Andreea Vălean / Coregraf / Festival Debutant: „Aș descrie un coregraf ca fiind un lider, în primul rând. El are misiunea de a conduce oamenii, de a-i ghida spre un rezultat final satisfăcător, dar fără a neglija procesul.”
octombrie 1, 2023Sergiu Diță / Coregraf / Festivalul Debutant: „Sunt de părere că dansul contemporan a depășit granițele mișcării, îmbunătățind competențele discursive, teoretice și comunicative.”
octombrie 2, 2023Mă numesc Anca Stoica, am 24 de ani și m-am născut la Ploiești. Copilăria și adolescența le-am petrecut în satul Nedelea, unde am locuit până la mutarea mea în București, odată cu începerea facultății. Pentru mine locul din care provin reprezintă un aspect important atât al persoanei cât și al muncii mele, deoarece consider că mă raportez permanent la ideea de comunitate așa cum am perceput-o în satul din care provin.
Dansul a apărut în viața mea prin opțiunea părinților mei de a mă înscrie în copilărie la cursuri de dans. Cu toate acestea un moment ce m-a făcut să mă îndrept în mod real către coregrafie l-a reprezentat participarea mea la cursurile de teatru ținute de domnul profesor Mihai Vasile la Centrul Dramatic Mythos Ploiești. Acolo am luat pentru prima data contact cu dansul contemporan și coregrafia a început să devină o opțiune pentru mine.
Ulterior am fost admisă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ,, I.L.Caragiale”, secția coregrafie, unde am absolvit studiile de licență și master. Profesorii care m-au ghidat și susținut în acest parcurs sunt conf. univ. dr. Liliana Iorgulescu și lect.univ.dr Valentina de Piante, care în ultimii cinci ani au fost alături de mine în formarea mea ca și coregraf. De asemenea, consider că o parte importantă din dezvoltarea mea o reprezintă colegii mei de generație cu care încă păstrez o colaborare activă. În paralel cu ultimul an de master am absolvit și programul de formare pentru dansatori și performeri susținut de Centrul Național al Dansului.
La Festivalul Debutant 2023 prezinți: Pe aici se evadează… Alergați?!
Care e povestea acestui spectacol? Cine sunt protagoniștii? Ce a fost greu în realizarea lui? Este un spectacol care te definește, la ora actuala?
O să încep prin a spune că în acest punct spectacolul mă definește întru totul și că este un spectacol în care am vorbit despre mine și pe care l-am folosit ca proces de vindecare. Spectacolul tratează coșmarul, răspunsurile la traumă și modul în care suferința ne blochează în propria minte. E bazat pe ideea unui iad personal, un univers al coșmarului, aflat la limita dintre normal și patologic. Am încercat să explorez un corp al tarumei, cu funcții de victimă și călău și să aduc în scenă atmosfera unui vis distorsionat.
Cel mai greu cred că a fost să înțeleg cum să pun în scenă o experiență personală, dar care să rămână totuși valabilă și pentru public. Dar și cum să gestionez lucrul cu o echipă numeroasă.
Toate impasurile procesului nu ar fi fost depășite fără ajutorul echipei cu care am lucrat, despre care pot să spun ca au fost la rândul lor atât performeri, cât și coregrafi. Din echipă fac parte colegii mei de generație: Sergiu Diță, Sofia Sitaru- Onofrei, Bianca Ardeleanu și Andreea Vasilescu, dar și dansatori cu care am început să colaborez odată cu acest spectacol precum Andreea Vălean, Tamara Găgeatu, Ada Anghel, Dennis Ilie și Dorin Eremia.
Dacă juriul - format din Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Simona Dabija, Vava Ștefănescu, Arcadie Rusu - te vor considera Câștigătorul concursului, ce dorești să montezi și unde: Constanța, Sfântu Gheorghe? Ai deja un plan?
Pentru moment cred că mă încântă cel mai mult faptul că sunt parte din acest festival și că pot să prezint lucrarea Pe aici se evadează... Alergați?! pe scena unor teatre. Trebuie să recunosc că nu am încă un plan, dar dacă aș primi oportunitatea de a monta pe oricare din aceste scena mi-aș dori să extind cercetarea asupra corpului traumei și al universului coșmarului.
Îmi place traducerea Coregraf în limba germană: “Person die einen Tanz komponiert”. Mă duce cu gândul la multă meticulozitate, fantezie, disciplină, muncă, transpirație, repetitivitate. Cum ai descrie Coregraf?
Uneori când trebuie să le explic vecinelor mele în vârstă de la țară ce fac le spun că un coregraf e ca regizorul pentru actori, doar că pentru dansatori.
Când îmi explic mie un coregraf este cel care folosește mișcarea pentru a construi o nouă realitate.
Asta la nivelul teoretic. Apoi la nivel practic coregraful este artistul care trebuie să știe puțin din toate și din orice pentru a-și pune noua realitate în cea în care se află.
Unde te vezi peste 10 ani?
Nu știu unde, nu știu cum, dar într-o formă sau alta încercând să transpun alte realități.