracterul progresiv și fulminant, lucruri care îmi descriu foarte bine practica artistică.
Dacă juriul - format din Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Simona Dabija, Vava Ștefănescu, Arcadie Rusu - te vor considera Câștigătorul concursului, ce dorești să montezi și unde: Constanța, Sfântu Gheorghe? Ai deja un plan?
Aș monta în ambele orașe spectacole care să aducă în discuție problematici actuale ale societății în care trăim, în special ale tinerilor. Mi-ar plăcea să abordez tematici care oferă un cadru optim pentru interdisciplinaritate și fluidizare a granițelor dintre diferite genuri artistice și care să includă și o atentă cercetare teoretică a unor subiecte cu puternic caracter antropologic sau științific.
Îmi place traducerea Coregraf în limba germană: “Person die einen Tanz komponiert”. Mă duce cu gândul la multă meticulozitate, fantezie, disciplină, muncă, transpirație, repetitivitate. Cum ai descrie Coregraf?
Sunt de părere că dansul contemporan a depășit granițele mișcării, îmbunătățind competențele discursive, teoretice și comunicative. De aceea, coregraful este un artist care se folosește de corp și se exprimă prin intermediul lui. În contemporaneitate, coregraful nu mai folosește exclusiv un vocabular de mișcare, ci implică și știe să moduleze toate manifestările care pot fi efectuate prin corp.
Unde te vezi peste 10 ani?
Pentru că îmi place să trăiesc prezentul, nu mă pot vizualiza atât de mult în viitor, dar sper să rămân la fel de curajos în alegerile mele artistice.